Noi audieri in cazul drogurilor la Focsani! Ieri, in timp ce politistii incercau zadarnic sa calmeze reprezentantii mass-media interesati de implicarea Andreei Cojocaru, fiica sefului de la Evidenta Populatiei, in posibilul trafic de stupefiante in Focsani, aceasta a fost chemata la Parchetul Vrancea, la audieri, in calitate de martor in dosarul drogurilor.

Pina ieri, anchetatorii nu vedeau ce posibila legatura ar avea fosta Miss cu iubitul ei, Marius Avram, consumator de droguri disparut de acasa, din apartamentul pe care-l imparteau. Fotomodelul a fost luat la intrebari de anchetatori timp de citeva ore insa, la final, atit ea, cit si procurorul care se ocupa de caz, Gheorghe Stanciu, au evitat, intr-un mod original, intrebarile presei.

Fata a parasit cladirea Parchetului pe o usa laturalnica, ca un adevarat super-star, luind un taxi si fugind la propriu de intrebarile, blitzurile si camerele de filmat ale mass-media, fiind chiar la un pas de un ambuteiaj in traficul de pe strada Cuza Voda. Si procurorul a plecat rapid, in urma presei care alerga dupa martorul "cu greutate" din dosarul drogurilor.

Anchetatorii au sperat sa obtina indicii pretioase de la Andreea Cojocaru, avind in vedere ca prietenul ei este cautat inca de olitie. Deocamdata, fosta Miss nu este invinuita de nimic, singura sa legatura in dosar fiind, la acest moment, doar Marius Avram.

"Podiumul se imbiba de talent..."

Politistii au declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca drumul drogurilor din Spania si Italia catre Focsani era strabatut prin banale colete trimise in tara prin firma Atlassib, pachete care nu au fost cercetate de nimeni. Asa au ajuns in tara cantitati de hasis si cocaina, doze menite a testa piata locala.

Cu toate ca de ani buni se zvoneste in cercul pustilor de bani gata ca prafurile se pot obtine usor in anumite localuri din Focsani, politistii spun ca nu au cercetat inca aceste supozitii. De asemenea, anchetatorii nu au decis recoltarea de probe biologice de la cele trei persoane arestate pentru trafic si consum de droguri.

In aceste conditii, s-a speculat intens ca decizia ar fi influentata de implicarea Andreei Cojocaru si "gradele" tatalui sau. Anchetatorii au insa la dispozitie pina la 6 luni pentru a depista urme de droguri in organismul suspectilor. Urmele stupefiantelor rezista 6 luni in singe pentru cele injectate si 3 luni pentru cele fumate.

Anchetatorii nu exclud varianta ca in zilele urmatoare sa fie arestate si alte persoane. "Nu am luat probe biologice de la cei anchetati, acestea se fac numai cu acordul celor implicati. Drogurile au fost aduse pentru a testa piata. Deocamdata il cautam pe Marius Avram si inca nu am dat de capul grupului de traficanti. Drogurile le luau de la prietenii din strainatate.

Nu stim daca au antecedente, inca cercetam", a spus comisarul sef Ionel Pasquale, seful Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Galati, prezent ieri la Focsani. Paradoxal, chiar in momentul in care la sediul politiei se desfasura intilnirea cu presa, Andreea Cojocaru a fost chemata de procurorul DIICOT pentru audieri la Parchetul Vrancea.

"A fost audiata in calitate de martor, nu stim daca o vom mai chema. Nu este cazul sa o retinem sau sa emitem o propunere de arestare. Vom sti ce vom avea de facut cu fata abia dupa ce il vom gasi pe prietenul ei", a spus procurorul Gheorghe Stanciu, cel care se ocupa de caz.

Andreea Cojocaru a esit din sediul Parchetului in jurul orelor 15.00, a evitat presa si s-a urcat in graba intr-un taxi. "Nu am nimic de declarat", au fost singurele cuvinte pentru mass-media. Marius Avram, prietenul ei a fost dat in urmarire generala si este cautat de politistii din toata tara. Pe numele acestuia a fost emis un mandat de arestare in lipsa.

Dosarul fugii acestuia a fost preluat de politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale din IJP Vrancea.

"...THC- hasis si supradoza sentiment"

Versurile celor de la BUG Mafia par foarte inspirate, atunci cind vorbim de scandalul drogurilor care ia din ce in ce mai mare amploare la Focsani. Politistii au prezentat si filmele spectaculoase despre flagrantul realizat la o benzinarie aflata la iesirea din Focsani si despre cele opt descinderi facute in tot atitea apartamente din oras, la presupusi consumatori si traficanti de stupefiante. "Miercuri seara, in jurul orelor 23.00, a fost prins in flagrant Razvan Prichici, 20 ani, din comuna Milcovul, in timp ce oferea spre vinzare cantitatea de 39,74 grame de hasis, contra sumei de 1.300 lei.

Pentru prinderea si imobilizarea traficantului politistii au folosit armamentul din dotare tragind trei cartuse in plan vertical", se arata in comunicatul politistilor. In momentul in care si-a dat seama ca a vindut droguri unui ofiter sub acoperire,

Razvan Prichici a incercat sa scape, fugind in directia Vamii Focsani. Imaginile puse la dispozitie de politisti arata ca tinarul, in incercarea sa de a scapa de oamenii legii, a fost la un pas de a fi lovit de un autobuz. Joi dimineata, oamenii legii au descins in forta si au perchezitionat opt apartamente din Focsani.

"Au fost identificate si ridicate mai multe substante suspecte care par a fi droguri si care urmeaza a fi expertizate", se mai spune in comunicatul transmis de politisti. In imaginile puse la dispozitie de anchetatori sint prezentate descinderile, mascatii fiind nevoiti inunele locatii sa sparga usa cu berbecul, datorita faptului ca cei din interior au refuzat sa deschida.

De asemenea, de perchezitii nu au scapat nici autoturismele invinuitilor, acestea fiind cercetate amanuntit si "adulmecate" de droguri de ciinii dresati. Din locuintele perchezitionate, politistii au ridicat mucuri de tigari si ambalaje de antibiotice suspecte, in care s-a gasit un praf de culoare inchisa. Probele au fost trimise la Bucuresti pentru a se verifica daca sint droguri sau nu. Rezultatele expertizelor vor veni in citeva zile.

"Via euforia", droguri pe autocar

Din cercetarile efectuate de politisti reiese faptul ca Razvan Prichici si Iustin Manole se aprovizionau cu hasis din Italia, drogul fiind trimis simplu, prin colete, prin firma "Atlassib", sau chiar personal, stupefiantele fiind apoi vindute in Focsani, la diferiti consumatori."Firma Atlassib sau soferii nu au nici o implicare, acestia erau simpli comisionari care aduceau colete in tara, fara sa stie ce aduc.

Nu avem date din care sa reiasa ca drogurile au ajuns la elevi in scoli", a declarat comisarul sef Ionel Pasquale. De asemenea, anchetatorii declara ca Lenuta Soare si Marius Avram au adus cocaina din Italia si hasis din Spania, pentru a testa piata consumatorilor din Focsani. Politistii au dat publicitatii si cantitatea de droguri pe care au ridicat-o in cadrul acestei actiuni.

"In urma activitatilor specifice s-au ridicat in vederea cercetarilor peste 60 de grame de hasis si 1,06 grame de cocaina", spun politistii.

Despre cei care ii alimentau pe tinerii din dosarul drogurilor cu stupefiante, politistii spun ca sint prieteni de-ai acestora. Pina in acest moment au fost arestati trei tineri, Razvan Prichici, 20 ani, Iustin Manole, 27 ani, si Lenuta Soare, 32 ani, in timp ce lui Marius Avram i s-a eliberat mandat de arestare in lipsa.

De asemenea, alti patru tineri sint cercetati in stare de liberate, impotriva acestora incepind urmarirea penala. H.C.S., 36 ani, G.M.V., 22 ani, L.I.C., 31 ani si P.N.R., 29 ani, sint cercetati pentru trafic si consum de droguri. Deocamdata, Andreea Cojocaru nu a fost invinuita de nimic, singura sa legatura in dosar fiind prietenul ei, marius Avram.

"Nu avem informatii ca s-ar consuma droguri in scoli"

Politistii de la Combaterea Crimei Organizate au facut referire si la cazul tinerei din Cotesti care a ajuns la spital la sfirsitul saptaminii trecute, dupa ce a consumat substante nocive. "Tinara a consumat o combinatie de alcool cu medicament, substanta exacta urmind a fi stabilita dupa expertiza. Nu are nici o legatura cu dosarul drogurilor pe care il instrumentam in prezent.

Noi avem si un parteneriat cu cei de la UPU pentru a ne anunta daca ajung la ei consumatori de droguri", au spus politistii. Cu toate ca prin cercurile de copii de bani gata din Focsani se vorbeste de anumite cluburi si baruri din oras unde s-ar gasi distribuitori de droguri, politistii spun ca pina acum nu au facut perchezitii in localurile din Focsani.

In mod suspect, cu toate ca acum politistii au dat peste o adevarata filiera de consumatori si traficanti de stupefiante, Centrul Antidrog Vrancea declara ca nu are cunostinta de consumatori in rindul tinerilor. "La numarul nostru de telefon de la Centru nu a sunat nimeni pina acum sa ne spuna de consumatori de droguri.

Noi am fost prin scoli si licee, iar tinerii au fost interesati cum se pot feri de flagelul drogurilor, care sint urmarile consumului si ceea ce presupune dependenta. Noi nu avem informatii ca s-ar consuma droguri in scolile si liceele din Focsani", ne-a declaratDoru Ionut Pocovnicu, consilier in cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog. (Eduard POPESCU)

Hasisul, mai puternic ca marijuana

Hasisul este un extract de marijuana, sub forma de substanta rasinoasa, care variaza la culoare de la galben la maro-inchis si negru, sau sub forma de ulei de hasis, care este un ulei viscos. Pentru ca hasisul contine o concentratie mai mare de THC (Tetrahydrocannabinol) decit marijuana, hasisul si uleiul de hasis sint mult mai puternice si sint vindute si folosite in cantitati mai mici.

Hasisul este impachetat cel mai adesea in folii de aluminiu, iar uleiul este stocat in sticlute mici. La fel ca si marijuana, atit hasisul cit si uleiul de hasis sint fumate in pipe, dar ele pot fi de asemenea amestecate cu tutun, in tigari sau pipe. Astfel, ustensilele folosite in consumul de hasis si ulei de hasis sint aceleasi si pentru marijuana: pipe, foite de tigara, pipe speciale, cleme de rufe, pipe de apa. Hasisul si uleiul de hasis degaja un miros patrunzator atunci cind sint fumate.

Efectele hasisului si uleiului de hasis sint aceleasi cu ale marijuanei, dar ele pot fi mai intense datorita concentratiei mai mari de THC.

Cocaina este cel mai traficat drog din lume, dupa plantele de canabis (din care se produce marijuana) si rasina de canabis. Acest drog este extras chimic din frunzele tufei de coca. Sub forma de pulbere alba, cristalina, cocaina se prizeaza sau se injecteaza. Cocaina ofera senzatia subiectiva a cresterii performantelor si fortei fizice, precum si cresterea obiectiva a nivelului maxim de solicitare, pina la epuizarea totala a rezervelor psihice ale individului. Sub actiunea continua a cocainei, nevoia de somn este neglijata, asemenea senzatiei de foame, iar sentimentul de oboseala si epuizare dispare. "Spune nu cind trebuie!".