Din cei 17 politicieni clujeni intervievati, mai bine de jumatate prognozeaza o suspendare din functie a presedintelui, in timp ce cinci dintre acestia pariaza pe ramanerea in functie a lui Basescu. Doi dintre ei nu au dat pronosticuri.

Hotararea de suspendare se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, numarul minim al voturilor pentru suspendare fiind de 235. Votul este secret, cu bile.

Politicienii clujeni au fost intervievati de reporterii ZIUA de Cluj dupa izbucnirea scandalului cu biletelul SRI, a carui aparitie a determinat PSD sa-l acuze pe Basescu ca a facut presiuni la adresa Curtii Constitutionale, de la care primise “certificat de buna purtare” cu doar o zi inainte.

Cred in suspendare

Senatorul PNL Norica Nicolai spune ca este posibil ca “meciul sa intre in prelungiri” sau chiar sa nu mai aiba loc. “in raport de ultimele dezvaluiri privind implicarea SRI-ului in santajarea judecatorilor Curtii Constitutionale (CC), s-ar putea ca raportul Curtii sa fie anulat si sa se prelungeasca intreaga procedura”, a spus Nicolai.

“Personal cred, totusi, ca nu se va mai ajunge la vot, pentru ca presedintele Traian Basescu isi va da demisia inaintea votului. Daca, totusi, se va ajunge la vot, Parlamentul va castiga detasat, tocmai datorita ultimelor dezvaluiri”, a adaugat Nicolai. Ea a preferat sa-si prezerve secretul votului.

“Parerea mea este ca vor fi mai mult de 300 de voturi pentru suspendare (sunt necesare doar 235 de voturi pentru ca presedintele sa fie suspendat - n. red.). Asta deduc eu din consultarile cu colegii parlamentari si din cele auzite pe holuri”, a declarat deputatul PNL Horea Uioreanu.

“Voi introduce bila alba in urna alba si bila neagra in urna neagra”, si-a devoalat el modul in care va vota (vot pentru suspendare - n. red.)

“Mai mult de jumatate vor vota pentru suspendare”, este de parere si deputatul PNL Mircea Pusca.

“Parlamentul va trebui sa se conformeze celor doua decizii: pe de o parte cea a CC, care a calificat drept neconstitutional refuzul presedintelui de a numi un ministru, deci a decis ca Basescu a incalcat Constitutia si cea a lui Basescu insusi, care a pledat vinovat, in momentul in care a spus ca orice incalcare a Constitutiei este grava”, si-a motivat el “pronosticul”.

In privinta modului in care va vota, “sunt constrans sa uzez de secretul votului, care e foarte important, nu ne jucam cu institutiile democratiei”, a spus Pusca.

“Parerea mea este ca va fi suspendat, pentru ca au aparut dovezi suplimentare ca presedintele a facut presiuni asupra judecatorilor CC prin intermediul serviciilor secrete pe care le controleaza”, a afirmat deputatul PC Petru Calian. “Voi respecta decizia partidului si voi vota pentru suspendare”, a adaugat el.

Deputatul independent (provenit din Blocul National Sindical - BNS) Mircia Giurgiu a opinat ieri ca presedintele Basescu va fi suspendat. “Cred ca va fi suspendat, pentru ca atat prin comportamentul dansului, dar si al PD, s-au izolat pe scena politica. Nu ne trebuie nici un presedinte-marioneta, dar nici unul care tine sub papuc Parlamentul”, a precizat Giurgiu.

El a precizat ca le-a propus si celorlalti deputati independenti din BNS sa se abtina de la vot. “Eu personal, ma voi abtine”, a precizat Giurgiu.

Europarlamentarul UDMR Konya Hamar Sandor considera ca presedintele Basescu ar putea fi suspendat. “La limita, cu cinci-sase voturi in plus, decizia de suspendare ar putea trece”, ne-a declarat Konya Hamar. in schimb, europarlamentarul clujean nu a dorit sa dezvaluie cum va vota.

“Noi am fost chemati de la Bruxelles, vom mai avea o sedinta de grup, insa fiecare voteaza dupa propria constiinta”, a apreciat deputatul clujean.

“Clasa politica e mult prea perversa pentru a putea anticipa rezultatul votului”, s-a eschivat deputatul PD Daniel Buda de la un pronostic. in schimb, filmat cu camera ascunsa de catre Antena 3, el a spus ca Basescu va fi suspendat. Buda a precizat ca va vota impotriva suspendarii.

“Nu va mai avea loc nici un vot, pentru ca presedintele isi va anunta demisia”, a sustinut si senatorul PRM Gheorghe Funar ipoteza lansata de Norica Nicolai. in cazul in care se va ajunge, totusi, la vot, Funar crede ca 300-350 de parlamentari vor vota pentru suspendare.

“Va fi suspendat pentru ca a incalcat 36 de articole din Constitutie, desi era de ajuns si un singur articol incalcat pentru a-si pierde functia, la care se adauga dezvaluirile legate de SRI”, si-a motivat Funar pronosticul. El a anuntat ca va vota pentru suspendare.

“Eu zic ca da, il vor suspenda, pentru ca monstruoasa coalitie si-a pus in cap sa-l suspende si cred ca va reusi”, a declarat consilierul judetean PD Steluta Cataniciu.

Trezorierul PSD Cluj, liderul consilierilor judeteni social-democrati, Dan Canta, este de parere ca presedintele Basescu va fi suspendat. “Am vazut cum Curtea Constitutionala o data spune ca au fost incalcari, dar nu grave, ale Constitutiei, iar apoi spune ca toate cele 19 capete de acuzare nu reprezinta o incalcare a legii fundamentale.

Cred ca presedintele va fi suspendat, iar tot ce inseamna scandal se va termina”, a opinat Canta.

Indecisii

Deputatul PD Gratiela Iordache nu a riscat sa anticipeze rezultatul votului de azi. “Sansele sunt 50% - 50%. Daca deputatii isi vor asculta sefii de partid vor vota suspendarea, daca isi vor asculta propriile constiinte, vor vota impotriva suspendarii”, a declarat Iordache.

“Personal voi vota conform propriei mele constiinte, conform Constitutiei, impotriva suspendarii”, a precizat Iordache.

Deputatul PSD de Cluj Vasile Soporan a fost mai circumspect in a da vreun pronostic. “Eu sunt fizician, iar votul fiind secret, nu am elementele necesare pentru a putea face vreo predictie”.

Soporan, la randul sau, a refuzat sa dezvaluie felul in care voteaza astazi, in schimb a precizat ca din pricina evenimentelor de ieri, din jurul biletelului SRI, votul in Parlament ar trebui amanat pana la lamurirea acestui caz. “Poate fi chiar evenimentul anului 2007, de aceea trebuie lamurit, mai intai, acesta”, a precizat Soporan.

Nu cred in suspendare

Vicepresedintele PSD pe Domeniul de analiza politica si comunicare, senatorul Vasile Dincu, este de parere ca presedintele Romaniei nu va fi suspendat. “Cred ca celelalte partide nu vor marsa la suspendarea presedintelui”, a explicat senatorul clujean.

In ceea ce priveste propriul vot pe care il va da astazi, Dincu ne-a explicat ca va vota “in consens cu PSD, fiind o actiune pornita de noi, chiar daca eu nu am fost in acea echipa”. Strategul PSD a precizat, insa, ca voteaza suspendarea lui Basescu “nu din convingere, ci din solidaritate”.

Si deputatul UDMR de Cluj Mate Andras Levente prognozeaza ca presedintele Traian Basescu nu va fi suspendat. “Nu cred ca va fi suspendat, pentru simplul motiv ca nu vor fi voturi destule la sedinta de astazi”, a afirmat Mate. in privinta propriului vot, Mate a preferat sa-l tina secret.

Liderul UDMR Cluj, liderul consilierilor locali ai Uniunii, Laszlo Attila, crede ca suspendarea presedintelui nu se va produce. “Nu cred ca se vor aduna suficiente voturi, probabil vor lipsi 10 - 15”, crede Laszlo. El explica predictia sa prin aceea ca “suspendarea presedintelui ar echivala acordarea unui nou mandat de cinci ani”.

“Apoi, campania pentru alegerile prezidentiale anticipate s-ar suprapune cu cea pentru alegerile pentru Parlamentul european, iar aceste argumente ar trebui sa ajunga si la urechile consilierilor. Cred ca presedintele va ramane pana la finalul mandatului, iar apoi vom mai vedea”, a opinat Laszlo Attila.

“Nu-l vor suspenda, pentru ca nu vor avea destule voturi. Pe de o parte, cam 10% vor lipsi, iar pe de alta parte, multi parlamentari vor pune interesele personale inaintea deciziilor propriilor partide”, este de parere liderul grupului PNL din Consiliul Judetean, Ioan Petran.

“Nu il suspenda”, este ferm convins liderul grupului PC din Consililul Local, Mihai Sandu. “S-ar incurca itele si mai rau daca l-ar suspenda si apoi niciunul dintre partide n-are un lider credibil pentru a participa la o competitie cu Basescu”, si-a motivat Sandu opinia.