Zvonurile legate de o mai larga manifestare populara pro-Basescu la Cluj, aidoma celei din Piata Universitatii, au strabatut ieri urbea dintr-un capat in altul, imediat dupa votul suspendarii. De fapt, zvonurile au degenerat intr-o adevarata psihoza a sms-urilor care ar fi chemat populatia in Piata Avram Iancu, pentru ora 19.00, intr-o „spontana” actiune de salvare a presedintelui.

Am descins intai la sediul PD, in cautarea adevarului. Dupa o veritabila expeditie prin salile pustii, am reusit sa intalnesc o angajata usor taciturna a partidului. „Nu pot sa va dau detalii. Presa exagereaza, asta nu imi place la dumneavoastra...”, mi-a spus ea. Adevarul a fost de negasit la PD.

Am coborat in curtea imobilului, la liberali. Un membru distins, intr-un costum scump, mi-a spus ca ar fi auzit si el ceva. „Nu stiu unde ar putea avea loc, dar stiu ca la Cluj oamenii nu sunt balcanici ca la Bucuresti. La noi n-o sa iasa in strada...”

Am urmat zvonurile si am ajuns in Piata Avram Iancu, unde asteptau nerabdatori in jur de 30 de jurnalisti. La ora anuntata si-a facut aparitia o grupare de vreo 25 de tineri galagiosi, inarmati cu steaguri tricolore si ale Uniunii Europene. Sloganele au cazut grele peste linistea si calmul serii de aprilie.

Haloimasul pro-prezidential s-a dorit profund anti-comunist si anti-sistem ticalosit. „Jos comunistii”, „Jos mafia si coruptia”, „Hotii!”, „Jos Tariceanu” sau „Romania, trezeste-te!” au rasunat strident intr-un oras - de fapt - nepasator la profunda durere a tinerilor.

Suporterii presedintelui suspendat au aclamat numele idolului lor politic, au cantat Imnul de Stat si au ars portretele lui Geoana si Voiculescu. Un tanar agitator a inceput sa dirijeze ansamblul anemic cu un caiet mecanic fluturat isteric prin aer.

Curiosii, dar si organele de ordine s-au apropiat discret de manifestarea „spontana”, care a ajuns astfel in jurul modestului numar de 100 participanti.

Consilierul local PD Adrian Gurzau a sosit in mijlocul participantilor, optimist si vizibil emotionat. „Tinerii sunt fantastici. Spiritul de solidaritate studenteasca nu se dezminte. Clujul a fost intotdeauna un pilon de sustinere a presedintelui Basescu, a fost intotdeauna non-conformist, nu pro-iliescian.

Sper ca noaptea asta va fi mai lunga un pic”, a declarat Gurzau jurnalistilor, incercand sa salveze aparentele prin vorbe mestesugite.

Grupului initial de sustinatori, despre care s-a discutat pe la colturile Catedralei Ortodoxe cum ca ar apartine Partidului Noua Generatie, li s-au alaturat diverse personaje.

Atractia presei a fost Horea Cristea, un individ bataios, cu mesaje portocalii imprimate pe tricoul „spontan” pregatit pentru ocazie: „Jos Tariceanu” - fata, „Jos liberalii!” - verso.

"Sunt aici ca sa il apar pe presedinte, sa apar un principiu democratic. Vrem demisia lui Tariceanu si situarea PNL alaturi de PNTCD, la un procent care sa-i plaseze in afara Parlamentului. Nu-l recunosc pe Tariceanu ca prim-ministru pentru ca a tradat Alianta. Rusinea nu s-a impartit la Bucuresti, noi, slava Domnului, o mai avem”, a spus Cristea.

Noaptea si temperatura scazuta au diminuat elanul politic al tinerilor. La ora 21.00, manifestanti, forte de ordine si simpli curiosi au abandonat veghea si au plecat spre caminele lor. Pe cer, semiluna si o stea razleata, au ramas sa vegheze batraneste politica de la Portile Orientului.