Ceea ce pentru unii parea incredibil s-a intimplat: Parlamentul l-a suspendat pe presedinte! Parlamentarii au votat intr-o majoritate covirsitoare impotriva lui Traian Basescu, 322 fiind pentru suspendare si doar 108 impotriva.

Dintre liderii politici vrinceni, doar senatorul democrat Jan Vraciu si liberal-democratul Corneliu Momanu sint de partea presedintelui si spun ca suspendarea reprezinta o grava incalcare a democratiei.

Senatorul PSD Angel Tilvar crede ca Parlamentul a actionat in cadru democratic, in timp ce conservatorul Manole Merchea avertizeaza ca Basescu isi semneaza "epitaful politic" daca se va ajunge la manifestari de strada. "Dreptatea a triumfat", a declarat liberalul Nini Sapunaru, care a refuzat totusi sa spuna cum i-a dictat constiinta sa voteze ieri.

5739 Angel Tilvar, senator PSD: "Basescu blufeaza"

"Asa cum am mai spus, suspendarea presedintelui era previzibila intrucit nu cred ca o persoana, fie ea si cu o legitimitate mare, poate si are dreptul sa calce in picioare institutiile statului sau sa se pozitioneze intr-un mod partizan fata de evenimente sau persoane. Personal, nu sint bucuros de ce s-a intimplat azi, desi sint unul dintre semnatarii cererii de suspendare.

Dar am convingerea, ca si foarte multi colegi de-ai mei, ca e un prim pas spre normalizarea relatiilor institutionale firesti intr-un stat de drept.

Nu este o situatie tragica, ea tine de jocul democratic, intrucit s-a facut in cadru democratic si astept ca, dovedind calm si intelepciune, toti actorii politici din Romania sa invete ceva din ceea ce am votat noi in Parlament. Nu incurajez transferarea in strada a disputelor politice, iar cei care fac acest lucru ar trebui sa se gindeasca bine.

In opinia mea, Basescu blufeaza in continuare, incercind sa obtina maximum de emotie din actiunile domniei sale.Banuiam ca nu-si va da demisa in primele cinci minute dupa ce s-a anuntat votul suspendarii, cel putin la nivel declarativ, pentru ca m- am obisnuit de mult timp, asa cum s-au obisnuit foarte multi romani, ca presedintele sa nu-si respecte cuvintul.

In ceea ce priveste urmarile actiunii de azi, atita timp cit lucrurile se petrec in cadrul constitutional si democratic, indiferent ce se intimpla, tine de viata interna politica a Romaniei".

5740 Manole Merchea (PC): "Nu va fi ca in Ucraina"

"Era de asteptat votul. Nu am anticipat rezultatul zdrobitor, cert este ca nu se pune problema neconstitutionalitatii. Nu este insa sfirsitul lumii. Ceea ce s-a intimplat in Ucraina nu se va intimpla in

Romania. Este bine ca sa nu se ridice cineva sa instige populatia impotriva clasei politice. Noi am cerut PD, PNL si simpatizantilor acestora sa nu iasa in strada, sa organizeze demonstratii sau contrademonstratii. Noi nu vom participa la astfel de manifestari. Romania nu va fi data inapoi printr-o astfel de decizie.

Daca ar fi data inapoi in anul 1938 ar fi bine, pentru ca atunci era democratie. In plan economic orice scandal politic produce efecte, dar de data aceasta nu vor fi catastrofale. Daca am fi avut o economie de stat abia atunci s-ar fi ales praful si pulberea. Ar fi o mare greseala din partea lui Basescu sa instige la manifestatii. Ar fi epitaful lui politic. E bine ca populatia sa nu se bage in astfel de

manifestatii. Tara are un guvern care va lua masuri ca lucrurile sa nu degenereze. Peste 48 de ore, presedintele Basescu va fi un simplu cetatean si va raspunde ca fiecare dintre noi daca instiga la

revolta", a fost de parere conservatorul Manole Merchea.

5741 Adrian Popescu (PRM): "Unii democrati au votat pentru

suspendare"

"Avind in vedere relatiile tensionate, rezultatul votului era de asteptat. Sint convins ca si o parte din democrati au votat pentru suspendare. Vom ajunge cu siguranta la referendum. Ar fi pacat ca lumea sa iasa in strada si sa ajungem ca Ucraina sau Ungaria. Eu cred ca orice manifestare care a izbucnit sau va izbucni nu este intimplatoare. Oamenii sa stea linistiti si sa respecte democratia.

Altfel va fi un inceput de mineriada. Noi nu dorim sa participam la nici o manifestatie. Noi vom participa la alegerile

prezidentiale si vom cistiga pentru ca avem calea deschisa in proportie de 100%. Cit priveste mediul economic, acesta nu va fi afectat pentru ca noi oricum stam prost la acest capitol", a apreciat presedintele PRM Focsani.

5742 Nini Sapunaru (PNL): "Parlamentul a dat o solutie democratica"

"Dreptatea a triumfat. Parlamentul a dat o solutie democratica, de care nu ne bucuram. Odata in viata poti fi martorul unei astfel de decizii. Este bine de stiut ca cine seamana vint culege furtuna. Nu cred ca va fi o criza pentru Romania. Vor fi alegeri anticipate prezidentiale, iar scorurile apocaliptice nu au nici o acoperire in realitate.

Romania are o crestere economica prea solida ca sa mai poata fi afectata. PNL isi va vedea de treaba in continuare. Nu vom scoate oamenii in strada pentru demonstratii sau contrademonstratii. De orice se va intimpla in strada altcineva va fi responsabil. Traian Basescu incearca acreditarea unui scenariu apocaliptic, ca Romania s-ar ruina fara el. Nu este deloc asa,

institutiile statului functioneaza si vor functiona si pe viitor", a declarat deputatul liberal Nini Sapunaru.

5743 Corneliu Momanu (PLD): "Parlamentarii au votat la comanda"

"Votul privind suspendarea presedintelui Traian Basescu este al presedintilor celor patru partide parlamentare certati cu Basescu si care au in spate oameni care au probleme cu legea. Au fost

deranjati ca de cind a venit Traian Basescu justitia a inceput sa-si faca datoria. Este rusinos ca 322 de parlamentari s-au erijat in reprezentantii alegatorilor, alegatori care au avut alta optiune de vot in 2004. Parlamentarii au votat la comanda. Presedintii de partid au intors cheitele, iar ei au votat.

Criza politica se va adinci pentru ca in urmatoarea perioada vor veni unii in fata poporului sa spuna minciuni si sa-l manipuleze ca sa-si piarda increderea in Basescu. Acesta va fi insa reales. Doar poporul poate decide daca cei 300 de parlamentari care au votat la comanda au avut dreptate", a spus deputatul Corneliu Momanu, presedintele PLD Vrancea..

5744 Jean Vraciu (PD): "O incalcare grosolana a democratiei"

"Ceea ce s-a intimplat a fost o incalcare grosolana a constitutiei, a democratiei, a statului de drept in sensul ca 330 de parlamentari plini de ura s-au unit prin trecutul lor, prin interese economice si au

deturnat in mod grosolan votul poporului dat la 13 decembrie 2004. Aceasta situatie creaza un precedent periculos pentru democratie si pentru stabilitatea institutiilor statului. Comunistii, securistii si oligarhii si-au dat mina peste Romania. Este reactia lor previzibila la condamnarea comunismului, la deconspirarea colaboratorilor securitatii si a devoalarii celor care aspira la banul public.

Acum s-a demonstrat ca exista o fratie transpartinica. Ceea ce Romania a reusit sa obtina in ultimii ani a pierdut prin acest vot. Reactiile populatiei sint firesti. Noi respectam valorile democratice si recomand oamenilor sa asteptam. Cel mai inselat se simte electoratul PNL, cu care acum trei ani faceam echipa", a spus

Jean Vraciu. (Doina GANEA)

Suspendarea unui presedinte

Decizia Parlamentului de a-l suspenda pe presedinte este urmata de un referendum pentru demiterea presedintelui. Si asta pentru ca votul parlamentar trebuie confirmat de votul popular pentru ca seful statului sa isi piarda functia.

Regulamentul sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor spune ca hotarirea Parlamentului trebuie comunicata presedintelui in termen de 48 de ore, sub semnatura presedintilor celor doua camere. De asemenea, aceeasi hotarire este trimisa si Guvernului in vederea

initierii proiectului de lege privind organizarea si desfasurarea referendumului pentru demiterea Presedintelui. Referendumul pentru demiterea presedintelui trebuie organizat in termen de 30 de zile. Daca votul popular confirma votul parlamentar, seful statului este demis. Daca nu, presedintele isi reia postul.

Daca Traian Basescu va alege sa demisioneze, atunci Guvernul va organiza alegeri anticipate in termen de trei luni de zile. (D. G.)