Votul a fost indelung comentat si dezbatut, iar acuzele aduse presedintelui Traian Basescu au fost numeroase.Desi anuntase ca la 5 minute dupa decizia Parlamentului isi va da demisia, seful statului a precizat ca o va scrie de indata, dar o va face oficiala dupa respectarea tuturor procedurilor legale de luare la cunostinta a hotaririi Parlamentului.

Adica in maxim 48 de ore, dupa ce Curtea Constitutionala ia act de decizie si verifica daca au fost respectate procedurile legale.

PD si-a aparat fostul lider pina la capat

Sedinta Parlamentului a inceput, ieri, cu o jumatate de ora mai tirziu decit fusese programata. Dupa citirea sintezei cererii de suspendare si a avizului negativ al Curtii Constitutionale, parlamentarii au avut 171 de minute la dispozitie pentru dezbateri. Printre cei care au luat cuvintul s-au numarat liderii cei mai importanti ai partidelor parlamentare.

Astfel, din partea PD, Vasile Blaga i-a luat apararea lui Traian Basescu: „Presedintele a incalcat intr-adevar o lege, legea tacerii. Curtea Constitutionala a aratat clar ca presedintele nu trebuie sa se lase jucat pe degete. Indiferent de votul de astazi, ultimul cuvint il va avea poporul. Si sintem convinsi ca acesta va fi pentru continuarea reformelor.

Este evident ca nu avem de-a face cu o problema de respectare a Constitutiei, este o reglare de conturi care ar trebui sa se poarte in fata electoratului. Suspendarea presedintelui va avea un impact grav asupra imaginii Romaniei in lume", a spus Blaga in discursul sau.

Atacuri dure din partea liberalilor

In replica, liberalul Crin Antonescu a declarat ca „Basescu este un pericol pentru regimul democratic. Este ultimul frison al unei boli indelungate, comuniste si de tranzitie. Sper ca tranzitia romaneasca sa ia sfirsit prin suspendarea presedintelui si demisia acestuia.

Suspendarea lui Basescu echivaleaza cu iesirea Romaniei din umbra lui Voda, un Voda la umbra caruia a crescut o generatie de boci, boureni si berceni", a spus liderul liberal. La rindul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana, a numit suspendarea lui Basescu drept „inchiderea epocii lui «merge-si-asa». Traian Basescu este un proiect politic esuat.

Suspendarea presedintelui Basescu nu este o lovitura indreptata numai impotriva unui vremelnic presedinte. Nu este o reglare de conturi si nu trebuie sa fie doar o victorie de etapa. Este primul pas in inchiderea unui capitol tragic. Va cer astazi, in mod solemn, sa ii aratam acestui model expirat de presedinte ca asa nu mai merge!", a cerut Mircea Geoana.

Ingrijorare la Bruxelles

Basescu a fost atacat dur si de liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care l-a numit „un «highlander» din Constanta" si a vorbit timp de aproape 40 de minute, „santajind" PSD pentru mai multe minute de discurs: „Domnule Geoana, imi mai dati citeva minute din timpul PSD? Ca altfel pot iesi cu partidul din sala, dar atunci nu va va fi tocmai bine la vot", a spus aproape glumet Vadim, cind presedintele Senatului i-a cerut sa isi incheie discursul.

Si liderul PC, Dan Voiculescu, a criticat activitatea presedintelui, spunind ca acesta nu a facut nimic pentru Romania. Traian Basescu a urmarit dezbaterile de la Palatul Cotroceni si a anuntat ca isi va scrie imediat demisia, dar ca o va depune dupa ce Curtea Constitutionala va lua act de votul parlamentar.

Potrivit unor oficiali ai Comisiei Europene de la Bruxelles, evolutia situatiei politice din Romania stirneste ingrijorare la nivelul organismelor de conducere ale Uniunii Europene. Cel mai important aspect asupra caruia si-au exprimat oficialii europeni ingrijorarea este lupta impotriva coruptiei.

Romania va fi subiectul unui raport al Comisiei la sfirsitul lunii iunie, unde se vor analiza progresele sau regresele facute de la aderarea la UE.

Oamenii au iesit in strada pentru Basescu

La sedinta de suspendare de ieri a participat si liderul PLD, Theodor Stolojan, fost consilier al lui Traian Basescu. El a declarat ca se astepta la acest vot pro-suspendare si ca este ingrijorat de faptul ca deja se discuta despre inlocuirea procurorilor sefi numiti de Basescu si de punerea sub acuzare a acestuia, in dosarul „Flota", dat fiind ca acum nu mai are imunitate.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a participat, pentru un timp, la sedinta Parlamentului, dar nu a votat si nici nu a ramas pina la final, motivind ca are intilniri cu ministrii. Dupa anuntarea deciziei, el a tinut un scurt discurs in care l-a rugat pe presedintele Basescu sa intrerupa legaturile cu institutiile prezidentiale, aratind, in acest fel, ca respecta hotarirea Parlamentului.

In timp ce liderii politici se intreceau in declaratii, in Piata Universitatii din Bucuresti s-au adunat citeva zeci de persoane, intr-un miting spontan de sprijin pentru Traian Basescu. Pe mai multe site-uri si forumuri de pe Internet, precum si prin e-mail ori sms, au circulat indemnuri de a iesi in strada pentru sustinerea lui Basescu.

Mesajele se indreptau, totodata, impotriva Parlamentului si parlamentarilor, considerati principalii vinovati pentru „atacul la adresa presedintelui, realizat de noua coalitie PSD-PNL-PRM-PC-UDMR".