Zona de pe DN 1, cuprinsa intre Sibiu - Saliste - Miercurea Sibiului, dar si DN 14, tronsonul Sibiu - Copsa Mica - Medias, sint soselele pe care, anual, isi pierd viata zeci de persoane. Aceste trasee sint cunoscute de catre politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Sibiu ca fiind cele mai periculoase, dar si cele mai aglomerate.

Pentru a limita cit mai mult posbil efectele neatentiei si a inconstientei conducatorilor auto, oamenii legii mobilizeaza zilnic cite doua echipaje pe schimb pe aceste rute. In plus, Serviciul Politiei Rutiere Sibiu va demara, astazi, si in judetul nostru, campanie nationala „Saptamina preventiei rutiere".

Sosele periculoase

Anual, la nivel national, sute de pesoane isi pierd viata in accidente rutiere grave, iar alte sute, chiar mii, ajung pe paturile spitalelor. Numai in primul trimestru al acestui an, in judetul Sibiu s-au produs 33 de accidente rutiere deosebit de grave, in care 9 persoane si-au pierdut viata, iar alte 27 de persoane au suferit rani grave.

Statisticile arata o usoara crestere a numarului de accidente fata de aceeasi perioada a anului trecut, cind s-au petrecut 29 de evenimente rutiere deosebit de grave, soldate cu 11 morti si 29 de raniti grav.

Zonele "negre"

In judetul Sibiu, cele mai multe accidente se petrec in mediul urban, dar in ultima perioada politistii au constatat, cu ingrijorare, o crestere a numarului evenimentelor rutiere si in mediul rural. Doua drumuri din judet sint insa renumite pentru numarul mare de victime pe care le fac anual.

"Foarte multe accidente, cam 30% din totalul evenimentelor rutiere petrecute anual, s-au produs pe DN 1, pe trosonul Sibiu - Saliste - Miercurea Sibiului, si pe DN 14, pe tronsonul Sibiu - Copsa Mica - Medias.

O explicatie a acestui fenomen negativ ar fi valorile de trafic foarte mari inregistrate in aceste zone. Tocmai de aceea, noi mobilizam zilnic, in fiecare din aceste zone, aproximativ doua echipaje pe schimb", explica subinspectorul Bogdan Maxim, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Sibiu.

Statistici ingrijoratoare

Pe DN 1, pe tronsonul Sibiu - Miercurea Sibiului - Saliste s-au produs, in primul trimestru al acestui an, trei accidente grave, soldate cu doi morti si un ranit grav. In aceeasi perioada a anului trecut, aici au fost inregistrate doua accidente grave, soldate cu trei morti si doi raniti.

Pina acum, in acest an, pe DN 14, tronsonul Sibiu - Copsa Mica - Medias, s-a produs un singur eveniment rutier grav, soldat cu un mort si un ranit. In aceeasi perioada a anului trecut, aici au avut loc doua accidente grave, soldate cu doi raniti.

O noua campanie

"Saptamina preventiei rutiere" debuteaza, astazi, de la ora 12, in Piata Mare, unde politistii isi vor expune spre vizitare tehnica din dotare si vor imparti pliante cu caracter preventiv.

Campania se va derula pe parcursul a sapte zile, de astazi pina duminica, si in fiecare zi oamenii legii vor demara ample controale tematice, pe linia acordarii de prioritate pietonilor, traversarilor neregulamentare, depasiri neregulamentare, nerespectarea regimului legal de viteza, verificarea transporatorilor de marfuri si persoane, a starii tehnice a autoturismelor inscrise in trafic sau indisciplina in trafic a conducatorilor vehicolelor pe doua roti.

In premiera pentru Romania, politistii sibieni vor organiza, in aceasta saptamina, si un mars al copiilor. Zeci de tineri din scolile primare din oras vor marsalui pe strazi, de pe V. Milea pe Soseaua Alba Iulia, purtind pancarde cu lozinci care militeaza pentru stoparea victimizarii copiilor in accidente rutiere. Tinerii se vor opri aproximativ 5 minute pe trecerile de pietoni, blocind circulatia si obligindu-i pe soferi sa acorde atentie mesajului pe care ei vor sa il transmita.