Numai anul trecut, salvamontistii din Busteni au inregistrat 137 de actiuni de salvare. Aproximativ 500 de turisti au fost adusi cu bine la baza muntelui, dar a existat si un mort. Seful Serviciului Salvamont Busteni, George Cotinghiu, spune ca 2006 a fost un an bun, in sensul ca s-a inregistrat doar un deces. „Am avut ani cu 9-12 morti.

Si toate acestea, din cauza ca turistii nu respecta nici cele mai elementare reguli atunci cand urca pe munte”, precizeaza George Cotinghiu. In 2007, pana in prezent, salvamontistii din Busteni au fost solicitati sa intervina in aproximativ 30 de actiuni de salvare a 100 de persoane. Sambata, au mai fost consemnate doua actiuni.

In prima, a fost transportata la spital o persoana care a suferit o fractura la picior in zona Babele, din cauza ca nu a fost incaltata corespunzator si a alunecat, iar cea de-a doua actiune a constat in salvarea a patru turisti care au ramas blocati pe Jepii Mari.

Primavara si vara, anotimpurile cele mai grele

George Cotinghiu spune ca cele mai grele perioade vin dupa ce traseele turistice din Bucegi, inchise iarna, sunt redeschise, iar turistii dau navala pur si simplu, pe creste. Din luna aprilie si pana in iulie, vremea este foarte inselatoare in Bucegi, iar montaniarzii nu tin cont de acest lucru.

„Am publicat pe site-ul Primariei Busteni o serie de sfaturi pentru turistii amatori de drumetii montane”, ne-a declarat seful Salvamont Busteni. George Cotinghiu recomanda tuturor sa tina cont de sfaturile specialistilor, pentru a evita orice neplaceri.Una dintre problemele esentiale este necesarul alimentar.

Chiar si alpinistii cu experienta au probleme cand trebuie sa faca bagajul de alimente, necesar pentru o perioada de 6 - 10 zile sau chiar mai mult.

De multe ori vezi ca unul cara, si se scalda in sudoare proprie, o sumedenie de paini care dupa scurt timp se usuca si trebuie sparte cu pioletul, iar altul duce in spate inutil un sac de cartofi, legume si fructe, crezand ca poate trai numai din acestea. Altii cred ca numai cu cateva conserve de carne si sardine se poate trai, deoarece contin calorii si sunt alimente scumpe.

In functie de traseu, durata, anotimp, varsta, calculati necesarul alimentar si evitati condimentele, excitantele si alcoolul. O mica trusa de medicamente pentru drumetii montane nu trebuie sa lipseasca niciunui turist.

Este vorba despre aspirina, vitamina C (asociate cu Midocalm sunt decontractante), algocalmin, saprosan, biseptol, comprese sterile, fasa elastica, leucoplast antiseptic, alaturate bioxiteracorului si ferogenului. Vitamina C este un energizant foarte bun si reduce consumul de apa, inlaturand momentan setea.

Reguli pentru tactica de mers

Incepeti mersul in asa fel incat sa fie suficienta respiratia numai pe nas. Incepeti drumul la munte fara sa vorbiti, asta ajuta la reglarea respiratiei si va da posibilitatea sa ascultati semnalele corpului, cum se adapteaza acesta incetul cu incetul, dar constant, pentru un efort de durata. Dezbracati-va de imbracamintea calduroasa chiar si intr-o dimineata mai racoroasa.

La inceputul mersului, in primele 12 - 15 minute, si nu mai devreme, trebuie ajuns la un puls de 120-150 pe minut. Regula generala este de 180 de pulsuri pe minut, minus varsta! Trebuie mers constant, ritmic si fara pauze; asta inseamna un mers rational. Fiecare oprire mai lunga reduce considerabil randamentul.

Opririle mai lungi de 1- 1,5 minute trebuie eliminate pentru a mentine un randament maxim si pentru a evita racirea corpului si implicit scaderea randamentului. Inainte de a ajunge la telul propus (cucerirea varfului, cabana, gura pesterii), ultimele 5-10 minute trebuie parcurse din ce in ce mai incet! Nu trebuie sa va asezati, sa va culcati sau sa stati de pomana.

Este valabil nu numai pe frig, ci si pe timp cald. La aparitia de crampe musculare (semn de deshidratare si lipsa de saruri minerale), nu va opriti, ci doar reduceti viteza de mers.

Reguli de aur pe munte

Nu plecati pe munte fara echipamentul adecvat anotimpului! Documentati-va asupra itinerarului, situatiei intretinerii marcajelor si asupra prognozei meteo! Nu porniti singuri pe munte, ci in grup de minimum trei persoane, dintre care cel putin una sa cunoasca temeinic zona respectiva! Pe munte evitati sa strigati si sa faceti orice alte zgomote in zonele unde se pot produce avalanse.

La traversarea pantelor prielnice avalanselor, trecerea se face la o distanta de cativa metri intre membrii grupului.

Cei din spate vor calca exact pe urma lasata de capul coloanei! Anuntati orice accident primului post salvamont, prin mobil, la cabana, sau prin mesager, direct la primarie sau la cel mai apropiat post de politie din zona! Este bine sa beti apa numai la sfarsitul pauzelor, inainte de a porni din nou la drum! Fumatul in timpul mersului este total contraindicat.

In pauzele mai mari, puteti consuma dulciuri (zahar, glucoza, miere etc.). Nu trebuie, sub niciun motiv, sa ramaneti in urma grupului! Nu va abateti de la traseu, evitati scurtaturile si respectati marcajele turistice!