Destinul sau tragic reprezinta probabil unul dintre cele mai cutremuratoare exemple ale mizeriilor ce se pot abate asupra unui om intrat in colimatorul si tocatorul mafiei politico-financiare locale si nationale, derulat sub ochii vrincenilor.

Daca cineva mai avea indoieli cu privire la existenta, dezvoltarea de tip cangrena si modul de manifestare al unei asemenea sinistre tumori in societatea romaneasca a ultimilor ani, lichidarea fizica a lui Paizan, inceputa in 2002 si materializata prin finalul funebru zilele astea, ar trebui sa le fi risipit definitiv.

Despre cei care au avut interesul sa duca la indeplinire o asemenea mirsavie si prin ce mijloace josnice si-au realizat telul s-a comentat si se va mai face cu siguranta prin mai multe cercuri din judet. Ramine stupefiant lantul de complicitati si lasitati manifestat in multe institutii ale statului care au raspuns unor comenzi ajungind sa-l bage pe acest om in mormint.

Despre procesele penale in care s- a ajuns ca Monel Paizan sa fie singurul tap ispasitor - si care i-au determinat cu mare probabilitate disparitia fizica din acesta lume - este dificil de sustinut c-ar fi fost initiate cu intentia a se stabili si instaura aplicarea legii, atit timp cit adevaratii beneficiari ai afacerilor suspecte derulate cu Petrom n-au aparut in vreunul din dosare.

Pe de alta parte, daca luam in considerare realitatile de dupa decembrie 2004, cind multi dintre romani au inceput sa aiba habar de termeni precum "urmariri penale"," trimiteri in judecata"," prejudicii"," arestari preventive", nu-i gresit sa apreciem ca vrincenii, cu atit mai mult, s-ar putea pronuta in cunostinta de cauza despre comportamente ale justitiei in diverse situatii.

Astfel, acuzat c-ar fi provocat un prejudiciu de 13 miliarde de lei vechi societatii cu capital de stat Petrom, fostul director al sucursalei, Monel Paizan, a fost incarcerat in 2002, a stat 9 luni in arest preventiv (fiind eliberat ca urmare a interventiei unei organizatii umanitare din Penitenciarul Mindresti in iulie 2003!) si a ajuns ieri pentru totdeauna in Cimitirul Sudic din Focsani sarac lipit pamintului.

Actualul presedinte al Consiliului Judetean, Marian Oprisan, acuzat la rindul sau intr-un dosar penal instrumentat de procurorii anticoruptie de un prejudiciu de 80 de miliarde de lei, adus atit bugetului institutiei pe care o conduce, cit si celor ale Ministerelor Transporturilor si Finantelor Publice, nu numai ca a ramas neclintit in scaun si are posibilitatea sa-si continuie nestingerit practicile de care-i banuit, dar se da si aprig persecutat politic! Spre deosebire de Paizan insa el schimba gipanele ca pe sosete are terenuri de multe milioane de euro,apartamente ,vila si multe altele.Cam socante si greu explicabile diferentele de tratament aplicate de o aceeasi institutie a statului pentru doi dintre cetatenii sai, carora le este, teoretic, garantat tratamentul egal in fata legii chiar de catre Constitutia tarii.

Functie de ce criterii justitia - cea care asa cum stim de prin reprezentari sugestive, imparte dreptatea cu balanta in miini si legata la ochi - o fi actionat oare in cele doua cazuri atit de diferit

P. S. Incepind de ieri ramine doar la aprecierea celor ce au cit de cit cunostinte despre evolutia trista si greu explicabila a acestui caz in Vrancea, sa se pronunte cine dintre sefii administratiei publice judetene sau ai unor institutii ale statului (precum Garda Financiara, Politie, Minister Public, Justitie) ii pot raspunde fara sa clipeasca si sa aiba constiinta incarcata de vreo umbra de vinovatie mamei celui ce a fost Monel Paizan, inmormintat ieri. Care intreba sfisiata de durere la capatiiul fiului sau: "Ce rau ai facut tu, mama, de te-au adus aici?!"