Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a fost audiat de membrii subcomisiei parlamentare de ancheta care cerceteaza restituirea Castelului Bran catre Casa de Habsburg. Aristotel Cancescu a declarat ca el nu a avansat suma de 60 de milioane de euro, vehiculata in presa drept pret al rascumpararii castelului.

Presedintele Consiliului Judetean a declarat ca a numit o comisie de negociere si ca a cerut executarea unui audit international pentru evaluarea cladirii. Studiile realizate de trei companii internationale ar fi urmat apoi sa serveasca drept baza a negocierilor cu mostenitorii Principesei Ileana de Habsburg.

Aristotel Cancescu spune ca scandalul a izbucnit dupa ce ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a avansat ipoteza ca domeniul Castelului Bran ar costa doar 15 milioane de euro. Avocatii Casei de Habsburg nici nu au vurt sa auda de aceasta oferta.

Presedintele Consiliului Judetean Brasov a declarat ca nu el i-a contactat pe acesti avocati. El spune ca membrii Casei de Habsburg s-au gandit sa ofere spre vanzare brasovenilor castelul medieval.

Acesta a apartinut comunitatii brasovene pana in anul 1920, cand domeniul a fost oferit Reginei Maria, mama Principesei Ileana. Aristotel Cancescu a adaugat ca aceasta oferta a fost formulata pentru ca Ministerul Culturii nu si-a exercitat dreptul de prioritate pe care il detine prin lege atunci cand este vorba de imobile de patrimoniu.