Sanctiunea s-ar putea aplica daca administratia locala nu aplica, pe cladirile cu risc seismic ridicat celebrele buline rosii de avertizare si daca nu ia masuri pentru urgentarea expertizarii, proiectarii si executarii lucrarilor de reabilitare a blocurilor grav afectate de cutremure.

Primariile vor fi amendate cu sume cuprinse intre 5.000 si 15.000 de lei noi, potrivit unui act normativ care va intra in vigoare la jumatatea lunii mai, daca nu vor decide asupra obligatiei expertizarii, proiectarii si executiei lucrarilor de reabilitare a cladirilor cu risc seismic ridicat, dupa cum a anuntat intr-o conferinta de presa, sustinuta ieri, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely.

Ministrul a precizat ca amenzile, intre 5.000 si 15.000 de lei, vor fi aplicate de catre prefecti si presedintii Consiliilor Judetene. Prefectii pot amenda primariile si daca acestea nu amplaseaza panouri de instiintare sau bulinele rosii.

Pana in prezent, niciun bloc din oras nu a fost inscriptionat cu buline rosii, iar in ce priveste consolidarea, singurul bloc pentru care urmau sa fie incepute lucrarile a ramas in faza de asteptare, pentru ca societatile de profil nu s-au inghesuit sa se apuce de treaba.