Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului au descins ieri la casele de schimb valutar din centrul municipiului Ploiesti. Controlul a avut ca scop verificarea modului in care agentii economici care efectueaza operatiuni de schimb valutar respecta prevederile Ordinului nr.205/03.04.2007, privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii economici.

In plus, s-a verificat si modul in care sunt afisate preturile de cumparare si vanzare a valutelor si a comisionului practicat. Neregulile nu au intarziat sa apara. Aproape toate casele de schimb controlate aveau disfunctionalitati. „Casele de schimb afiseaza partial cursul de vanzare-cumparare valuta. Prescurtarile la valute nu se inteleg, ceea ce ii poate duce in eroare pe clienti.

Mai mult, nu se eliberau formulare de acceptare a tranzactiei.”, ne-a declarat Alexandru Cardei, inspector OJPC Prahova.

Reclamatii intemeiate

Potrivit noilor reglementari, operatorii economici care practica activitati de schimb valutar au obligatia de a-i informa pe consumatori asupra cursurilor de schimb, atat pentru operatiunile de vanzare cat si pentru cele de cumparare de valuta, prin afisare la loc vizibil.

„Am primit o serie intreaga de reclamatii din partea prahovenilor privind faptul ca au fost inselati atunci cand au schimbat valuta.

Clientii caselor de schimb ar fi trebuit sa primeasca formularul de acceptare a tranzactiei, care sa cuprinda informatii referitoare la denumirea si adresa operatorului economic, data emiterii, numele consumatorului, suma tranzactionata si suma ce urmeaza a fi incasata de consumaror.

Cei care au incalcat aceste prevederi vor fi amendati cu peste 30 de milioane de lei”, a mai precizat Alexandru Cardei. Unii dintre agentii economici au inchis cand au vazut ca sunt verificati. Pentru ca nu au respectat programul de functionare, si acestia vor fi sanctionati cu 30 de milioane de lei.