Escadrile de avioane, coloane motorizate, parcuri feroviare sunt expuse la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

La Muzeul National de Istorie a Transilvaniei a fost vernisata, ieri, o inedita expozitie de tehnica militara si civila, cu exponate in miniatura.

Machete de tancuri, avioane de vanatoare, elicoptere Puma sau Cobra, locomotive cu aburi sau electrice cu garniturile de tren aferente, camioane si transportoare blindate amplasate in diorame militare cu scene din cel de al doilea razboi mondial sunt lucrarile realizate de pasionati de modelism din Cluj, Bucuresti, Lugoj, Alba-Iulia, Deva si Ploiesti.

Este o intreaga istorie a secolului XX in ceea ce priveste mijloacele de lupta din armata germana, britanica, franceza, americana, sovietica, precum si din cea romaneasca, care au fost utilizate in cele doua razboaie mondiale, precum si in perioada "razboiului rece". Exponatele apartin unor colectionari din asociatiile Model Army Cluj, Trainsylvania Railway Club sau www.trenulete.ro.

Machetele sunt realizate la scara si sunt vopsite in culorile originalului, dupa cum a remarcat Sandi

Deac, cunoscutul membru al trupei Desperado, pasionat si el de machete si modele militare. Remarcabila este colectia de modele care au apartinut Armatei Regale Romane (ARR), printre care celebrul avion de vanatoare-bombardament IAR 80, dar modelul german Messerschmidt 109 asamblat la Uzinele de la Brasov.

Manifestarea de la Muzeul de Istorie este legata de ziua Fortelor Armate Terestre din Romania care se sarbatoreste la praznicul Sfantului Gheorghe. Expozitia va fi deschisa pana in 29 iulie.