Familia Regala a Romaniei a inceput lucrarile de reabilitare a domeniului de la Savarsin. Castelul va fi modernizat din sumele obtinute din exploatarea padurilor retrocedate. Pentru refacerea parcului din jurul castelului, familia regala vrea sa atraga fonduri europene. Castelul de la Savarsin, unul dintre locurile preferate de Regele Mihai, este in plin proces de reabilitare. Lucrarile sunt finantate din banii obtinuti din exploatarea padurilor retrocedate in ultimii ani familiei regale.

Principesa Margareta, cea care se ocupa de coordonarea lucrarilor de la Savarsin, a declarat ca intentia familiei este de a da castelului infatisarea pe care a avut-o pana in momentul in care a fost distrus de comunisti. "Dupa ce am primit padurile inapoi, acestea au inceput sa produca bani. Mai precis exploatarea lor.

Am decis ca o importanta parte din acesti bani sa fie alocata pentru modernizarea castelului. Nu stim inca la ce valoare se ridica toate lucrarile, pentru ca o sa le facem in mai multe etape. In prima faza ne ocupam de terase, care costa 48.000 de euro, suma care implica restaurarea si reconstructia, acolo unde este cazul", a declarat principesa. De asemenea, renovarea uneia dintre aripile laterale ale castelului va implica, dupa o prima estimare, costuri de peste 120.000 de euro.

Proiectul de restaurare a castelului a fost intocmit de arhitectul serban Sturza, care a primit misiunea sa redea locului incarcat de istorie infatisarea de altadata. "Se va pastra arhitectura dupa care a fost construit castelul. Insa, in principal va fi inlocuit tot ce au pus comunistii. Incepand de la ciment si terminand cu pasta de var si vopselele.

Totul va fi exact cum a fost pe vremea bunicii mele, regina Maria. Avem fotografiile si planurile din 1947 si ne vom ghida dupa ele", a mai spus principesa Margareta.

In conformitate cu strategia de dezvoltare a Romaniei in urmatorii 30 de ani, document redactat de Casa Regala a Romaniei, castelul de la Savarsin, construit intre anii 1650 si 1680, va fi supus unui amplu proces de restaurare si modernizare, astfel incat sa devina o atractie a Vaii Muresului.

"Ca in Marea Britanie, Franta sau Germania, castelele Transilvaniei pot aduce culoare si atractie locului, fie prin locuinte private, biblioteci sau centre de conferinte, fie prin institutii de promovare a artelor si meseriilor, muzee, hoteluri si restaurante.

Domeniul Regal Savarsin va deveni, impreuna cu intreaga comunitate locala, un model de dezvoltare rurala romaneasca", se specifica in strategia Casei Regale.

"Dormitorul cu baie roz" pastreaza, in camera de baie, obiectele sanitare din faianta roz de Florenta. "Camera albastra" este mobilata in stilul Art Nouveau, al anilor 1920, reconstituind atmosfera regala a acelor ani. Doar mobila din apartamentul central, cel preferat de fostul dictator Nicolae Ceausescu, este noua.

Asta, pentru ca inainte de a fi retrocedat imobilul, au fost furate toate obiectele, inclusiv lampile din tavan. "Cladirea era complet goala in anul 2001, nu mai existau nici macar intrerupatoarele. Obiectele care sunt acum in camera de primire au apartinut si Reginei Mame Elena", a precizat principele Radu Duda.

Familia regala are in vedere atragerea de fonduri europene pentru refacerea parcului de la domeniul din Savarsin. Acum in paragina, parcul de 22 de hectare va fi obiectul unei transformari radicale. "Am depus un proiect la Bruxelles pentru accesarea de fonduri europene, prin care dorim sa refacem parcul castelului.

Avem planul vechi, dupa care a fost conceput, si vrem sa replantam fiecare specie de arbori care a fost aici si acum nu mai este si sa le conservam pe cele existente", a precizat principesa Margareta.

Consemnat in documente cu multe veacuri in urma, domeniul regal de la Savarsin este situat in lunca Muresului, la nord de Muntii Zarandului, si este invecinat cu paduri care au atras intotdeauna oamenii pasionati de vanatoare. Primul proprietar al domeniului, nobilul Forray, a dat noi valente locului, plantand arbori de esente rare si transformand iazul parcului intr-o importanta sursa de peste.

Actualul domeniu a trecut, prin casatorii si succesiuni, de la un proprietar la altul, pana cand Regele Mihai, fermecat de frumusetea peisajului, l-a cumparat in anul 1943 de la nobilul Starcea Mocioni. Confiscat dupa exilul impus familiei regale de comunisti, domeniul a reintrat in proprietatea regelui abia in anul 2001.

La intoarcere, familia regala a avut, insa, surpriza sa constate ca, in afara unor obiecte sanitare din baia reginei, nu mai exista mobilierul original. In componenta domeniului regal de la Savarsin se afla castelul, reconstruit in secolul XIX pe temelia fostului bastion de vanatoare, un parc, un iaz, locuinte, acum folosite ca locuinte sociale sau tabara scolara, si sere. z

Retrocedare

Regele Mihai a primit, anul trecut, aproximativ 7.200 de hectare de terenuri forestiere in judetul Arad. Autoritatile locale au decis restituirea unor suprafete impadurite in localitatile Savarsin si Birchis, in urma unei documentatii depuse de avocatii Casei Regale, din care reiese ca terenurile au apartinut fostului suveran in calitate de persoana fizica.

Cea mai mare suprafata de terenuri forestiere pe care regele a primit-o, aproximativ 4.500 de hectare, se afla pe raza localitatii Savarsin, unde fostul suveran si-a redobandit in ultimii ani mai multe proprietati, printre care si castelul.