La sfarsitul saptamanii trecute, ploiesteanca Raluca Stroescu, manager de audit la compania multinationala Ernst&Young, cu sediul in Bucuresti, a murit din cauza epuizarii. Tanara, de 31 de ani, a fost gasita moarta duminica dupa-amiaza, in apartamentul ei din Capitala. Lucrase intensiv in ultimele trei saptamani la un proiect important, zi si noapte, fara pauze.

Epuizarea si lipsa unei alimentatii au adus-o la o greutate mai mica de 40 de kilograme, iar organismul ei a cedat. Pentru ca sambata nu a mai ajuns la birou, colegii au mers la ea acasa. A fost insa prea tarziu. Raluca murise de prea multa munca. Ieri, corpul tinerei a fost ridicat de la Institutul de Medicina Legala din Bucuresti de colegi, imediat dupa terminarea necropsiei.

Trupul neinsufletit a fost adus la Ploiesti, orasul natal al tinerei. Raluca Stroescu a fost condusa pe ultimul drum de prieteni, rude, dar si de numerosi ploiesteni, impresionati de tragedie.

"Am vazut la televizor acest caz cutremurator si am venit sa-i aprind o lumanare bietei fete”, a spus elena Florea, unul dintre ploiestenii care nu au cunoscut-o personal pe Raluca, dar care a venit totusi cu flori la mormantul tinerei. Raluca Stroescu a fost inmormantata in Cimitirul Viisoara, asa cum a trait: in liniste.

Catalin Ceausu, care a lucrat in aceeasi echipa cu Raluca Stroescu la Vodafone, a declarat ca a intalnit-o pe fata in urma cu cateva luni, dar aceasta era atat de schimbata si de slabita, incat nu a recunoscut-o. El a spus ca a invitat-o la o cafea, dar ea a refuzat invocand lipsa de timp.

Catalin Ceausu, care acum nu mai lucreaza in nici o companie multinationala, a afirmat ca munca depusa in astfel de firme este mult prea mare, iar salariile sunt mici comparativ cu volumul de munca. "Oare merita pentru bani sa facem orice"? s-a intrebat tanarul, venit ieri la Ploiesti sa-si ia ramas bun de la tanara ucisa de slujba...

Control la multinationala

Inspectoratul Teritoral de Munca Bucuresti (ITMB) va efectua, astazi, un control la filiala romana a multinationalei Ernst&Young, dupa ce conducerea institutiei s-a autosesizat in cazul mortii Ralucai Stroescu.

Potrivit inspectorului sef adjunct Dan Danciu, acest accident nu intra in competenta ITM, deoarece decesul nu s-a produs la locul de munca si nici nu a fost depusa pana acum vreo sesizare.

Cu toate acestea, conducerea institutiei s-a autosesizat si a decis sa trimita o echipa mixta de control, formata din inspectori din cele doua departamente din cadrul ITM, securitatea muncii si relatii de munca, la firma la care lucra Raluca Stroescu, pentru a verifica daca prevederile din Codul Muncii privind timpul de lucru sunt respectate in cadrul companiei.

Oficialii multinationalei Ernst&Young nu au facut nicio declaratie referitoare la situatia fetei, ci doar si-au exprimat regretele.

SOS prin e-mail

Acum un an, Raluca a trimis un e-mail unei prietene in care ii cerea ajutorul pentru gasirea unei slujbe mai putin obositoare. „Daaaaaaaaaa, ma intereseaza orice. Aici e super naspa. Au tot plecat oameni, nu mai avem manageri decat 3, coordonez mai multe echipe in acelasi timp, in unele echipe nu am seniori.

Clientii ma cauta, telefonul suna nonstop:) noaptea fac OMF-uri si IFRS-uri, inclusiv sambata si duminica.(...)... nu mai vreau... Vreau orice serviciu, numai sa plec de aici... Nu am mai dormit de nu stiu cate saptamani.... maxim 5 ore pe noapte, inclusiv sambata si duminica... Poti sa ma recomanzi oriunde, ca o sa ma descurc.... Mai greu ca aici nu exista.", i-a marturisit tanara prietenei sale.