O acuzatie de hartuire sexuala pune invatamintul vrincean intr-o lumina negativa. La virsta de 60 de ani, Alecu Ghionea, profesor de istorie de la Scoala Tataranu si fost director al unitatii, este acuzat de mai multe eleve ca le-ar fi facut avansuri repetate. Marti dupa-amiaza, Gabriela B., Oana A. si Carmen T., de 17 ani, eleve la SAM (scoala de arte si meserii), dar si Gina B., de doar 11 ani, de la clasa a IV-a unde profesorul este diriginte, au depus plingere la Politie, acuzind ca au fost pipaite, imbratisate si chiar sarutate cu forta. Directorul scolii, Iulian Ionescu, spune ca s-a sesizat cind a auzit ca profesorul e poreclit "Pedofilul" de catre elevi.

"Porecla mi- a dat de gindit si ca director trebuia sa iau atitudine. Asa am descoperit trei eleve care spun ca profesorul Ghionea le facea tot felul de avansuri: pipaire pe sini, telefoane acasa, intilniri, pe unele le chema si pe acasa. Le promitea bani sau ca o sa le ajute cu serviciul. Din declaratiile fetelor reiese ca de anul trecut se petrece asa ceva, dar de frica nu au spus. Insa acum este implicata chiar si o fata de clasa a VI-a", a declarat directorul Scolii, Iulian Ionescu. Acesta a chemat si parintii la scoala, pentru a vedea daca stiu despre astfel de incidente.

Declaratiile fetelor sint similare: profesorul le chema in locuri izolate, apoi le mingiia pe obraji, le ua de miini si le imbratisa, le saruta cu forta, spunindu-le sa aiba incredere in el, ca le va ajuta cu serviciul dupa terminarea scolii.

"Ne chema in cancelarie!"

Elevele din Tataranu spun ca profesorul cauta mereu sa le atraga n cancelarie, ba chiar le dadea intilniri si acasa sau in alte locuri izolate. "Le-am spus si parintilor, mi-au spus ca nu se face asa ceva! Este prima data cind mi s-a intimplat, acum o luna, pe 22 martie. D-l profesor m-a chemat in cancelarie, mi-a pus mina pe fata, m-a mingiiat si mi-a spus sa am incredere in el.

Am observat ca se uita mereu la banca mea si a colegei mele. Nu m-a amenintat, nu mi-a zis sa nu spun", ne-a povestit Gina, eleva de doar 11 ani. Fetele mai mari spun insa ca profesorul de istorie le-a facut si diverse promisiuni, ca sa le atraga, dupa care le-a amenintat sa nu spuna nimic. De cind au reclamat la Politie, adolescentele se tem sa mai mearga la ore. "Ma chema afara, imi spunea ca ma ajuta cu serviciul cind termin scoala. A vrut sa ma sarute, m-a strins in brate.

In alta zi m-a chemat la poarta la dinsul sa-mi dea un bilet. A intrat sa vada daca e sotia si m-a chemat inauntru. Si iar m-a strins in brate. Eu i-am spus ca nu pot face asa ceva, dar s-a asezat in usa cu mina pe clanta si mi-a zis sa nu spun la nimeni. I-am spus «d-le profesor, eu plec» si atunci m-a sarutat cu forta", ne-a povestit si Gabriela, precizind ca dupa reclamatie profesorul a si amenintat-o, spunindu-i ca o sa le tina minte la ore.

"De anul trecut ma chema in scoala cealalta, m-a sarutat pe git, o data a incercat sa-mi dea si bluza jos, dar am reusit sa ies din camera aceea. M-a sunat si acasa, m-a chemat sa ma intilnesc cu el la o intersectie, pe un cimp, ca vine el cu masina. Ca e singur si vrea sa-mi spuna ceva urgent. Imi promitea ca-mi da bani daca ma intilnesc cu el, ca-mi face un viitor", ne-a povestit si Carmen, o alta eleva in anul II SAM. Adolescenta a precizat ca a si fost amenintata. "I-a spus bunicii de mine ca nu-s cuminte, ca provoc profesorii", mai spune eleva.

Si o tinara vinzatoare de la magazinul din apropierea scolii a cazut victima avansurilor profesorului, pe care o vizita frecvent sub diferite pretexte.

"A da sfaturi parintesti inseamna hartuire?"

Profesorul Alecu Ghionea neaga vehement toate acuzele, iar ieri chiar a mers la ore. Acesta spune ca totul este o minciuna, fetele fiind obligate sa-l reclame. Mai mult, profesorul acuza ca in spatele intregii povesti ar sta actualul director al scolii. "Totul este o mare minciuna.

Este o mizerie! Doua din fete sint ultimele din clasa, nu vin la ore si spun asta pentru ca le-am amenintat ca le las corigente, ca n-au nici o nota. Ce inseamna toata mizeria asta? Eu nu le-am promis nimic. Pe una din fete a izgonit-o maica-sa de acasa, iar eu i-am spus sa vina in continuare la scoala. A da sfaturi parintesti inseamna hartuire? A interpreta asemenea lucruri e total anormal. Am fost director atitia ani, ma cunosc parintii din sat!

Cum sa fac asa ceva? Nu stiu cine le-a invatat, dar va spun ca sint interese din partea directorului scolii", sustine Alecu Ghionea. Profesorul spune ca are si dovezi inregistrate, ca una din fete a venit plingind sa spuna ca a fost obligata sa-l denunte. Acesta a declarat insa ca le va prezenta la timpul potrivit, in fata celor de la ISJ.

Sotia profesorului, educatoare in comuna, ii sustine declaratia. "Am un sot integru. Un neavizat vrea sa-si bata joc de el, ca sotul meu a fost director si acum ii e teama ca pica", sint singurele cuvinte pe care le-a spus aceasta, vizibil afectata.

"A indraznit si la alte fete"

Cadrelor didactice nu le-a venit sa creada ca fostul director ar fi capabil de asa ceva. Mai ales ca Alecu Ghionea are 60 de ani, este casatorit si are doi copii. Parintii sint insa hotariti sa mearga mai departe si nu mai vor un asemenea profesor la clasa. "Fata mi-a povestit din toamna, ca a incercat sa o sarute, ea a intors capul si a sarutat-o pe obraz. A iesit speriata din cancelarie.

N-au spus atunci, de frica sa nu le puna note mici. Acum vad ca a indraznit si la alte fete. Noi speram ca un asemenea om sa nu mai fie in invatamint. Daca nici la scoala nu sint in siguranta...", ne-a spus Margareta Bornat, mama uneia dintre elevele agresate sexual.

Cazul este atit in atentia Politiei, cit si a Inspectoratului Scolar, care va trimite astazi la Tataranu o echipa de control, formata din juristul Magda Dumitrascu si inspectoarea Felicia Panaite. Desi directorul Iulian Ionescu spune ca a anuntat prin fax incidentul, inca de marti, conducerea ISJ sustine ca a aflat abia ieri de situatie. Extrem de suparat ca presa a aflat inaintea sa, inspectorul general Danut Popoiu s-a abtinut ieri de la orice fel de comentarii, pina la finalizarea anchetei.

Cazul ar putea fi adus si in atentia Protectiei Copilului, avind in vedere ca fetele sint minore.

O posibila razbunare

Potrivit surselor noastre, inspectorii scolari nu exclud nici posibilitatea unei razbunari intre fostul si actualul director al scolii. In urma cu citiva ani, profesorul Iulian Ionescu a fost implicat intr- un incident cu un elev rrom, care a facut pipi pe el de fata cu toti colegii, pentru ca n-ar fi fost lasat la toaleta in timpul cursului.

Se pare ca la vremea respectiva Alecu Ghionea a fost banuit ca a dat publicitatii incidentul. Potrivit informatiilor noastre, acum profesorul Alecu Ghionea incearca pe orice cai sa demonteze acuzatiile celor patru fete, apelind si la diverse interventii. De altfel, familia Ghionea a fost vazuta chiar de reporterii nostri iesind din biroul sefului ISJ, unde a fost insotita de o a treia persoana.

Nu-i de neglijat nici faptul ca profesorul din Tataranu este ruda cu Ioan Ghionea, adjunctul de la Directia de Finante. (Camelia STANILA)

CASETA

Dascalii, implicati in tot mai multe incidente

Comuna Tataranu nu este pentru prima data in atentia sefilor din invatamint. In urma cu numai o luna, sotia primarului din Tataranu, profesoara Elena Pavel, si educatoarea Mioara Dobritoiu au fost acuzate ca ar fi batut doi elevi ai Scolii nr. 2 Bordeasca Veche, pe motiv ca nu vor sa intre la ore. Unul dintre copii, de doar 13 ani, a facut singur plingere la Politie.

Cadrele didactice au sustinut atunci ca pustiul obisnuia sa faca gesturi obscene la adresa lor si a elevelor. In ultima perioada, au iesit la suprafata tot mai multe incidente in care sint implicate cadrele didactice. Din pacate, in foarte putine cazuri s-au si luat masuri disciplinare de catre sefii din invatamint, pentru ca si legislatia ingradeste sanctiunile din sistem.

Tot la sfirsitul lui martie, doua profesoare s-au paruit la Scoala Golesti. Altercatia a fost pornita de profesoara de limba franceza Adina Constantin, care pentru a scapa de ancheta sefilor s-a

imbolnavit subit. Cum intre timp a fost si vacanta, Colegiul profesoral din cadrul scolii s-a intrunit abia saptamina trecuta, pentru a lua in discutie cazul. Adina Constantin s-a ales cu diminuarea cu 15% a salariului, pe o perioada de 3 luni. Potrivit legislatiei in vigoare, aceasta are 15 zile la dispozitie pentru a

contesta sanctiunea la Comisia de disciplina a Inspectoratului Scolar. Abia in acest caz, ISJ are posibilitatea de a lua masuri direct, in cazul dascalilor care fac probleme. Un alt caz de violenta a fost semnalat inainte de Paste si la Grupului Scolar de Constructii Montaj, unde un elev a fost "altoit" de pedagog pentru ca a parasit internatul dupa ora de stingere.

Cazul s-a stins insa la nivelul scolii, dupa ce familia a renuntat la plingere. (C. S.)