Numarul redus de turisti asteptati pe litoral in mini-vacanta de 1 Mai, a dus, firesc, la o mai mica implicare a autoritatilor locale in organizarea de evenimente menite sa atraga romanii la malul marii.

Asa se face ca, pe 1 Mai, in locul traditionalelor manifestari organizate de primarie, turistii care, in ciuda publicitatii furibunde a litoralului bulgar, il vor prefera totusi pe cel romanesc, nu vor avea la dispozitie decat anemice mijloace de distratie.

Daca vor fi scoase din „calcul” gratarele la iarba verde (asta in cazul in care turistul care da bani grei sa vina pe litoral are chef sa isi petreaca vacanta in fum de mici si fripturi), precum si cele cateva ore de plaja de care vor profita turistii, mai ales ca vremea se anunta a fi destul de frumoasa in perioada minivacantei de 1 Mai, singura distractie „organizata“ pe

litoralul sudic va fi urmarirea Campionatului National de Rally Raid, care va debuta la Bucuresti si va ajunge si la Mangalia. MTH Tehnosport si Clubul Transcarpatic, cu sprijinul Directiei Cultura-Sport din cadrul Primariei Municipiului Mangalia, va organiza aceasta competitie in perioada 28-30 aprilie.

Concurentii urmeaza sa ajunga la finalul primei zile in Mangalia, in jurul orelor 18.00, in Portul Turistic.

Competitorii vor trece prin Fetesti, vor traversa Podul de la Cernavoda, Mangalia (Portul Turistic); in cadrul celei de a doua zile de competitie vor pleca din Mangalia, vor strabate o parte de plaja, apoi vor parcurge o parte a Dobrogei, urmand sa se reintoarca, pentru festivitatea de premiere, de la orele 19.00, in Portul Turistic Mangalia.

In fine, ultima etapa a concursului, cea de pe 30 aprilie, va cuprinde traseul Mangalia-bac Ostrov, Calarasi, Bucuresti (ROMEXPO). In afara competitiei de la finele acestei luni, turistii care, mai mult sau mai putin accidental vor poposi la malul marii, pe litoralul romanesc, se vor „infunda” in terasele ce vor fi deschise la 1 Mai.

Deocamdata insa, lucrurile nu sunt prea roz nici in privinta unitatilor de alimentatie publica deschise in minivacanta de saptamana viitoare. In marea majoritate a statiunilor din sudul litoralului nu vor functiona decat cateva terase, la ora actuala patronii dand zor sa termine lucrarile de carpaceala a acestora.

Un santier in lucru este, de exemplu, zona cea mai celebra a sudului de litoral romanesc, cea de la „Steaguri“, din statiunea Neptun, unde, pe langa zecile de muncitori care sudeaza si bocane la localurile din jur, se mai si inalta o noua constructie, la doi pasi de plaja, aceasta neavand sorti sa fie terminata pana la termenul impus de lege - 1 Mai.

Desi mai sunt doar cateva zile pana la deschiderea oficiala a sezonului estival, portiuni intregi de plaja au ramas neamenajate (una dintre cele plajele unde nisipul nu mai poate fi decat zarit dintre pietris, scoici si iarba este si cea mai intinsa din zona, plaja dintre Saturn si Venus).