Lovitura de teatru pe o scena politica ce parea sa intre intr-o stare de binemeritata acalmie. In ciuda deschiderii afisate de presedintele PSD Mircea Geoana la intalnirea cu presedintele interimar si social-democrat al tarii, liderii organizatiilor judetene sunt de cu totul alta parere.

Asa se face ca sedinta de ieri a PSD-ului prin care trebuiau trasate sarcini pentru liderii din teritoriu in privinta campaniei anti-Basescu s-a transformat intr-o urecheala zdravana a conducerii centrale a partidului. "Nu ne-a trasat nimeni nimic. Am reprosat conducerii centrale relatia duplicitara pe care o are cu PNL.

Noi nu vom organiza nici o campanie pana cand PNL nu-i va da afara pe toti sefii de institutii si companii democrati si peledisti, inclusiv prefectii”, ne-a declarat, sec, Nicusor Constantinescu, primvicepresedintele PSD Constanta.

"Am dat termen pana luni Guvernului 2 restructurat al lui Calin Popescu Tariceanu pentru clarificarea situatiei. Daca nu se conformeaza, le vom face cadou de 1 Mai o motiune de cenzura”, a anuntat Constantinescu bomba pe care o pregateste PSD.

"Vom merge in paralel si cu motiunea de cenzura si cu suspendarea lui Basescu”, a precizat liderul PSD, potrivit caruia social-democratii constanteni nu vor face nici un fel de campanie impotriva lui Basescu pana ce PNL nu va scapa de toti sefii PD si PLD de institutii si companii.

Constantinescu a dat exemplul APC, unde, chiar daca a fost numit un director liberal, este condus in continuare de democrati: „Degeaba l-au pus pe liberalul Matei acolo, daca din cei 15 membri ai Consiliului de Administratie, 11 sunt ai PD”.

Anuntul lui Nicusor Constantinescu i-a luat prin suprindere pe ceilalti politicieni, atat democratii cat si liberalii considerand imposibila ipoteza unei motiuni de cenzura a PSD-ului impotriva actualului guvern. "Este exclus asa ceva”, s-a aratat convins deputatul PD Stelian Dutu, liderul democratilor constanteni.

"Motivatia unei motiuni de cenzura tine de performantele unei guvernari, nu o pot inainta pentru ca PNL nu da afara niste oameni”, ne-a spus Dutu, care este convins de faptul ca „PSD nu va depune acum o motiune, in nici un caz, pentru ca nu este in avantajul nimanui”.

"PSD este acum intr-o increngatura de obligatii foarte periculoase, ipoteza unei motiuni este doar o fumigena, o diversiune ordinara menita sa distraga atentia de la adevaratele probleme”, s-a aratat de parere liderul democrat.

Dutu ne-a dezvaluit, de altfel, si cateva aspecte din campania pe care PSD o va duce impotriva presedintelui suspendat Traian Basescu: „Vor organiza mitinguri, vor merge din casa in casa si din om in om. Vor da si bani oamenilor doar sa nu se prezinte la referendum”. La fel de contrariat de idee s-a aratat si senatorul PNL Puiu Hasotti.

Vicepresedintele liberalilor a respins categoric probabilitatea ca PSD sa lanseze o motiune de cenzura: „Doar ce-a fost Geoana la Cotroceni, s-au stabilit niste lucruri foarte clare, nu a vorbit nimeni despre asa ceva. Este imposibil!”.

Cu toate acestea, PSD Constanta, recunoscuta a fi una dintre cele mai puternice organizatii judetene a partidului, s-a manifestat ieri foarte vehement in favoarea unei motiuni de cenzura. Social-democratii s-au plans de lipsa de dialog pe care o au cu liberalii, care continua sa aiba relatii foarte bune cu democratii.

Drept urmare, s-a convenit asupra variantei ca PSD sa initieze o motiune impotriva lui Tariceanu, daca in urma referendumului de pe 19 mai Traian Basescu va ramane presedintele Romaniei.