Statul roman face ce face si continua sa incalce legile concurentei. Dupa ce a incercat sa introduca o lege prin care scutea de datorii mai multe intreprinderi de stat, considerate „gauri negre” ale economiei, acum se doreste favorizarea unui singur agent economic din domeniul comunicatiilor.

Contractul pe care agentul respectiv va pune mana este unul foarte mare, care-i va asigura un profit urias. Afacerea a intrat si in vizorul Inspectoratului de Concurenta Constanta, care asteapta sa vada cum se vor derula lucrurile.

"In prezent se afla in atentia noastra o hotarare de guvern, prin care se doreste ca societatii Romtelecom sa-i fie atribuit un contract pentru furnizarea de internet in toate scolile din Romania care nu au aceasta facilitate. Hotararea nu a fost adoptata inca si acum asteptam sa vedem ce se va intampla.

In cazul in care actul normativ va trece de Parlament, vom atentiona organele abilitate, deoarece este o grava incalcare a legislatiei concurentiale”, a declarat inspectorul sef din cadrul Inspectoratului de Concurenta Constanta, Ioan Badica.

Potrivit legii privind achizitiile publice, acestea pot fi facute doar prin organizarea de licitatii, mai ales atunci cand valoarea contractelor este foarte mare. In Romania sunt aproximativ zece mii de scoli, dintre care doar circa trei mii au montat deja internet. Acest lucru inseamna, daca hotararea va fi adoptata, ca Romtelecom va avea sapte mii de noi abonati.

"Vom solicita sa se respecte legea concurentei, si sa se ofere sanse egale tuturor agentilor economici din domeniu de a patrunde pe aceasta piata”, a mai declarat Ioan Badica.

In ceea ce priveste cele doua actiuni de culegere a informatiilor pentru derularea investigatiei pe piata petrolului si a produselor petroliere, datele au fost deja transmise catre Comisia de Investigatii din cadrul Consiliului Concurentei.

Si pentru studiul demarat pe piata graului au sosit datele solicitate de catre inspectorat de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, fapt care a permis inspectorilor de concurenta sa identifice toti agentii economici care produc, depoziteaza, prelucreaza sau comercializeaza grau.

Dezinteres total din partea agentilor economici

Am trimis mai multe adrese catre agentii economici de pe piata graului, si am si inceput sa primim raspunsuri, unele complete, altele nu.

Am constatat ca multi agenti trateaza aceste lucruri cu dezinteres, sau nu au pregatirea necesara pentru a ne trimite toate informatiile solicitate, chiar daca noi in adresa trimisa am inclus si o anexa in care era specificat foarte clar ce anume ne intereseaza. Am avut chiar si un agent economic care a refuzat sa ne trimita datele, spunand sa mergem noi sa le luam.

Noi nu putem, prin lege, sa mergem sa controlam si sa luam informatii, putem doar sa le solicitam, in cadrul unor studii, iar agentii economici au datoria de a ni le transmite, pe propria raspundere, altfel putand fi sanctionati.

Singurul caz in care avem dreptul de a merge la agentul economic, este atunci cand a fost deja declansata o investigatie de catre Consiliul Concurentei, si avem autorizarea efectuarii inspectiei de la Tribunal”, sustine Ioan Badica.

Sanctiunea pentru agentii economici care refuza sa furnizeze datele solicitate, le furnizeaza incomplet sau incorect, poate ajunge chiar si pana la 1% din cifra de afaceri. In alta ordine de idei, azi, la Bucuresti se va serba implinirea a 10 ani de la intrarea in vigoare a legislatiei din domeniul concurentei in Romania.

Inspectoratul de Concurenta Constanta va fi reprezentat la eveniment de catre inspectorul sef Ioan Badica. „Vor fi invitati la aceasta manifestare comisari europeni, conducerea Consiliului Concurentei si parlamentari romani si personalitati care si-au adus contributia la adoptarea legii si la punerea in aplicare.

Printre subiectele care vor fi discutate se numara si teme referitoare la ultimele evolutii din domeniul concurentei, si referate, prezentate de comisarii europeni, de sefi ai autoritatilor nationale de concurenta din statele membre ale Uniunii Europene, precum si de reprezentanti romani care sa scoata in evidenta realizarile Consiliului Concurentei in aceasta perioada”, a adaugat inspectorul sef Badica.