S-a nascut in ’51 in Vulpeni, o comuna din Olt care a mai dat tarii un parlamentar cu mot (pe Manea Gheorghe, zis Manea Caft). Prin anul 1975, il gasim umil contabil la I.J.G.C.L. Dolj. In 2001, pentru ca a stiut pe cine, cand si unde sa linga, apare ca ditamai seretarul de stat PSD in Ministerul Administratiei si Internelor. Personajul este Ion Calin.

Daca intri in sediul craiovean al PSD, vezi unul mic cu capul mare si fata de pupincurist, ala e! Pe vremea lui Ceausescu, Cacalin visa sa ajunga din rahat, balega de partid. Asa ca s-a apucat sa studieze pupincurismul.

Cu toate ca a fost un autodidact meritoriu in lins dosuri de activisti doljeni, el a ramas tot un biet contabil - ce-i drept, cu carnet PCR! Si sef peste pionierii judetului. La Revolutie, insa, si-a indreptat spatele, s-a umflat in pene si a inceput sa urle cat il tineau bojocii: “Tovarasi! Va vorbeste numarul 3! Urcati-va in autobuze.

Nu lasati spionii si cacatii din Timisoara sa distruga socialismul nostru multilateral dezvoltat. Tovarasi. Mult stimatul si iubitul nostru tovarasul Nicolae Ceausescu are nevoie de fortele noastre.

Sa-l aparam! La lupta, tovarasi!” La cateva zile dupa caderea regimului comunist: “Domnilor! Stimati locuitori ai Craiovei! Sa luptam impotriva asupritorilor comunisti, care ne-au tinut in intuneric 45 de ani! Craioveni, jos comunismul. Huo!” Si da-i si lupta, si lupta si da-i, pana cand fostul tovaras Calin, ajunge prin PDSR (via FSN).

Cu zambete tampite si slugarniceala asidua, fosila a reusit sa se aciuiasca pe langa Cozmanca si, implicit Iliescu.

Folosind acelasi spate fara oase si acelasi mod de a-si turna colegii de partid cum facea si cand era “numarul 3”, lingaului nu i-a fost prea greu sa acceada intr-o functie la care taranul din Vulpeni nici nu visase vreodata: aceea de secretar de stat in Ministerul Administatiei si Internelor, unde seful suprem ii era taica Octav Cozmanca.

Sub obladuirea acestuia, taratura a dat cu stangu-n dreaptul de nenumarate ori, incurcand sistematic treburile prin prefecturile tarii. Si incaierandu-i pe prefecti cu subprefectii, si invers, de nu mai stiau nici ei care-s unii si care-s altii. Dar cea mai mare gafa facuta de limbricul comunist numit secretar de taiat frunza la caini, a fost aceea in care facea “extensii” la legi.

In timpul recensamantului, si-a aratat incapacitatea de a depasi conditia unicului neuron de lemn pe care-l are. Astfel, el a reusit sa organizeze atat de minutios recensamantul populatiei si locuintelor, incat aceasta actiune a incalcat pana si HG-ul referitoare la desfasurarea ei.

Conform HG 680/2001 privind recensamantul, cetatenii Romaniei se impart in doua categorii: cetatenii obisnuiti, care intra in prima categorie, si soldatii in termen si puscariasii, a doua categorie. Ei bine, recensamantul duetului Calin - Cozmanca, a mai scos la iveala o catgorie. Aceea a demnitarilor.

In mod normal, acesti demnitari, dintre care multi locuiau in vile de protocol, trebuiau recenzati la adresele inscrise in buletin. Toti, de la ministri la angajati ai SRI, trebuiau doar sa declare, la rubrica "ocupatie", ca sunt functionari publici, fara sa dea alte amanunte.

Totusi, in ciuda HG-ului, care e foarte clar, unele case din Primaverii au fost trecute de pupincurist in categoria zonelor speciale, impreuna cu puscariile, scolile si unitatile militare. Explicatia oferita de doljeanul nostru (fost oltean) recenzorilor obisnuiti a fost ca “si asa nu puteau sa intre in vilele de protocol, datorita pazei SPP-ului”.

Da, dar in aceste cazuri, recensamantul a fost efectuat chiar de SPP-isti. Explicatia lui Ion Calin l-a lasat cu gura cascata pana si pe Iliescu: "e vorba de o extensie a legii, SPP-ul fiind trecut in aceeasi categorie cu MAN, MI, SRI si Ministerul de Justitie”.

In mintea lui Cacalin, casele de protocol erau "incinte" ale SPP, iar locatarii respectivi - “soldati in termen ai serviciului de paza”. In plus, dorinta de a-i proteja total pe demnitari a lui Ion Calin, a produs, la vremea respectiva, o serie de anomalii in desfasurarea recensamantului. Multi demnitari locuiau in imobile apartinand Regiei Protocolului de Stat.

Din acest motiv, regia, care detinea aproximativ 200 de imobile, a beneficiat de serviciile unor recenzori speciali. Dar in aceste case nu locuiau decat vreo 20 de inalti functionari publici. Restul erau ciraci de-ai fosilei craiovene: fosti activisti PCR, PDSR, sportivi si oameni de afaceri.

Asa se face ca oameni ca Adrian Sarbu, Alexandru Athanasiu ori Andrei Paunescu (ce detinea functia de fiu al lui Adrian Paunescu) au beneficiat si ei de un recensamant la secret si cate un pupic in fund, din partea tovarasului secretar de stat. De acelasi tratament preferential se bucurau si toti locatarii blocului K2 din Bulevardul Unirii.

Secretarul de stat Ion Calin a avut si pentru acestia o explicatie: "In aceste imobile stateau multi diplomati straini, misiuni diplomatice, iar noi am luat cladirile dupa destinatia lor initiala". Dar RAPPS n-avea nici macar o singura vila inchiriata unor misiuni diplomatice straine, acest lucru fiind facut numai de Regia Locato.

Nu se stie daca din acest motiv a fost debarcat din minister, cert este ca Ion Pesedistul n-a ajuns rau dupa ce a plecat din Palatul Victoria. A fost numit de tata Octav prefect al judetului Dolj. Isi pregatea demult reintoarcerea acasa. Prin aceleasi metode. Si care a fost primul lucru pe care l-a facut stafida? O afacere paguboasa pentru oras, excelenta pentru el.

Si cu cine putea el sa faca afaceri, daca nu cu un arab care, nu-i asa, iubea trandafirii si cotiza din plin la ei. Proaspatul Prefect, ametit bine de vodka Perfect, i-a pus pe tava lui Mohamed Al Orfahli toate parcarile din Craiova, chiar si pe cele din cartiere. Contractul, incheiat, la propunerea lui Calin, intre Primaria Craiova si firma lui Al Orfahli era inatacabil timp de 25 de ani.

Potrivit contractului incheiat cu Consiliul Local, inainte de a incepe sa perceapa taxa de parcare, SC Cronos IMPEX SRL avea obligatia sa respecte urmatoarele angajamente: dotarea parcarilor inchise cu aparatura electronica de monitorizare; dotarea parcarilor deschise cu parcometre; marcarea locurilor individuale de parcare cu vopsea alba; marcarea locurilor speciale de parcare rezervate

persoanelor cu handicap; afisarea la loc vizibil a taxelor de parcare; semnalizarea parcarilor cu indicatoare specifice.

In afara de faptul ca sub sau chiar pe indicatoarele de parcare ce apartineau tot primariei aparuse, pana anul trecut, scris "cu plata", SC Cronos Impex SRL si-a marcat locurile de parcare in cateva locatii mai centrale, firma respectiva nu a mai facut nici o alta investitie decat cea din buzunarele lui Ion Calin, numita, generic, mita. Sau spaga. Sau, mai academic, “comision”.

Relatiile lui Mohamed Al Orfahli cu structurile locale ale PSD, in special cu pupilul lui Cozmanca - sunt cunoscute in Craiova. Acestea s-au fructificat in "cadoul" pe care Ion Calin i l-a facut lui Al Orfahli. Pramatia comunista nu a ramas pe drumuri nici dupa ce a plecat cu coada intre picioare de la Prefectura.

A ajuns - cu pretul plecarii in masa a unor grei ai pesedului doljean (printre care Antonie Solomon, primarul Craiovei, fostul senator Dilly Serbanoiu si Eugen Georgescu, directorul LDP Dolj) - direct in functia de presedinte al organizatiei judetene. Si asta in ciuda faptului ca marea majoritate a oamenilor din partid s-au opus.

Relatia de casa cu Cozmanca si Adrian Nastase l-a proptit bine in varful PSD local.

Desi neaga cu vehementa, pozand ba in “victima puterii”, ba in cea “a intereselor din interiorul partidului”, actualul deputat PSD de Dolj (ca numai prin Parlament nu ajunsese), Ion Calin, are dosar penal, iar procesul in care apare ca inculpat a ajuns acum la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

El a obtinut din partea Primariei Craiova, condusa de subordonatul pe linie de partid al lui Calin, Vasile Bulucea, un schimb deosebit de avantajos de terenuri. Astfel, Traienica Calin a cedat primariei un teren de aproximativ 200 mp de pe strada Buciumului, primind in schimb aceeasi suprafata la doi pasi de kilometrul zero al orasului, pe Bulevardul Carol.

Schimbul a fost votat cu voiosie in Consiliul Local Craiova, dominat de pesedisti, si apoi a primit girul de legalitate chiar din partea... prefectului Ion Calin. Dar aici exista o problema: terenul era revendicat de altcineva. Lucru neluat in seama de Calin si ai lui.

Nici faptul ca, pentru a se face o “carare” pana la mosia lui Calin, a trebuit sa se intre cu buldozerul si pe proprietatea RAADPFL. Peste noapte, spre proprietatea pesedistului a fost asternut un drum pietruit, iar timp de cateva saptamani lucratorii Distrigaz Sud si cei ai Electrica s-au straduit sa ii aduca lui Calin utilitatile la poarta.

Cu mentiunea ca, proaspat renovat, Bulevardul Carol nu putea sa fie taiat doar pentru o toana a cameleonului. In plus, pe banii municipalitatii, intr-o luna, lucratorii Regiei locale de Apa si Canal au bransat proprietatea lui Calin la reteaua orasului.

Acum, duplexul bine ferit de ochii curiosilor, al sefului PSD Dolj, troneaza in fundul strazii, tot asa cum Cacalin troneaza in sediul PSD, de unde, pentru cine nu-si mai aminteste, o alta toana a bosorogului era sa-l lase fara cabinetul senatorial chiar pe Mircea Geoana. Dar asta s-a intamplat pe vremuri, cand Calin ii freca menta lui Iliescu, care era presedinte.

Acum, il abureste pe Geoana, doar, doar i-o mai da vreo functie de pomana. Ion Calin: “Care casa? A, nu-i a mea, e a unui alt Calin Ion. Asta venea pe la mine cand eram prefect, ca sa-l ajut. Nu e casa mea!”