Planul pus la cale de Razvan Fertu, fostul angajat la departamentul credite de la sucursala Banc Post din Comanesti a functionat perfect. Din pozitia pe care a avut-o, Fertu a reusit sa ia mai multe credite de nevoi personale, toate invartindu-se in jurul sumei de 1000 de dolari fiecare.

Singura problema a aparut in momentul in care oamenii s-au sezisat de faptul ca luna de luna trebuiau sa achite rata la banca. Scandalul s-a declansat, pe fir a aparut Politia, insa de atunci nu s-a mai auzit nimic. Iar pagubitii au continuat sa-si plateasca creditele pe care nu le-au facut niciodata, pentru a nu fi executati silit.

Afacere cu ite incurcate

In ciuda faptului ca scandalul a fost destul de mare, Fertu a fost scos cu basma curata, cel putin pana in acest moment. Surse judiciare ne-au declarat ca Fertu s-a autodenuntat la parchet, dezvaluind mai multe nume dintr-un mecanism bine pus la punct, in capul caruia se afla mai multi fosti politisti de la cel mai inalt nivel.

I s-a oferit protectie, dar totul a ramas ca-n gara...Nu au existat arestari spectaculoase, nici vinovati. Exista numai pagubiti, care au fost nevoiti sa plateasca. Si care pana in ziua de astazi se afla pe lista neagra a bancii pentru rau platnici. Cel putin cativa dintre ei, care nu au platit creditele lui Fertu pana in momentul in care s-au trezit la usa cu executorii judecatoresti.

Transparenta de fatada

Pentru a afla ce se intampla cu oamenii care au fost nevoiti sa plateasca credite pe care nu le-au facut niciodata, ne-am deplasat la Comanesti, la sucursala Banc Post. Ne-au fost date niste raspunsuri absolut halucinante de catre directoarea sucursalei, care s-a aratat destul de retinuta in a vorbi cu noi, refuzand sa ne spuna numele. "In anul in care a izbucnit scandalul eu nu eram director.

Stiu ca personajul de care imi spuneti a fost angajat la credite, insa a plecat de la banca, in momentul in care a izbucnit scandalul", ne-a spus sefa sucursalei. Prin urmare, Banc Post, desi a avut probleme mari cu un angajat, nu a binevoit sa-si faca curatenie in ograda proprie, masurile disciplinare lipsind cu desavarsire in cazul lui Fertu. Cel putin asa ne-a declarat directorul sucursalei.

Nu am reusit sa aflam cate persoane au fost pagubite si au fost nevoite sa plateasca rate la banca. "Nu pot sa va dau datele acestea, deoarece sunt confidentiale, iar eu nu am voie sa discut cu presa asemenea probleme", a explicat directoarea Banc Post Comanesti.

Pentru ca banca nu trebuia sa iasa in pierdere, desi propriul angajat a facut fapte penale, sucursala Banc Post a somat pe toti cei care nu si-au platit ratele sa achite datoriile lui Fertu. Iar cei care au refuzat, pe buna dreptate, s-au trezit la usa cu executori judecatoresti.

Si pentru ca legea in Romania se aplica de cele mai multe ori doar pentru cei mici, pagubitii s-au trezit pe lista neagra a bancii. Adica rau-platnici. Iar in acest moment se afla in imposibilitatea de a-si face credite la alte banci.

In viziunea sefei filialiei din Comanesti a Banc Post, au existat si oameni care au profitat de faptul ca scandalul s-a declansat in presa si nu au mai recunoscut ca si-au facut credite. "La acest moment, va pot spune ca banca nu mai are nicio problema in aceasta chestiune. Toti cei care au solicitat sa fie scosi de pe lista rau-platnicilor au fost scosi", a adaugat reprezentantul bancii.

Ce se intampla cu cei care au refuzat sa plateasca un credit pe care nu si l-au facut?

O justitie ce doarme...

Toate aceste chestiuni ar fi trebuit sa fie rezolvate de brava justitie romana. Care, din nefericire pentru pagubiti, s-a pronuntat asa cum stie ea mai bine. Nimeni nu-i vinovat. Cat despre personajul principal al acestui intreg scandal, acesta este bine mersi prin Comanesti. Liber si linistit. Vom reveni cu amanunte.