Este vorba despre ideea crearii unui parc industrial pe terenurile ce au apartinut fostei Societati Comerciale "Pomicola", situate in vecinatatea Focsaniului de-a lungul Drumului European E85, pina in apropierea Cringului de la Petresti, aflate acum in proprietatea Agentiei Domeniilor Statului; cu justificarea ca prin aceasta investitie ar putea fi redus impactul social negativ al caderii afacerilor de tip lohn in judet.

Modul in care a fost ambalata si prezentata propunerea a facut-o sa para atractiva, iar cea mai buna dovada ca asa au stat lucrurile sta reactia seful executivului vis a vis de ea. Calin Popescu Tariceanu a parut placut surprins si a promis sprijinul in vederea punerii in practica a unei asemenea investitii. Nu se stie, insa, daca actualul premier al Romaniei si-ar pastra aprecierea initiala in cazul in care ar intra in posesia setului complet de informatii referitoare la aparitia pe firmament a respectivei idei.

Este, de altfel, curios cum de nici unul dintre lideii liberali locali nu l-au avertizat ca ar putea avea in acest caz in fata o situatie de genul: "pe afara-i vopsit gadul, da-nauntru-i leopardul". Trebuie astfel observat ca propunerea n-a aparut la intilnirea primului ministru cu oamenii de afaceri cum s-ar fi asteptat, poate, multi luind in considerare natura si importanta sa. Ea a fost adusa in atentia sefului guvernului pe parcursul derularii actiunii in care acesta s-a vazut cu primarii si cu sefii administratiei judetului in sala mare a Primariei Focsani.

Si, defel nesemnificativ, i s-a dat glas se pare prin interventia presedintelui Consiliului Judetean, Marian Oprisan. Cum de-a lungul acestor ani am avut de-a face cu mai multe initiative din aceeasi sursa, care una au prezentat si alta avut in intentie, nu ne opreste nimeni sa ne punem citeva intrebari si cu aceasta ocazie.

Prima ar fi cum de a aparut preocuparea baronului de Vrancea fata de efectele caderii industriei de tip lohn brusc in aprilie 2007?! De ce nu i-a venit, oare, "sefului judetului" ideea infiintarii parcului industrial pe acelasi amplasament in anii 2000-2004, cind partidul sau fiind la putere si-ar fi putut vedea visul cu ochii prin interventii mult mai la indemina decit acum?!

De altfel, daca despre atragerea investitorilor in Vrancea pentru a anula efectele sociale ale caderii lohnului este vorba, n-ar fi logic sa ne intrebam, oare, si cui se "datoreaza" imaginea de judet- feuda ciumat de care Vrancea a "beneficiat" in acesti ani, punind pe fuga investitori care ar fi intentionat sa-si desfasoare activitatea intr-un mediu concurential?! In realitate, nu poate fi omis amanuntul ca pina in decembrie 2004 baronul acestor plaiuri avea sub control absolut - asa cum spun legile nescrise ale oricarui baronat - terenurile fostei Pomicola.

O data cu schimbarea de putere intervenita atunci neplanificat, influenta sa asupra impartirii acestora a disparut aproape cu desavirsire. Lucru greu, daca nu imposibil de suportat pentru satrapul local care si-a at "binecuvintarea" si OK-ul final in achizitionarea tuturor activelor importante foste in proprietatea statului, de interes pentru anumite cercuri de investitori vrinceni! Prin aducerea terenurilor de la Pomicola in proprietatea publica a municipiului Focsani odata cu proiectul parcului industrial adus in discutie vineri, "seful administratiei publice judetene" ar putea recapata "jucaria" care i s-a luat.