Licitatia organizata de Primaria Craiova pentru desemnarea societatii care sa reamenajeze centrul nu a fost prea zgomotoasa, dar se stie ca UTI a venit cu o oferta avantajoasa, cu doua milioane de euro sub celelalte doua. Ba s-a mai si angajat ca va finaliza lucrarile in termen de sase luni.

A fost un moment in care reprezentantii Primariei au strambat din nas: “Nu credem acest lucru, lucrarile la Aleea Personalitatilor au durat mult mai mult si nu erau de o asemenea anvergura!” Pentru inceput, lucrarile au fost supravegheate de viceprimarul Gheorghe Nedelescu, care nu a agreat deloc stilul de lucru al constructorilor de la UTI, si care chiar refuzase, in mai multe randuri, sa le semneze devizele nejustificate.

Supravegherea santierului a fost ulterior preluata de Antonie Solomon, dar prezenta zilnica a primarului printre muncitori nu i-a intimidat catusi de putin. Nici pe ei, nici pe sefi. Una peste alta, treaba a iesit cum nu se poate mai prost.

Imbinarea placilor de granit e facuta de mantuiala, distanta dintre ele fiind, in unele cazuri, chiar de un deget si exitand riscul ca domnisoarele inaltate pe tocuri sa-si rupa glezna.

Ca asa zisul covor intins in dorul lenii de muncitori este cea mai proasta lucrare din zona, o confirma insusi Solomon: “E mai bine pusa gresia la mine in baie!” Daca ar fi fost vorba doar de cativa metri patrati, cat o masura baia primarului, n-ar fi fost o nenorocire, dar cand contractul incheiat intre Primarie si UTI are o valoare totala de 280 de miliarde de lei, lucrurile capata deja o alta conotatie.

Unde mai punem ca acesti bani (impreuna cu alte 500 de miliarde) au fost obtinuti “cu cantec” de la Banca Romana de Dezvoltare, cu o dobanda de aproape 25 de miliarde pe an. Timp de 20 de ani, craiovenii vor plati lunar in jur de 200.000 de euro pentru rambursarea creditului la BRD.

In vara anului trecut, Solomon se arata decis sa sanctioneze dur UTI: “Daca nu va termina la timp modernizarea, vreau sa-i bag pe gat niste amenzi usturatoare, sa ne plateasca noua mai mult decat iau ei pe lucrare!” Pana in momentul de fata nu li s-a aplicat nicio penalizare, primarul parand ca vrea sa vada lucrarea terminata si sa-i arda la devizul final.

Cu toate rezervele lui Solomon vizavi de seriozitatea firmei UTI, aceasta a fost propusa, in sedinta din 31 ianuarie a Consiliului Local, sa se ocupe si de constructia unei statii de incinerare a deseurilor in Valea Sarpelui. O investitie care va baga in conturile lui Urdareanu, patronul UTI, alte 60 de milioane de euro.

Specializata in sisteme si servicii de securitate, din anul 2003, UTI s-a extins si in domeniul constructiilor. Ramificatiile sale se extind pe intreg teritoriul Romaniei, dar si in lume, unde figureaza cu casute offshore, in Bahamas si Insula Man.

Tiberiu Urdareanu, patronul concernului UTI (a carei cifra de afaceri a atins, la nivelul anului 2004, 50 de milioane de euro) este fiul fostului general de Securitate Tiberiu G. Urdareanu, un personaj destul de controversat al revolutiei din 1989.

Urdareanu Junior a fost si el ofiter superior in Institutul de Cercetari Militare de la Clinceni si este un afacerist suspectat de legaturi stranse cu fostul ministru PSD al Transporturilor, Miron Mitrea.

Grupul UTI este campionul contractelor pe bani publici in domeniul securizarii, primul contract major avandu-l cu Bancorex, apoi Ministerul Finantelor, Romtehnica, Petrom, Serviciul de Protectie si Paza, ba chiar si cu Serviciul Telecomunicatiilor Speciale.

Tiberiu Urdareanu, patronul lantului UTI, banuit, de asemenea, ca ar intretine in Romania relatii cu fosti generali din Serviciile Secrete, iar in Elvetia cu un fost ofiter C.I.A., este la ora actuala protagonistul unui scandal cu Dana Nastase, sotia fostului premier afirmand ca “Urdareanu se foloseste de santaj pentru a pune mana pe niste bani necuveniti”.

Banii respectivi au reprezentat o diferenta pentru lucrarile efectuate la casa din Zambaccian a familiei Nastase. UTI a fost implicata si in scandalul securizarii frontierelor de stat. Nici Metrorex n-a scapat pana nu a umflat buzunarele lui Urdareanu cu 11 milioane de euro. Contractul incheiat cu Aeroportul Otopeni a avut o valoare de 30 milioane de euro.

Dar cea mai controversata afacere este cea a securizarii Portului Constanta, in valoare de 60 de milioane de euro, intreaga conducere a portului fiind acum anchetata de DNA. Contractul a fost incheiat rapid in decembrie 2004, surse din cadrul DNA sustinand ca, atat in cazul “Portul”, cat si la Otopeni, actele s-ar fi semnat la ordinul lui Miron Mitrea.

Procurorii craioveni de la DNA au cerut acum, Primariei, toata documentatia privind licitatia organizata pentru modernizarea centrului Craiovei. Primaria a raspuns tot printr-o adresa ca pune la dispozitia anchetatorilor caietul de sarcini si orice alte documente in afara celor detinute de catre societatea care a efectuat studiul de fezabilitatea a lucrarii, S.C. Desco Design S.R.L. din Bucuresti.

Primarul Antonie Solomon nu a putut fi gasit la finele saptamanii trecute, pentru a reactiona la informatia neoficiala ca ar fi fost fortat sa accepte oferta firmei UTI.