Animat ca de fiecare data in aceasta perioada a anului, litoralul romanesc a fost "impartit” si anul acesta in functie de preferintele turistilor.

Cele mai animate statiuni au fost, de departe, Mamaia si Vama Veche, cei doi "poli” ai intalnirii tinerilor de bani gata si ai masinilor de fite sau, dimpotriva, ai distractiilor simple, neconventionale si a dormitului "la cort”.

Daca la Mamaia distractia s-a concentrat pana catre dimineata la terasele si localurile deschise special pentru 1 Mai, vamaiotii nu si-au dezmintit nici anul acesta reputatia de petrecareti fara inhibitii. Si, cum era de asteptat, nu au lipsit nici faradelegile, comise fie de hotii marunti locali, fie de turisii infierbantati de aburii alcoolului.

Inca de vineri seara, gara din Mangalia gemea de numarul mare de tineri porniti catre Vama, microbuzele facand cu greu fata celor 3.000 de suflete care se indreptau catre statiune. Pe plaja, langa "corturi”, intreg week-end-ul s-a dansat si s-a baut, in fata focurilor aprinse, care au mai incalzit atmosfera destul de rece din cursul noptii, pana la revarsatul zorilor.

Vamaiotii, obisnuiti cu viata sub cerul liber, au dormit care pe unde au apucat, asta in cazul in care nu au mai avut locuri in cort - in saci de dormit, sub paturi, pe bancile din Vama sau pur si simplu sub cerul liber. Dimineata, cativa temerari, inca incinsi de aburii alcoolului, au facut baie in mare, valurile trezind instantaneu pe oricare dintre petrecareti.

O data inviorati, cei mai multi au ales sa se dreaga cu o ciorba acra, de cazan, la terasele de pe plaja si, fireste, sa treaca imediat la cea de a doua "repriza” de ... bere. Costinestiul, statiune a tineretului prin excelenta, este slab animata anul acesta, mai putin de 500 de turisti poposind aici in primele zile ale minivacantei.

Cei mai multi au ramas dezamagiti de faptul ca marea majoritate a teraselor au ramas inchise, unica "distractie” fiind o baie de soare, pe plaja proaspat amenajata. Ceva mai multa adrenalina a fost in schimb la Mangalia, unde a avut loc Raliul "Trofeul Capitalei”, care s-a incheiat in Portul Turistic.

In vreme ce tinerii se distrau, oamenii legii au avut de tras de pe urma faradelegilor comise in aceasta perioada. Bataia de cap a politistilor a inceput inca din timpul calatoriei turistilor spre litoral. Un tanar brailean s-a ales cu dosar penal pentru distrugere, pentru ca a spart geamul usii vagonului in care se afla.

A fost preluat, la Eforie, direct de ofiterii de la Transporturi care l-au condus la sectie, in loc sa ajunga pe plaja. Turistii din Vama Veche au avut si ei partea lor de distractia, mai putin conventionala.

In vreme ce tinerele s-au aratat dispuse sa se dezbrace pentru oricine era curios sa le vada formele, doar pentru 10 lei, mai multi localnici s-au plans ca au ramas fara scandurile din gard, sustrase pentru a fi folosite la focurile de tabara. De altfel, nici constantenii care si-au petrecut 1 mai la iarba verde nu s-au lasat mai prejos.

Acestia au taiat mai multi copaci pentru a avea din ce sa-si faca gratarele. Orice mijloc de a face rost de cele necesare este bun pentru cei care au venit pe litoral cu buzunarele goale... Dar nici turistii nu au fost ocoliti de hoti marunti. Si asta pentru ca, desi fara bani prea multi, turistii nu s-au sfiit sa-si lase telefoanele mobile sau camerele video in corturi, in timp ce se imbaiau.

Moment propice pentru doi copii din Mangalia, Renzi Memet, de 14 ani, si Redivan Mustafa, de 11 ani, a da iama in mai multe corturi. Ei au fost prinsi de politisti avand asupra lor un telefon Nokia, un incarcator de mobil si un rucsac cu obiecte de imbracaminte.

Cei doi hoti le-au mai spus oamenilor legii ca au mai furat si o camera video, pe care au vandut-o unui necunoscut, in schimbul a 800 de lei, si un portmoneu in care erau 1.500 de lei. Copii au pierdut insa toti banii la barbut, in Mangalia.

De altfel, oamenii legii au aflat de la cei doi hoti de cele sase corturi jefuite de pe plaja din Vama Veche, caci nici pana la ora actuala pagubitii nu au depus plangere.