Dupa cum era de asteptat, dupa iesirea la iarba verde cu prilejul zilei de 1 Mai, turistii au lasat in urma lor adevarati munti de gunoaie. Atat constantenii care au organizat traditionalul gratar, cat si turistii veniti din restul tarii pentru a sarbatori la mare, au uitat, la plecare, sa isi ia cu ei gunoaiele.

Nu doar romanii au dat insa dovada de lipsa de bun simt, ci si bulgarii rataciti din intamplare pe litoralul romanesc. Potrivit legislatiei in vigoare, autoritatile locale sunt cele care trebuie sa faca curatenie dupa petrecareti.

De altfel, dupa cum ne-a declarat Tudorita Tolea, seful Directiei Gospodarire Comunala din cadrul Primariei Constanta, angajatii institutiei au adunat, in toata aceasta perioada, peste 200 de tone de resturi menajere, din statiunea Mamaia.

"Curatirea spatiilor verzi este sarcina primariilor, dar, sincer, nu-mi place acest lucru, deoarece autoritatile locale sunt incarcate cu responsabilitati.

Chiar daca din punct de vedere legal administratiile publice sunt raspunzatoare pentru protejarea mediului, la fel de multe responsabilitati sunt prevazute in actele normative si pentru cetateni, care insa nu prea au dat dovada de faptul ca au inteles acest lucru”, a declarat comisarul sef din cadrul Garzii de Mediu Constanta, Vasile Petro.

Ieri s-a incheiat campania de igienizare a statiunii Mamaia in vederea pregatirii litoralului pentru sezonul estival. „S-a lucrat zi si noapte, in special noaptea, pentru a nu-i deranja pe turisti. Am avut in aceasta perioada, chiar si in zilele minivacantei, peste 30 de oameni in teren care au adunat peste 200 de tone de resturi menajere.

Costurile intregii operatiuni au fost estimate la aproximativ 1 miliard de lei”, ne-a declarat Tudorita Tolea, reprezentanta Primariei Constanta care a supervizat, ieri, activitatea angajatilor ei, care terminau de adunat ultimele gunoaie lasate de turisti in statiune.

De altfel, in ziua de 1 Mai comisarii s-au plimbat in zonele in care se organizeaza de obicei gratare, in incercarea de a evita muntii de gunoaie din anii trecuti. „Ne-am plimbat de la grup la grup, si le-am spus ca dupa ce termina sa isi stranga gunoaiele intr-o sacosa, si sa le lase la un cos de gunoi in drum. Atunci toata lumea a fost de acord, dar pe parcurs se pare ca s-au razgandit.

Din punct de vedere moral ne-am facut datoria, si am tot vorbit despre acest aspect, in speranta ca oamenii vor intelege si vor face curat dupa ei. Ni se pare normal ca asa cum isi duc gunoiul din casa, sa faca curat dupa ei si cand ies la iarba verde.

Am surprins chiar si un grup de cetateni bulgari, care venisera la o cunostinta, si care inainte de a pleca au aruncat un pachet gol de tigari din masina. Am mers la ei si le-am explicat ca asa ceva nu se face”, a mai declarat Vasile Petro.

Si autoritatile din Bulgaria au avut de curatat dupa romanii care au petrecut 1 Mai pe meleaguri bulgaresti, si care nu s-au putut dezice de naravurile dobandite.

Potrivit estimarilor facute de catre reprezentantii Garzii de Mediu Constanta, in zona dintre localitatile Basarabi si Fantanita, au fost peste zece mii de persoane, in timp ce la Cheia au fost peste unsprezece mii de persoane iesite la un gratar la iarba verde. „Legislatia din domeniu este destul de dura, dar ar trebui sa fie mai clara, mai precisa.

In momentul de fata sunt multe situatii care scapa de sub control, deoarece nu sunt articole care sa le acopere. Anumite aspecte din sistemul nostru legislativ ar trebui sa aiba in vedere simplificarea procedurilor pe care trebuie sa le aplice un comisar atunci cand da sanctiuni.

In plus trebuie revizuita postura comisarului, trebuie sa i se acorde mai multa incredere prin sistemul legislativ”, sustine Petro.

Acesta mai este de parere ca daca aceste schimbari vor fi facute, si daca amenzile vor putea fi aplicate fara a mai fi urmate o serie de proceduri, mai mult ca sigur si conduita cetatenilor se va schimba, si nu va mai exista atata delasare in ceea ce priveste protejarea mediului.

Vasile Petro a dat ca exemplu celelalte state ale Uniunii Europene, care la un moment dat s-au confruntat si ele cu aceeasi problema, dar au reusit sa o rezolve, dupa ce au simplificat procedurile de aplicare a sanctiunilor.