Partidele clujene s-au grabit sa-si modifice strategiile de campanie in urma deciziei de ieri. Cuvantul de ordine atat al adversarilor lui Basescu, cat si al sustinatorilor sai este: “mobilizarea la urne”. Pana acum, adversarii politici ai lui Basescu pareau relativ demobilizati pentru referendum.

Curtea Constitutionala a relansat campaniile, dupa ce a decis ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor participantilor la referendum.

Decizia Curtii Constitutionale, de ieri, pare a avea efectul unei veritabile vijelii in velele campaniei electorale. Posibilitatea ca presedintele sa fie demis doar cu majoritatea voturilor cetatenilor prezenti la urne determina in special partidele ostile lui Basescu sa-si intensifice campaniile si sa le centreze pe mobilizarea electoratului.

Liberalii aveau programata, pentru ieri, o intalnire a staff-ului central de campanie cu sefii echipelor de campanie din teritoriu, dar aceasta a fost amanata, semn ca PNL se gandeste, deja, la un alt mod de abordare a campaniei pentru demiterea lui Traian Basescu. “Probabil maine (azi - n.red.) se va intruni Biroul Permanent Central si va lua o decizie tinand cont de noile conditii”, a declarat seful de campanie al liberalilor clujeni, consilierul primului ministru, Mircea Chertes. El a opinat ca ar fi necesara o modificare de strategie.

“In mod normal va fi nevoie de o campanie mult mai agresiva si de o mobilizare maxima a electoratului nostru, la vot”, a spus Chertes. in schimb, deputatul PNL Horea Uioreanu nu crede ca vor fi mari modificari.

“Asa cum am spus, vom face o campanie fara mitinguri cu membri de partid adusi cu autobuzele din toata tara, ca sa para participare masiva, fara mici, carbuni si manele in Faget. Vom face o campanie pozitiva, vom spune DA pentru Basescu”, a declarat Uioreanu.

El a anuntat o avalansa de ministri liberali la Cluj, in zilele urmatoare: in 8 mai, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, si, posibil, premierul Tariceanu, in vizita la santierul autostrazii, in 10 mai, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru Spitalul de Urgenta si e posibil sa vina la Cluj si ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes.

Laszlo Attila: “Va fi un alt meci”

UDMR anuntase ultima oara, prin vocea liderului sau, Marko Bela, ca nu se va implica in campania electorala foarte serios, dar ca in nici un caz nu-l va sustine pe Traian Basescu. „Nu cred sa se modifice ceva odata cu modificarea legii, vom folosi timpii de antena si atat”, a spus presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila.

Totusi, el a precizat ca Uniunea va incerca sa-si mobilizeze electoratul la vot.

“Le vom spune sa isi exerite dreptul constitutional, sa se prezinte la vot si sa tina cont de faptul ca nu e in interesul electoratului maghiar instaurarea unei dictaturi”, a adaugat Laszlo. El a recunoscut ca modificarea Legii referendumului va schimba complet regulile jocului.

“Daca va intra in vigoare si se va aplica la referendumul din 19 mai, atunci va ridica serios potul si miza inspre alegeri prezidentiale. in mod clar, in aceasta situatie, e un cu totul alt meci si, de data aceasta, meciul chiar se joaca”, a conchis Laszlo.

“In mod normal, in aceste conditii toate partidele vor practica o campanie mult mai intensa. Avand in vedere ca nu mai conteaza prezenta la vot pentru a valida rezultatul, cu siguranta, campaniile de mobilizare a electoratului vor fi primordiale”, a afirmat si vicepresedintele PSD, senatorul Vasile Dincu. El este de parere ca, in acest moment, PSD este avantajat.

Dincu: “Mobilizarea electoratului va fi primordiala”

“Marele nostru atu este ca avem filiale in toate localitatile tarii, cu exceptia celor cu populatie predominant de etnie maghiara. Important pentru noi este ca avem responsabili de campanie in toate filialele si ne-am construit o foarte buna retea de comunicare.

Comunicarea rapida e extrem de importanta, mai ales intr-o campanie scurta ca aceasta”, a spus Dincu. El nu a riscat sa se pronunte privind partea care ar avea de castigat de pe urma deciziei de ieri a Curtii Constitutionale.

“Daca toate partidele care au votat, in Parlament, suspendarea lui Basescu, adica PSD, PNL, UDMR, PRM si PC, se mobilizeaza si isi mobilizeaza electoratul la maxim, atunci toata campania va deveni o lupta de mobilizare, contra popularitate (a lui Basescu - n. red.).

E foarte greu de spus ce se va intampla, pe cine va avantaja noua modificare a Legii referendumului, cert este ca se vor produce modificari semnificative ale sondajelor de opinie, tocmai datorita modificarilor de strategie de campanie”, a declarat Dincu.

Democratii sustin ca eventuala aplicare a noii legi la referendumul actual nu le va schimba cu nimic strategia de campanie.

“Campania noastra era, oricum, la cote maxime, iar strategia noastra se bazeaza pe scoaterea populatiei la vot si pe aratarea adevaratelor motive pentru care s-a ajuns la suspendarea presedintelui Basescu”, a declarat presedintele PD Cluj, deputatul Daniel Buda.

“Aceasta decizie ne-a intaratat si mai mult si, cu siguranta, vom adopta o strategie mai ofensiva si, asa cum am spus, inca de la inceput, vom merge pe mobilizarea totala a electoratului”, a afirmat, la randul sau, aliatul democratilor in aceasta campanie, liderul interimar al PLD Cluj, Tudor Oniga.

Conservatorii ar putea intra in lupta

Desi anuntasera ca nu se vor implica in campania electorala, conservatorii s-ar putea razgandi in conditiile in care, estimeaza ei, modificarea Legii referendumului creste sansele ca Traian Basescu sa fie demis.

“Nu exclud nici o varianta. Oricum semnalele pe care le vom transmite vor fi foarte clare pentru demiterea lui Basescu”, a afirmat vicepresedintele PC, presedintele PC Cluj, deputatul Petru Calian.

“O decizie se va lua la inceputul saptamanii viitoare, dar in noile conditii, mi s-ar parea normal sa ne implica in campanie”, a adaugat el.