Mass-media focsaneana a serbat ieri Ziua Libertatii Presei intr-un mod special, printr-o discutie deschisa pe tema "profesionalismului si a responsabilitatii in presa locala".

Invitatii Ziarului de Vrancea au fost Alison Mutler, directorul Biroului pentru Romania si Moldova al Agentiei Associated Press si presedinte al Asociatiei Presei Straine din Romania si Yves Claude-Llorca, fostul director al Biroului Romania si Moldova al Agentiei France Press.

Desi in fiecare zi alearga dupa informatii si sint condusi mai degraba de spirit de competitie, circa 20 de jurnalisti s-au asezat la aceeasi masa si au discutat despre libertatea si puterea cuvintului, responsabilitate si asumare pentru ceea ce afirmi, dar si despre lacatul pe care mass-media romaneasca inca il poarta. "Apararea libertatii presei este o aparare universala, este o aparare pentru cetatean, pentru democratie.

Nu exista democratie fara libertatea presei", a subliniat Yves Claude Llorca, in debutul discutiilor.Alison Mutler a abordat si problema presei locale in comparatie cu cea centrala sau internationala, subliniind rolul acesteia. "Ziaristii din prea locala considera ca nu sint luati suficient in seama de catre cei din presa centrala. Dar, practic, presa centrala fara presa locala nu exista", a subliniat jurnalista britanica, care se afla in Romania din 22 decembrie 1989.

Ieri, ziaristii au dezbatut la rece si scandalul politic actual din Romania, au aflat cum se vede tara noastra din capitalele unde se intoarce ceasul in politica mondiala si au despicat firul in patru in privinta principiilor care ar trebui sa guverneze actul jurnalistic. Principii care sint incalcate grav in Romania de cei care ar trebui sa le apere, atit jurnalisti, dar si politicieni.

Dovada fiind studiul Freedom House care plaseaza Romania pe un neonorant loc 96 in topul libertatii presei in lume, dupa Burkina Faso. Invitatii straini, care au luat contact cu realitatea romaneasca inca de la inceputul anilor '90, au spus ca in Romania inca nu se poate vorbi despre o libertate a presei, mass- media fiind inca sub "asuprire" politica si economica.

Cenzura, dar si autocenzura in presa

Invitatii le-au vorbit ziaristilor din presa scrisa, audio sau video despre profesionalizarea breslei, despre nevoia unei informari corecte si impartiale, dar si despre cenzura sau autocenzura impusa de presiunile politice, economice sau de natura juridica.

Chiar daca lucrurile s-au mai schimbat in presa, la nivel local inca mai sint probleme in privinta presiunilor, mai ales atunci cind e vorba de investigatii, de cazuri de corupie. Alison Mutler a subliniat faptul ca figurile publice din Romania au pretentia sa nu fiecriticate tocmai pentru ca au acest statut, cind intr-o democratie lucrurile trebuie sa stea tocmai invers. "Jurnalismul este si sub o mare autocenzura , de teama proceselor de calomnie si insulta... sau ca intra sub incidenta secretelor de stat.

Aici si legea este incompleta", a subliniat Yves Claude Llorca. "Jurnalistul nu e sigur ca e sprijinit de grupul lui de presa sau ca, in cazul unor procese, judecatorul chiar stie ce-i aia libertate de exprimare. In legea, legea calomniei e foarte stricta, dar jurnalistii stiu exact ce au voie sa scrie si ce nu, acest aspect este foarte bine reglementat.

Nu-s de acord nici cu o presa iresponsabila, care sa atace in stringa si in dreapta. Presa trebuie sa aiba o conduita corecta, dar trebuie sa fie si mai unitara", a completat si Alison Mutler.

Intre goana dupa senzational si responsabilitate

La intilnirea de ieri a fost prezent si Mircea Bucur, directorul revistei pentru nevazatori "Radar", editata de Fundatia "Cartea Calatoare", care a abordat si problema goanei dupa senzational a ziaristilor, a competitiei dintre ei, ceea ce duce uneori la publicarea unor informatii nedocumentate suficient.

Alison Mutler a explicat rigorile prin care trebuie sa treaca o stire, si din perspectiva presei internationale, precizind si faptul ca prin transmiterea unei informatii neverificate suficient este afectata credibilitatea presei in general.

Jurnalistii straini au recomandat celor din Vrancea, deveniti "vedete" in scandaluri mediatice precum lupta contra baronului Oprisan sau, mai nou, in cazul scurgerii de informatii top-secret de la armata, sa dea dovada de solidaritate si sa lupte pentru informatii respectind principiile de baza ale jurnalismului: profesionalism, responsabilitate si adevar. "Libertatea de exprimare nu se impune, ci se lupta pentru obtinerea fiecare centimetru. Ziaristii trebuie sa-si ceara drepturile. Si asta trebuie sa mearga mina in mina cu responsabilitatea presei.

Asta inseamna o profesionalizare a presei, ce duce la puterea presei", a concluzionat Alison Mutler. "Cind un ziarist este atacat, atunci fiecare ziarist este atacat", spus si Yves Claude Llorca, indemnind la solidaritate de breasla.