> Baronul Marian Oprisan este sef neoficial peste referendumul din 19 mai, deoarece sediul BEJ este intr-o incapere situata la numai citiva pasi de biroul sau din CJ. Este de notorietate ca la alegerile precedente presedintele CJ ori se ducea peste membrii BEJ cind vroia el, ori ii chema "la ordin" in biroul sau.

Uniti cu PSD de interesul comun al demiterii lui Traian Basescu, liberalii au uitat cum tipau dupa alegerile locale din 2004 ca PSD le-a furat citeva locuri de consilieri judeteni.

Atunci a existat o plingere comuna a PNL, PD, PRM si PC pentru ca in mod suspect numaratoarea voturilor a fost suspendata brusc, iar Marian Oprisan a ramas in CJ dupa ce reprezentantii partidelor politice din BEJ au fost trimisi acasa.

Prefectul Ion Oprea sustine ca a decis sa lase BEJ in acelasi spatiu unde a functionat dupa 1990 deoarece nici un alt spatiu din Focsani nu indeplinea cerintele de marime cerute de lege. Liberalul Nini Sapunaru spune ca Marian Oprisan nu va mai indrazni la facea in 2004, in timp ce democratul Jan Vraciu sustine ca el nu a avut nici o implicare in alegerea sediului BEJ.

Biroul Electoral Judetean va functiona si la referendumul national din 19 mai, pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu, in sediul CJ. Biroul in care vor sta membrii BEJ este la

numai citiva pasi de biroul lui Marian Oprisan de la etajul 1, in timp ce numaratoarea voturilor se va face in sala Delegatiei Permanente, situata vizavi. Toate scrutinurile care au avut loc din anul 1990 au fost conduse din cladirea CJ, in ciunda acuzatiilor si suspiciunilor care au planat de multe asupra rezultatului votului.

Acestea au culminat dupa alegerile din 6 iunie 2004, atunci cind a fost suspendata numaratoarea voturilor, iar membrii BEJ din partea partidelor politice au fost trimisi acasa, in conditiile in care Marian Oprisan a ramas "la datorie" la CJ.

Prefectul Ion Oprea, provenit din PD, unul din partidele care au reclamat modul de numarare a voturilor, spune ca in Focsani nu s-a gasit nici un alt spatiu care sa respecte cerintele de marime impuse de lege. "Decizia a fost luata tinind cont de faptul ca la nivelul Institutiei Prefectului si nici la o alta institutie nu puteau fi asigurate cerintele impuse pentru suprafata.

Pentru a functiona in conditii corespunzatoare statia pentru prelucrarea datelor, BEJ trebuie sa

aiba la dispozitie trei incaperi, din care una sa aiba o suprafata cuprinsa intre 35 si 40 de metri patrati, o a doua de minim 20 de metri patrati si a treia intre 15 si 20 de metri patrati. La acestea se mai adauga si incaperea propriu zisa pentru membrii Biroului Electoral de Circumscriptie", a explicat prefectul Ion Oprea.

Acesta a spus ca nu crede ca se vor mai repeta problemele care au fost la precedentele alegeri.

"Cred ca fiecare dintre factorii implicati direct vor da dovada de responsabilitate si vigilenta, oamenii vor fi pregatiti si instruiti corespunzator, iar observatorii acreditati, precum si reprezentantii ONG-urilor cred ca vor fi pe faza pentru a semnala orice problema aparuta pe parcursul referendumului", a adaugat Oprea.

Au evoluat moravurile politice!

Deputatul Nini Sapunaru a demonstrat in conferinta de presa de ieri ca, in ciuda declaratiilor sale ca Marian Oprisan este cel mai mare dusman al PNL in Vrancea, faptul ca PSD conduce din umbra Guvernul. Astfel, presedintele PNL a spus ca nu crede ca vor mai fi nereguli la BEJ deoarece Oprisan nu mai controleaza toate institutiile statului ca in 2004.

"Nu poti sa faci ce ai facut atunci daca nu esti sigur ca nu te aresteaza nimeni", a declarat Sapunaru. Liderul PNL facea declaratii asemanatoare si inainte de

batalia in justitie de anul trecut pentru a obtine puterea in CJ, dupa care a inregistrat un esec lamentabil. La rindul sau, Jan Vraciu, fostul aliat al lui Sapunaru, a declarat ca nu a avut nici o implicare in alegerea sediului BEJ la CJ, referindu-se la faptul ca prefectul Ion Oprea a fost vicepresedinte al PD Vrancea inainte de a fi inalt functionar public.

"Au evoluat moravurile si democratia. Eu cred ca a evoluat democratia in sensul strict de separare a puterilor. Acesta a fost atributul justitiei care a numit Biroul Electoral Judetean si al Ministerului de Interne, care il organizeaza", a declarat Jan Vraciu. Senatorul democrat a evitat un raspuns clar cu privire la faptul daca are garantia ca nu se vor repeta

problemele din 2004. "Noi am desemnat un om in BEJ, care va garantez ca va fi foarte activ", a adaugt presedintele PD Vrancea.

In 2004 s-a cerut anularea alegerilor

PNL, PD, PRM si PUR, actualul PC, au cerut pe 8 iunie 2004 Biroului Electoral Central anularea alegerilor locale din Vrancea si repetarea lor in urma neregulilor semnalate in functionarea BEJ, condus atunci de judecatorul Romica Holbea. "PNL solicita anularea alegerilor intrucit acestea au fost fraudate de la prima

sectie de votare pina la aproape ultima. Niciodata, in Vrancea nu vor putea fi organizate alegeri corecte atita timp cit Marian Oprisan este cel care le patroneaza", a declarat atunci Corneliu Momanu, fostul presedinte al PNL Vrancea. Principala acuzatie adusa in contestatia inaintata BEC a fost ca au fost modificate procesele verbale aduse din teritoriu cu votul pentru consilieri judeteni.

Luni, la ora 15.00, se arata in contestatie, s-a dispus suspendarea activitatii BEJ de catre presedintele Romica Holbea,

fara acordul membrilor, sub pretextul unei defectiuni la sistemul informatic. Reprezentatii partidelor politice au fost trimisi apoi acasa.

"Ulterior, prelucrarea datelor de catre personalul tehnic s-a efectuat sub supravegherea lui Marian Oprisan, iar procesele verbale au fost falsificate in mod grosolan, schimbindu-se rezultatul votului pentru Consiliul Judetean, in sensul ca voturile considerate nule au fost declarate ca fiind valabile si inscrise ca voturi exprimate pentru PSD", se arata in contestatie.

La alegerile locale din 2004 este de notorietate ca Marian Oprisan venea cind vroia el in incaperea in care au stat membrii BEJ, cu toate ca erasi liderul PSD. De asemenea, baronul avea lungi "consultari" in

biroul sau cu presedintele BEJ de atunci. (Mihai BOICU)

Liberalii sint pregatiti pentru campanie

Deputatul Nini Sapunaru a declarat in cadrul conferintei de presa de ieri ca liberalii sint pregatiti sa faca campanie impotriva lui Traian Basescu. Presedintele PNL Vrancea a spus ca va fi o campanie electorala "normala", in care nu se va apela la "arma" mitingurilor. "Nu vom face mitinguri, vom merge sa discutam cu oamenii. Consideram ca discutiile fata in fata sint cele mai utile.

Este foarte greu sa scotii oamenii in strada pentru un miting impotriva lui Traian Basescu. Trebuie sa discutam cu oamenii sa

se prezinte la vot si acolo sa-si exprime opinia", a declarat Nini Sapunaru. Deputatul PNL a sustinut ca Traian Basescu si PD au planuit mai demult sa se ajunga la aceasta situatie de criza "deoarece au avut materialele de campanie gata facute". (M. B.)

Referendumul costa 800.000 lei

Catalin Dragulescu, purtatorul de cuvint al Prefecturii Vrancea, a declarat ieri ca aceasta suma a intrat deja in conturile institutiei pentru organizarea refendumului din 19 mai. Membrii sectiilor de votare vor putea fi platiti pentru maximum trei zile, in timp ce pentru presedintii sectiilor de votare perioada maxima pentru care pot primi indemnizatii este de sapte zile.

In urma cu doua zile a avut loc sedinta Comisiei tehnice pentru organizarea referendumului, condusa de prefectul Ion Oprea, la care s-a facut

o trecere in revista a etapelor parcurse pina acum din calendarului referendumului. Pe 19 mai au drept de vot 317.832 de vrinceni, dintre care 213.907 au carti de identitate, iar restul buletine de identitate. "Ieri (joi- n.r.) am stabilit impreuna cu factorii responsabili din Ministerul de Interne si structurile responsabile repartizarea sectiilor de votare pentru paza.

Aici greul va cade pe efectivele IPJ, dar isi vor aduce aportul si Inspectorul Judetean de Jandarmi, ISU, am implicat Politia Comunitara, dar si efectivele celor doua servicii publice comunitare din subordinea Institutiei Prefectului", ne-a declarat prefectului Ion Oprea. La fiecare sectie de votare vor fi prezenti doi reprezentanti ai fortelor de ordine.

Pina pe 12 mai urmeaza sa se fie trasi la sorti presedintii celor 300 de sectii de votare din judet, iar pina pe 15 mai se vor primit buletinele de vot pentru referendum. De aceasta data buletinele

vor fi tiparite in sistem centralizat, nu de catre prefecturi. (M. B.)

Pe cine au trimis partidele in BEJ

Presedintele BEJ pentru referendumul din 19 mai este

judecatoarea Mariana Sandina Croitoru, de la Tribunalul Vrancea.

Dupa alegerea ei, prin tragere la sorti, partidele politice si-au

desemnat la rindul sau reprezentantii in BEL. Acestia sint:

PSD- Constantin Guguianu

PD- Ciprian Milea

PNL- Dorin Filote

PC- Gheorghe Lucian Vulpe

UDMR- Felicia Renata Postolache

Partidele neparlamentare nu au avut dreptul sa-si desemneze

reprezentanti nici in BEJ si nici in sectiile de votare. (M. B.)