Daniel Meze: Cum comentati ultimele evolutii de pe scena politica? Conflictul politic a atins cote maxime, intre presedinte si marea parte a clasei politice, 75% din totalul parlamentarilor, s-a cascat o prapastie si presedintele a ajuns sa fie suspendat.

Gheroghe Flutur: Treptat ajungem la final, la urne, pe data de 19 mai. Eu nu credeam ca au un plan atat de bine pus la punct. Daca dam putin timpul inapoi constatam cateva lucruri care se leaga. Retragerea conservatorilor din guvern care s-au suparat si s-au retras de la guvernare. Firesc ar fi fost atunci ca premierul Tariceanu sa fi cerut un vot de incredere sa vada cine il mai sustine.

In ianuarie au inceput demersurile de suspendare a lui Traian Basescu, comisie de ancheta condusa de Voiculescu, scoaterea PD-ului de la guvernare, amanarea alegerilor europarlamentare si formarea intr-un mod total netransparent a unei noi majoritati parlamentare. PSD a intrat la guvernare, dar se fereste sa spuna acest lucru si a spus ca da doar un vot de sustinere pentru guvernul Tariceanu.

Totul a culminat cu votul din parlament prin care a fost suspendat presedintele Traian Basescu. Aici este lupta intre trecut si viitor, Traian Basescu a spus din campanie ca va fi activ, jucator si nu va sta la Cotroceni ca sa ii cante cucuvreua ca lui Iliescu sau Constantinescu. Din pacate multora nu le place acest lucru. Traian Basescu are insa sprijinul populatiei. Surpriza a venit din partea PNL care a intors armele impotriva presedintelui.

Daniel Meze: Ruptura dintre PNL si presedintele Traian Basescu a survenit cu mai mult timp in urma...

Gheroghe Flutur: A unei parti din PNL, la sfarsitul anului trecut a aparut o noua conducere a PNL care era impotriva aliantei si colaborarii cu PD. De fapt aici e vocea lui Dinu Patriciu, visul sau dintotdeauna a fost divortul de PD si realizarea unei fratii cu PSD-ul. Lucru pe care l-a rezolvat.

Eu va spun ca la Oradea am avut foarte multe discutii si multi din PNL vin la noi la PLD pentru ca nu accepta alianta si mariajul cu PSD-ul. Ma refer aici la baza PNL si la electoratul liberal care nu va accepta acest lucru. Trecerea din opozitie la putere trebuie sa se faca prin alegeri si nu prin intelegeri. PSD a intrat la guvernare pe usa din dos si a dat in franciza un guvern PNL-ului.

Acum PSD face agenda guvernului, uitati-va cate legi cu caracter socialist au dat deja. PNL si PSD trebuie sa iasa pe fata si sa-si arate verighetele.

Daniel Meze: Care credeti ca este scopul noii coalitii ce s-a format in parlament impotriva presedintelui?

Gheroghe Flutur: Aceasta coalitie neagra care s-a format sub cupola parlamentului doreste sa introduca un fel de suspendare perpetua pentru Traian Basescu. Sa il tina pe Vacaroiu cat mai mult la Cotroceni pentru ca aceasta coalitie vrea restauratia. Ati vazut si dumneavoastra niste figuri de care am crezut ca am scapat. Consilierii de acum ai lui Vacaroiu lucrau cu Ceausescu si Dascalescu!...

Calin Popescu Tariceanu l-a scos afara pe Theodor Stolojan din PNL si sa nu se uite nici aici in Bihor ca multi au facut procente cu Stolojan la brat. Stolojan l-a pus pe Tariceanu acolo unde este acum si in al doilea rand Tariceanu l-a scos afara de Traian Basescu, cel care l-a numit prim ministru. Ce parere aveti despre aceasta intorcere a armelor, nu este in regula.

De aceea la referendumul din data de 19 mai sunt convins ca lumea va merge la vot si va spune NU demiterii din functie a presedintelui Traian Basescu.

Daniel Meze: Ce consecinte credeti ca va avea pana la urma tot acest conflict major din interiorul clasei politice?

Gheroghe Flutur: Tot raul este spre bine. Scena politica s-a polarizat. De-o partea avem partidele reformatoare, PLD si PD care il sustin pe Traian Basescu si care doresc reforma, modificarea constitutiei, descentralizarea votul uninominal, lupta impotriva coruptiei.

Pe de alta parte aceasta noua coalitie care spune ca si ea este pentru votul uninominal, dar de 80 de zile nu a dat niciun raspuns presedintelui pe aceasta tema. La 20 mai Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni si cineva va trebui sa plateasca.

Daniel Meze: Cine va plati factura acestui referendum?

Gheroghe Flutur: Cine sunt protagonistii cei mai importanti: Mircea Geoana, presedintele PSD, pe care l-au vazut ca deja tremura, vorbeste prin panouri si vrea sa para fioros. Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu trebuie si el sa plateasca. Am vazut ca, de exemplu, la Cluj, liderii PSD care sunt mai aproape de occident au fost mai rezervati. Cum la fel si PNL, la Cluj au fost mai prudenti.

Asta inseamna ca la Bucuresti unii au o ura personala si vor sa o deconteze in numele partidului. Eu sunt convins ca vor plati dupa referendum. Daca PNL se intelege acum cu PSD asta nu inseamna ca si electoratul celor doua partide se va intelege.

Electoratul PNL e un electorat de dreapta care lupta pentru proprietate, oameni care au facut inchisori, un electorat care a luptat importiva pesedistilor.

Daca vad ei acum ca sus liderii lor se pupa cu pesedistii sub cupola parlamentului, credeti ca se vor pupa oamenii si in strada? Nu! Cum vedeti tot asa de exemplu electoratul PRM si cel al UDMR impreuna? Atitudinea lui Traian Basescu a deranjat pe multi dintre beneficiarii acestei tranzitii. Multi dintre acestia ar dori sa prelungeasca perioada asta de tranzitie.

Ei nu ar dori o Romanie europeana, ar dori o Romanie in tranzitie, pentru ca unii au avut teribile avantaje in aceasta tranzitie.

Daniel Meze: Vorbeati de o polarizare a scenei politice romanesti, eu as spune ca in acest moment ca PD si PLD sunt doua patide izolate.

Gheroghe Flutur: Nu, discutam dupa referendum si dupa alegerile din toamna. Suntem aparent izolati sub cupola parlamentului, dar in populatie nu este asa, avem un mare sprijin la populatie si noi si Traian Basescu. Judecatorul va fi urna de vot... Daca vorbim de cat va supravietui acest guvern, pot sa spun ca pentru Romania este rau ca se intampla asa.

PSD a ales acest scenariu in care el nu intra la guvernare, dar el face cartile. Acum la referendum PSD si Geoana vor fi infranti si vor trebui sa plateasca ca sa se salveze. Ati vazut ca ei nu trec de 20%, au si anuntat deja, posibila demitere a acestui guvern. Pentru ca altfel lumea s-a prins de aceasta piesa de teatru pe care o joaca.

Adica cum, PSD spune ca este in opozitie, dar nu a pus nicio motiune impotriva lui Tariceanu si l-au trantit pe Traian Basescu. Ei sunt intr-o situatie si trebuie sa aiba niste clarificari in interiorul lor. Deja de vede ca sunt tensiuni, Alin Teodorescu de exemplu a spus intr-o emisiune ca, in opinia sa, merg pe un culoar gresit.

Daniel Meze: Credeti ca in interiorul PSD sau PNL se poate naste o opozitie la actuala linie de partid care a fost trasata?

Gheroghe Flutur: Categoric, dar si s-a nascut deja, uitati-va la PSD ca sunt mai multe semnale si de la Cluj si din alte parti. Acelasi lucru si in PNL unde este si o problema de guvernare. Judete ca si Cluj sau Bihor nu au primit aproape nimic in acest guvern. Nu e in regula, dai la un judet trei-patru posturi cum e Iasi-ul si judete cum sunteti dmnevoastra nimic. Nu a fost in regula.

Sigur veti spune ca il aveti pe Ilie Bolojan, dar acesta nu este membru al guvernului este inalt functionar public si postul acesta este doar asa o consolare. Dar nimanui nu trebuie sa ii para foarte rau ca acest guvern cu 20% sustinere nu o sa aiba viata lunga. Actualul guvern va tine cat va dori PSD-ul, dar daca PSD intra in trepidatii cum deja se intampla nu o sa-l mai vrea nici PSD-ul.

Cand te masuri in sondaje si vezi unde esti trebuie sa te intrebi de unde ti se trage acest lucru. Noi trebuie sa spunem un lucru, PSD este la guvernare in acest moment si a dat in subantrepriza un guvern la PNL. Ei trebuie sa plateasca aceasta guvernare pentru ca moral ei o sustin, o gireaza.

Ei trebuie sa plateasca daca sunt multumiti de absorbtia fondurilor, de cum se face descentralizarea sau reforma in justitie.

Daniel Meze: Cu ce ganduri ati venit la Oradea si cat de multumit sunteti de PLD Bihor?

Gheroghe Flutur: Am venit cu ganduri foarte bune, sunt intr-un turneu de activare a structurilor PLD ca sef de campanie si ma intalnesc cu liderii PD pentru a pune de acord strategiile noastre. Ne organizam, ne intalnim cu alegatorii, stabilim un calendar de actiune si alte probleme ce tin de organizare.

Sunt foarte multumit de PLD Bihor, am vazut cum s-au mobilizat si au acoperit peste 60% din localitati in doua luni de zile. Am vazut cate semnaturi au strans, s-au mobilizat la intalniri, eu sunt foarte multumit. Pentru mine Bihorul ramane un judet apropiat cu oameni deosebiti si voi veni aici de fiecare data cu placere.