Partidul Social Democrat a inceput ieri in forta campania electorala anti-Basescu chiar la Constanta, social-democratii mizand probabil pe efectul psihologic de a se dezlantui chiar acasa la presedintele suspendat al Romaniei.

Ziua a inceput cu un seminar organizat de deputatul Alexandru Mazare in Mamaia, la care au participat numerosi lideri PSD locali si nationali, in frunte cu Mircea Geoana, dar si investitori din turism. „Industria turismului, prioritate nationala a Romaniei” a fost subiectul unei dezbateri la care au vorbit Mircea Geoana, Nicusor Constantinescu si Radu Mazare.

Presedintele PSD s-a aratat de parere ca turismul este o victima colaterala a razboiului politic, iar social-democratii intentioneaza sa prezinte un proiect prin care turismul sa devina un motor de crestere economica. Spre seara, cateva mii de simpatizanti ai PSD au participat la un miting anti-Basescu in Piata Farului, totul in acompaniamentul Spitalului de Urgenta si Pepe.

Mircea Geoana a reluat ideea ca, de la 1 ianuarie 2007, Romania a absorbit zero fonduri europene pentru turism si a apreciat proiectele primarului Radu Mazare pentru dezvoltarea turismului in statiunea Mamaia si in Constanta. Geoana a mai spus ca PSD isi va folosi influenta in Parlament pentru a transforma turismul intr-o adevarata prioritate nationala.

„Este inadmisibil ca o tara ca Romania, cu un potential turistic asa de mare, sa fie ultima din regiune cu privire la incasarile din turism, iar turismul sa nu fie, cu adevarat, o prioritate nationala”, a opinat liderul PSD. Potrivit acestuia, Romania dispune de un patrimoniu cultural divers si unic, insuficient exploatat.

Geoana considera ca „este vital sa promovam in lume minunile tarii noastre, precum Delta Dunarii, manastirile din Moldova, Horezu si Maramures, cetatile dacice din Orastie si cele sasesti din Transilvania, centrul istoric al Sighisoarei”. „E anormal sa vedem turisti romani fugind in Bulgaria.

Ceva e fundamental gresit in modul de abordare a turismului si cred ca referendumul de pe 19 mai ar putea reprezenta un nou inceput si pentru turismul de pe litoral”, a mai spus liderul PSD.

Dupa cum era de asteptat, nu putea fi ratat adevaratul motiv al prezentei lui Geoana la Constanta, presedintele PSD sustinand ca a venit acasa la Basescu pentru a le spune oamenilor de ce trebuie suspendat presedintele tarii. „Aici, la Constanta, in locul de nastere a lui Traian Basescu, el ar trebui lasat sa vorbeasca.

Domnule Basescu, vorbiti si despre ceea ce constantenii stiu ca sunt afacerile dumneavoastra si-ale familiei dumneavoastra, despre modul in care flota a fost vanduta si despre banii, 300 milioane, care au disparut undeva, probabil si in buzunarele dumneavoastra si ale celor care va inconjoara.

Sa vorbeasca Traian Basescu despre legaturile cu fosta Securitate, cu comunistii pe care incearca sa-i condamne. Am venit aici sa spunem adevarul despre Traian Basescu”, a afirmat Mircea Geoana.

La mitingul desfasurat sub sloganul „Lasati Constanta sa se dezvolte” au participat, pe langa Mircea Geoana, vicepresedintii PSD Cristian Diaconescu, Liviu Dragnea, Ion Toma, Mihai Tanasescu, Alexandru Mazare, secretarul general Titus Corlatean, precum si fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon si liderii locali Radu Mazare, Nicusor Constantinescu, primarii Nicolae

Crivineanu, Mariana Gaju si circa 6.000 de simpatizanti PSD. „Il mai credeti pe Traian Basescu? Nici eu. Credeti c-o sa traiti bine? Nici eu. Credeti ca Basescu o sa se lupte cu coruptia cand este inconjurat de corupti? Nici eu. Dati Romaniei o sansa si descatusati energiile pozitive. Votati „DA” la referendum pentru Romania”, s-a adresat Geoana multimii.

La randul sau, primarul Nicolae Crivineanu a declarat ca i-a oferit lui Traian Basescu titlul de cetatean de onoare al orasului Basarabi, dar ca acesta a refuzat sa vina sa-si ia distinctia. Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu si primarul Radu Mazare au criticat si piedicile puse de ministrii democrati administratiei locale Constanta.

Concluzia PSD-ului poate fi rezumata in declaratia lui Geoana: Basescu este „un om politic terminat” care tine Romania si Constanta „in carantina”.