Incepand cu 30 aprilie 2007, toate magazinele ce vor oferi spre vanzare echipamente IT si electronice de consum sunt obligate sa introduca asa numita „taxa verde” in valoare de 8,3 lei, reprezentand costurile pentru colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).

Aceasta taxa, instituita potrivit directivelor europene, ca urmare a demararii sistemului gestionarii colectarii si reciclarii DEEE, nu este aplicata inca tuturor produselor de pe piata si nici nu este cunoscuta de toti consultantii IT.

Preturile la electronice si electrocasnice au fost doar in unele cazuri modificate, insa periplul nostru prin magazinele constantene ne-a dovedit nu doar faptul ca unii „specialisti” nici macar nu au habar de noile prevederi, ci si ca stau rau la alte capitole.

De exemplu, angajatii magazinul de telefoane Vodafone de pe strada Stefan cel Mare s-au numarat printre cei care nu auzisera de „taxa verde”.

Mai mult, consultantele magazinului au confundat TVA-ul cu taxa verde, iar apoi uimite de porumbelul care le iesise pe gura au inceput sa rada, spunandu-ne ca nu le intereseaza pe ele asa ceva si ca este de datoria conducerii sa ajusteze preturile. In Constanta, singurii care au respectat aceasta taxa inca din prima zi au fost Media Galaxy si Altex, la DOMO preturile fiind in curs de ajustare.