Cinci frati si surori vor sa obtina prin Justitie bijuterii si monede pretioase, care i-ar fi fost confiscate de comunisti tatalui lor, Jozsef Banffy, si imobile ultracentrale, despre care spun ca le mostenesc pe linia mamei, Maria Wesselenyi.

Una dintre cladirile vizate este cea de la numarul 10 din Piata Unirii, kilometrul 0 al Clujului. Doua instante i-au recunoscut in alt proces pe cei cinci ca mostenitori legali ai contesei ce a detinut imobilul din Unirii.

Toma Stefan, Adalbert Iosif, Andras Jozsef, Frunszina Klara si Cristina sunt cei cinci Banffy care au pornit procese de revendicare a unei parti din averea familiei nobiliare din care provin.

Parintii lor au facut parte din familiile Banffy (de origine croato-dalmata) si Wesselenyi (de origine ceho-morava), doua dintre cele mai importante familii de baroni din istoria Transilvaniei. Cei cinci au depus la instante certificate de nastere si certificate de mostenitor ale lor si ale parintilor.

Dintre cei cinci frati, doar Toma Stefan locuieste in Cluj-Napoca, ceilalti patru avand resedinta in Ungaria.

Acestia l-au mandatat pe fratele lor de la Cluj sa se ocupe de revendicari. Pentru toate procesele, Banffy l-a angajat ca avocat pe Remus Luca, un batranel mic si carunt, care este ajutat in instanta de fiul sau, de asemenea avocat.

“Clientii nostri sunt rude indepartate cu groful ce a detinut Palatul Banffy, unde este Muzeul de Arta, iar mama lor face parte din familia nobiliara Wesselenyi.

Ei pot revendica bunurile familiei cand vor”, a spus Luca jr. Acesta a precizat ca mai multe nu ne poate spune despre procesele fratilor Banffy. Acestia revendica la Judecatoria Cluj-Napoca monede vechi (cocosei si napoleoni) si bijuterii ce ar fi apartinut tatalui lor, la Tribunalul Cluj cer imobilul din Piata Unirii nr.

10, ce ar fi fost primit de mama printr-un testament de la fosta proprietara, iar la inalta Curte de Casatie si Justitie a ajuns procesul in care doua instante le-au dat castig de cauza in cazul cladirii de pe strada Memorandumului nr. 17.

Vor bijuteriile tatalui

Cei cinci Banffy au chemat in judecata Banca Nationala a Romaniei (BNR), cerand sa li se restituie in natura aurul confiscat de comunisti de la Jozsef Banffy (nascut in 1906 si decedat in 1983) sau echivalentul banesc.

Conform actiunii de la Judecatorie depusa de avocatul Luca, Banffy Jozsef a fost condamndat in 1950 in Cluj la 25 de ani de inchisoare si i s-a confiscat aurul ce-l avea sub forma de cocosei, napoleoni si bijuterii.

“Am aflat ca intreaga cantitate era de peste 800 de grame. Dorim sa ne fie restituiti cocoseii si napoleonii in natura. Daca s-a dat dispozitie de topire a lor, solicitam sa ni se plateasca valoarea numismatica.

BNR a transmis Judecatoriei un document prin care atesta ca la perchezitia din 1950 de la domiciliul mosierului Banffy, militienii i-au luat multe bijuterii si o tabachera din aur, toate in greutate de 287 grame. Nu se precizeaza nimic de cocosei si napoleoni. Cat despre bijuterii, reprezentantii BNR sustin ca i-au fost returnate in 1954 lui Banffy, care ar fi fost eliberat mai repede.

“Practicile statului comunist erau doar sa confiste, in nici un caz sa restituie ceva dusmanului poporului”, se mentioneaza in raspunsul dat in scris de reclamanti Bancii Nationale.

Revendicare la kilometrul 0

Cei cinci Banffy se judeca la Tribunalul Cluj pentru obtinerea cladirii cu doua etaje de la numarul 10 din Piata Unirii, locatie considerata kilometrul 0 al Clujului. Specialistii imobiliari consultati de ZIUA de Cluj spun ca in zona pretul metrului patrat construit se invarte in jurul valorii de 3000 de euro.

Inmultind aceasta suma cu o suprafata aproximativa de 1000 mp a celor 20 de apartamente din imobil, se ajunge la o valoare de 3 milioane de euro, la care emit pretentii descendentii familiei Banffy. Pe ce se bazeaza? Pe certificatul de mostenitor nr.

107 din 21.04.1998, emis de biroul notarului public Roza Marghit Fuchs, prin care se atesta calitatea celor cinci reclamanti, de mostenitori ai defunctei lor mame, Maria Banffy (nascuta Wesselenyi), si pe certificatul de mostenitor nr.

89 din 14.10.2004, eliberat de biroul notarului public Petru Feurdean, in cuprinsul caruia se recunoaste ca Maria Banffy a primit prin testament averea contesei Paula Maria Bethlen (de origine francezo-maghiara). Conform aceluiasi document, mama celor ce revendica imobilul a fost nepoata de sora a contesei, care a detinut imobilul din Unirii.

Decizii favorabile intr-un caz-oglinda

Noua apartamente din cladire au fost vandute de Primarie in baza Legii nr. 112/1995, iar restul sunt in fondul de stat, fiind incheiate contracte de inchiriere cu locatarii. “Petentii (fratii si surorile Banffy - n.

red.) nu au facut dovada calitatii de mostenitori ai fostului proprietar tabular, deoarece testamentul olograf din 23 noiembrie 1947 nu arata acest lucru”, au spus reprezentantii Primariei in proces.

“Primaria a facut o porcarie cand a vandut dintre apartamente. Ar fi frumos sa ma mut la varsta asta”, spune Stefania Olariu, o locatara in varsta de 84 de ani, ce spune ca locuieste de zeci de ani in corpul mai darapanat al cladirii. in corpul cu iesire in Unirii au sediu mai multe societati, un birou de avocatura si un birou notarial.

Pe aceeasi filiera de mostenitori, fratii Banffy au obtinut doua decizii favorabile ale instantelor, pentru a li se restitui in natura a trei apartamente din imobilul de pe Memorandumului nr. 17 si despagubiri banesti pentru apartamentele vandute de Primarie. Municipalitatea mai are o sansa la inalta Curte, unde procesul este in ultima faza.