Peste 25.000 de oameni, din opt judete, au participat ieri la cel mai mare miting electoral organizat in Romania ultimilor ani. Adunati sau nu cu arcanul, membrii de partid sau simplii curiosi au umplut pana la refuz centrul Constantei, blocand pur si simplu traficul.

Sloganurile haioase, miile de steaguri portocalii si un avion care a survolat fara incetare cerul, purtand un banner „UPSC sprijina presedintele”- au conferit forta unei multimi electrizate de un Traian Basescu care se simtea ca la el acasa.

Spre comparatie, mitingul organizat de PSD cu doar doua zile inainte, in care liderii de partid au fost obligati sa „ponteze” cate 200 de demonstranti de persoana, a fost total incolor, inodor si insipid.

Ieri, imbracat intr-un pulover rosu, Basescu a cantat live imnul care l-a insotit si in campania din 2004 si a vorbit despre „Ciuleandra” ca despre un „cantec magic”.

Langa el, toti liderii PD- Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Cezar Preda, Anca Boagiu, Dorel Onaca- care i-a fost si bodyguard, la iesirea in multime, Stelian Dutu, decoltata Elena Udrea, tinuta de vorba de Romulus Minca, foarte interesat, de altfel, de pieptul generos expus de democrata blonda, dar si PLD-istii Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Cristian Boureanu si Mircea Iustian, alaturi

de Monica Macovei. In multime puteau fi recunoscuti Elena Basescu, care purta un tricou portocaliu inscriptionat cu un mare „NU” impotriva suspendarii, iar in spatele scenei Danut Moisoiu, alaturi de Dumitru Moinescu, primarul Medgidiei, si Tanase Barde. Anonim in multimea portocalie, singur si tacut, l-am putut vedea si pe Mircea Basescu, fratele presedintelui.

Presedintele suspendat a vorbit despre realizarile sale si a dialogat cu multimea. „Am refuzat negocierea cu oligarhia tranzitiei, care ar fi compromis Romania pentru foarte multi ani”, a declarat Basescu la inceputul discursului din fata multimii adunate in Piata Ovidius. „Stiti de ce m-au suspendat?”, a intrebat Basescu.

Multimea a raspuns „Nu”, iar presedintele suspendat a ridicat si el din umeri. „Hotii”, au scandat cei 25.000 de oameni in momentul in care Basescu a facut referire la cei 322 de parlamentari care au votat pentru suspendarea sa.

„Am descoperit ca Geoana, Voiculescu, Tariceanu, Vadim, sunt oameni care spun de trei luni ca presedintele a incalcat Constitutia, dar nu spun articolul pe care l-a incalcat. Din pacate sunt destui sustinatori in mass media romaneasca care incearca sa pacaleasca electoratul roman”, a mai tunat Basescu, in uralele miilor de sustinatori.

„Am orientat politica spre vest, mi-am facut datoria fata de partenerii europeni avertizandu-i de pericolul dependentei energetice, am dus o politica prin care sa asigur independenta energetica tarii mele, am dus interesele fratilor nostri de peste Prut la Casa Alba, la Parlamentul European, ca presedinte m-am alaturat sindicatelor din invatamant si am fortat Guvernul sa acorde 5% din PIB

educatiei, alaturi de Monica Macovei si Vasile Blaga am incercat sa garantam independenta justitiei, m-am dus in fata Parlamentului cerand sa inceapa procesul de modernizare a clasei politice prin introducerea votului uninominal, am cerut unei comisii de specialisti sa priveasca 50 de ani inapoi in istoria noastra si am condamnat crimele comunismului, am vrut ca romanii sa nu mai poata fi

santajati de nimeni si sa stim despre ceilalti si am dat ordin ca 1.500.000 de dosare sa fie facute publice si transferate la CNSAS. Am gresit? Puteti sa-mi spuneti de ce am fost suspendat de cei 322?”, a dialogat presedintele suspendat cu multimea, la fiecare intrebare zecile de mii de oameni aruncand cate un „NU!” prelung.

„Prin votul nostru din 2008 sa-i aruncam peste balconul Parlamentului si sa-i trimitem acasa”, a mai spus Basescu despre parlamentarii romani, spre deliciul multimii. Seful suspendat al statului a mers mai departe si a cerut ca dupa referendumul din 19 mai, pe care s-a aratat sigur ca il va castiga, toti cei 322 de parlamentari sa-si dea demisia.

Basescu crede ca „cei 322 vor fi infranti chiar la ei acasa”. El s-a declarat convins ca acestia vor fi surprinsi de procentajul mic pe care il vor obtine si de procentajul extrem de mare de romani care vor vota „Nu”. El a adaugat ca pe 19 mai este pentru prima data de la revolutie cand va putea fi data o lovitura oligarhiei tranzitiei.

Din sutele de mesaje afisate de romanii din Piata Ovidius, aduse de acasa si nu pe inventar precum cele de la mitingul PSD, cateva au retinut parca atentia, in spiritul nonconformist care a caracterizat si campania din 2004, rememorata parca ieri la Constanta.

„Base scoate cele mai dese 322 de pete” a fost unul dintre cele mai haioase sloganuri, alaturi de „Base e cool!” sau „Basescu-superstar!”. Mitingul de ieri vine dupa cel organizat sambata in Spania, acolo unde Basescu a adunat peste 12.000 de romani pe un stadion de provincie.