Peste 200 de revendicatori, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, Primaria Cluj-Napoca si Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Cluj se lupta cot la cot pentru 166 din cele 366 de hectare din Livada Palocsay.Miza? 249 de milioane de euro, cat ar putea valora terenul, care se afla in intravilanul municipiului si este evaluat la 150-200 de euro pe metru patrat. Castigatorul acestei batalii va fi decis la Bucuresti, de Guvern.

200 de revendicatori, Primaria Cluj, USAMV si Statiunea de Cercetare incearca sa puna mana pe potul cel mare: 166 de hectare.

Peste 200 de revendicatori , Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), Primaria Cluj-Napoca si Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Cluj se lupta cot la cot pentru 166 din cele 366 de hectare din Livada Palocsay.

Miza? 249 de milioane de euro, cat ar putea valora terenul, care se afla in intravilanul municipiului si este evaluat la 150-200 de euro pe metru patrat.

ZIUA de Cluj a relatat in repetate randuri despre disputele intre proprietari si municipalitatea clujeana pe marginea terenurilor de la Palocsay, si anume cele 366 de hectare aflate in administrarea Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP) Cluj.

Peste 200 de persoane se lupta pentru terenurile Palocsay din anii ‘90, au cereri de retrocedare pe toate legile proprietatii, dar nici o rezolutie de la autoritatile locale.

Viceprimarul Boros Janos a avansat, in repetate randuri, ideea ca Primaria intentioneaza sa preia spre administrare tot terenul, pentru a-si rezolva problema stringenta a inelului de circulatie Manastur - Someseni, care trece exact prin Palocsay.

Ultimul calcul facut de municipalitate stipula o imparteala din care, potrivit lui Boros, toata lumea ar avea de castigat. Statiunea ramanea cu 100 de hectare, cei peste 200 de proprietari, cu 201 hectare, iar municipalitatea, cu mai bine de 60 de hectare pentru traseul inelului de ocolire. in prezent, lucrurile stau cu totul altfel.

Primaria promite o noua rezolvare

Seful Camerei Agricole din cadrul Primariei, Stefan Lucaciu, a declarat ca de mai bine de o saptamana reprezentantii Comisiei de Fond Funciar se straduiesc sa rezolve cererile de revendicare a celor 366 de hectare.

“Trupul Feleac, adica cele 201 de hectare de livada, va fi retrocedat oamenilor. Pentru Trupul Centru, unde se afla si sediul administrativ al Statiunii de Cercetare, avem pe masa comisiei 180 de dosare de revendicare, inclusiv o cerere de la conducerea statiunii, care revendica toate cele 166 de hectare.

Saptamana trecuta am solutionat sase dosare prin care respectivele persoane sunt indreptatite la aproximativ 7 hectare de teren”, a explicat Lucaciu.

El a adaugat ca, pana la finele lunii, municipalitatea va avea o situatie completa asupra modului in care se va imparti terenul de la Palocsay.

“Dupa ce ne vom termina treaba, vom trimite datele la Bucuresti, la Ministerul Agriculturii, apoi, prin Hotarare de Guvern, se va reglementa cat se va da proprietarilor, cat Statiunii din Trupul Centru, iar celelalte 201 hectare vor trece la noi spre a fi restituite felecanilor”, a afimat Lucaciu.

Acesta a spus ca, legal, restituirea proprietatii este prioritara, iar, dupa ce aceasta problema va fi rezolvata, municipalitatea va negocia cu proprietarii cumpararea terenurilor necesare amplasarii inelului de ocolire.

Cercetare pomicola cu datorii de 8 milioane de lei

Ex-directorul SCDP Cluj, Mihai Arsene, a recunoscut ca a depus respectiva cerere de retrocedare pentru Trupul Centru pe baza unor documente potrivit carora cetatenii care revendica terenul au primit proprietati la schimb, de mai bine de 20 de ani. “Eu am demisionat de doua saptamani si m-am angajat la Oficiul de Consultanta Agricola.

Am luat aceasta decizie pentru ca nu se mai putea. Noi aveam datorii de 8 milioane de lei, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, prin Academia de Stiinte Agricole, de care apartinem, ne-a cerut o situatie financiara la zi. Imediat dupa rezolvarea problemelor de proprietate, probabil ca Statiunea va fi lichidata.

in plus, primaria si-a masurat deja o parte din teren pentru inelul de ocolire, iar mie nimeni nu-mi cerea parerea”, a precizat Arsene.

El a adaugat ca, inainte sa demisioneze, a avut o intalnire la Academia de Stiinte Agricole, unde a vazut o hartie potrivit careia Statiunea ar urma sa treaca in administrarea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj.

USAMV are planuri cu Statiunea

Reprezentantii USAMV Cluj si-au confirmat interesul pentru preluarea Statiunii de Cercetare. Decanul Vasile Cosma a declarat ca problema a fost deja discutata in Senatul universitatii.

“Dorinta a fost justificata de catre rectorul nostru prin faptul ca Statiunea este un nucleu de baza pentru cercetarea pomicola clujeana, care nu trebuie sa se piarda. Este vorba despre o baza genetica de par, mar, prun si trandafiri foarte importanta.

Chiar daca Statiunea are datorii, acestea pot fi iertate prin Hotarare de Guvern. Dupa ce se va clarifica situatia si se va stabili ce suprafata va ramane Statiunii, se va negocia capitolul de datorii, deoarece noi ca universitate nu ne permitem sa ne angajam la plata acestora”, a spus Cosma.

Pe de alta parte, avand in vedere ultimele parteneriate facute de rectorul Liviu Marghitas cu terenurile USAMV angajate in cercetare, este explicabil interesul Universitatii pentru terenurile Palocsay, evaluate de catre expertii din cadrul agentiilor imobiliare clujene la 150-200 de euro/mp.

Marturie stau cele peste 1000 de hectare de la Statiunea de Cercetare de la Jucu, oferite in cadrul unui asa-zis parteneriat cu Octavian Buzoianu, ex-directorul Ursus, cele de la “Sapca Verde”, ajunse pe rand la societatea Agroindustriala si, mai apoi, la omul de afaceri Arpad Paszkany, sau hectarele pe care se ridica astazi hipermarketul Cora.

“Toti au argumente solide”

“Desi, in tara, situatia majoritatii statiunilor de cercetare a fost reglementata, la Cluj situatia este mai complicata. Fiecare vrea toate cele 366 de hectare, Primaria, Statiunea, Universitatea de Stiinte Agricole si proprietarii, iar toti au argumente solide.

Noi nu trebuie sa uitam traditia Clujului, care are peste 100 de ani de cercetari pomicole, apoi inelul de ocolire si restituirea proprietatilor care, de fapt, prin lege, este prioritara”, a atras atentia seful Agentiei Domeniilor Statului (ADS), Tanczos Barna.

Directorul ADS Cluj, Ioan Marchis, a precizat ca pentru trecerea terenului in domeniul privat al statului este nevoie de o Hotarare de Guvern. “inainte de hotarare, trebuie sa se adopte modificarile la Legea nr. 290 privind cercetarea. Acestea sunt pe masa Ministerului de Finante spre avizare, vor trece prin Parlament si se vor publica in Monitorul Oficial.

Abia dupa aceea putem discuta despre ceea ce se va intampla cu suprafata de 366 de hectare”, ne-a notificat Marchis.

El a apreciat ca este posibil ca suprafata pentru cercetare care ar reveni SCDP Cluj sa fie de 100 de hectare, dar ca, pana cand nu va aparea un document scris, nimic nu este batut in cuie.

Prioritara e restituirea proprietatilor

Reprezentantii Ministerului Agriculturii admit ca sunt la curent cu intentiile Primariei Cluj-Napoca, dar ca nu le va da curs. “La nivel de minister nu s-a luat inca nici o decizie, deoarece asteptam o situatie exacta privind cererile de retrocedare pentru cele 366 de hectare administrate de Statiune.

Am facut nenumarate demersuri ca sa ne parvina documentatii si nu imi explic de ce pana la ora aceasta Primaria Cluj nu ne-a transmis datele”, a declarat Nicolae Hristea, director de cercetare in cadrul Ministerului Agriculturii.