Curios ce multa atentie i-a dat mass-media deciziei Curtii Constitutionale privind numarul necesar de voturi pentru demiterea presedintelui Romaniei. Potrivit interpretarii Curtii, este necesar ca doar 50% +1 din numarul celor care voteaza sa fie favorabil demiterii pentru ca presedintele sa fie demis. Si nu ca numarul acestora sa fie jumatate plus unu din cei inscrisi pe liste.

Pana la urma, este vorba de un principiu al simetriei. Daca un presedinte, indiferent cum se numeste, poate fi ales cu jumatate din voturi plus unul din cei care se prezinta la urne, nu inteleg de ce nu ar putea fi demis la fel. Dar nu aici este porcaria maxima.

Ci, asa cum le transmitea cu eleganta ambasadorul american Taubmann alesilor nostri, schimbarea regulilor jocului, in timpul jocului, nu se face niciodata.

Asa incat, unii specialisti in Dreptul Constitutional ne spun ca noua lege va putea fi aplicata doar pentru viitorul referendum, pentru ca nicio lege nu se aplica retroactiv (in general, sustinatorii lui Basescu privilegiaza aceasta optiune), iar altii, ca noua lege se aplica dupa trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial, deci va putea fi aplicata in cazul referendumului pentru demiterea

presedintelui (varianta sustinuta de oponentii presedintelui). Discutia cred ca este sterila. Si in plus, nici nu schimba si nici nu consolideaza ceva. Indiferent care lege s-ar aplica, in 19 mai, tot presedintele Basescu va castiga. Si la un scor confortabil, cum o si arata ultimul sondaj IMAS, inca nedat publicitatii (71%).

Si atunci de ce toata aceasta zbatere inutila si prosteasca a adversarilor lui Basescu? Incepand cu Mircea Geoana, un politician de altfel respectabil, care, din pacate pentru el, isi leaga propriul viitor politic de demiterea lui Basescu.

Pentru ca ce altceva este declaratia presedintelui PSD care ne asigura ca electoratul il va demite pe Basescu? Si daca electoratul nu-l va demite pe Basescu, cine va plati oalele sparte in PSD? Hrebenciuc si moldovenii lui? Ma indoiesc profund. Grupul de la Cluj, care n-a fost entuziasmat nicio secunda de suspendarea lui Basescu? Nu.

Geoana va plati factura pentru aventura de a incerca demiterea presedintelui Basescu. Basescu nu va fi demis, iar Geoana va deveni Pacaliciul PSD. Norocul lui, pentru moment, este ca nimeni nu se inghesuie sa-i ia locul la conducerea partidului. Ceea ce, insa, este ingrijorator, si asta nu o vad cei din societatea civila, este cine sunt aliatii lui Basescu din structurile statului. Si aici avem o mare problema.

Va putea presedintele Basescu sa faca in asa fel incat structurile de forta ale statului sa respecte intr-adevar regula jocului? Ca serviciile de informatii sa-si faca datoria in mod onest si sa nu fie folosite ca instrumente de presiune si santaj, sau ca agenti de influenta pentru diversi oameni de afaceri, ca Politia si Procuratura sa nu fie utlizate in folosul unora si mai presus de orice, ca

drepturile omului sa fie respectate. Nu ma indoiesc ca Basescu va castiga. Daca va rezolva aceste probleme, va ramane si in istoria Romaniei si ca un mare presedinte. Totul depinde de el.