Gazeta: Sunteti membru in Comisia pentru apararea drepturilor omului din Camera Deputatilor. Care sunt drepturile pe care le reclama cel mai des ca le-au fost incalcate, in cadrul petitiilor inaintate Comisie din care faceti parte?

Ioan Aurel Rus: Intr-o mare parte dintre petitii sunt reclamate hotararile judecatoresti, considerate injuste de catre petenti. Exista, de asemenea, reclamatii impotriva organelor de cercetare - Politie si Parchet. Ne sunt sesizate abuzurile jandarmilor, abuzurile svarsite in penitenciare.

Primim in Comisie mai multe sesizari indreptate impotriva unor postasi care isi insusesc pensiile si le returneaza beneficiarilor dupa cateva zile sau saptamani. Totodata, multe petitii vizeaza retrocedarile unor cladiri sau terenuri.

Din pacate, mai avem, evident, si o alta categorie de cetateni care sesizeaza orice- ca sunt radiati de antenele de pe blocuri, ca sunt terorizati cu raze, ca clopotele bat prea des, etc.

Gazeta: Ati fost prezent la audierea lui Liviu Man in Comisia pentru apararea drepturilor omului. Care este perceptia dumneavoastra asupra acestui caz?

Ioan Aurel Rus: Din intamplare, cunosc metodele anchetatorilor de la Cluj. Pot sa afirm cu certitudine ca cei doi procurori care s-au ocupat de acest caz, Daciana Deritei si Mircea Hrudei, folosesc metode inumane. Vom solicita CSM si Ministerului Justitiei sa explice cum a fost posibil sa puna la izolare timp de 60 de zile un om care nu a fost condamnat. Acestea sunt metode bolsevice.

Vom face tot posibilul pentru ca astfel de cazuri sa nu se mai intample. De asemenea, as dori sa amintesc faptul ca la Iasi, procurorii i-au tinut pe fratii Priplata timp de 24 de ore fara apa si fara sa aiba acces la toaleta.

Sau, de exemplu, in cazul Sahleanu, copilul sau de 6 ani a fost luat de la scoala, I s-a cerut sa deschida usa de la casa pentru ca politistii sa caute intre lucrurile tatalui sau. Ovidiu Tender a fost rearestat fara un al doilea mandat de arestare. Pe mine nu ma intereseaza daca oamenii acestia sunt sau nu vinovati. Insa, trebuie sa li se respecte drepturile conferite de lege.

In cazul lui Liviu Man s-a incalcat prezumtia de nevinovatie, dreptul la aparare a fost obstructionat. In acest caz, procurorii au dorit sa obstructioneze, nu sa afle adevarul. Aproximativ 90% dintre colegii din Comisie impartasesc aceeasi pozitie cu privire la acest caz.

Gazeta: Care sunt masurile pe care le intrevedeti pentru prevenirea acestor abuzuri?

Ioan Aurel Rus: Eu voi propune in raportul pe care il vom intocmi sa fie audiat ministrul Justitiei, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii si directorul Penitenciarelor. S-ar putea sa cerem destituirea directorului Penitenciarelor. Se intampla niste lucruri...De la Spitalul Penitenciarului Jilava au disparut convorbirile CH. Nimeni nu a luat nicio masura.

Sunt informatii clasificate, la care au acces doar presedintele tarii si seful Statului Major. Din pacate, apar tot felul de evenimente care ne obstructioneaza. De ?e?xemplu acum a aparut problema asta cu referendumul. Altfel, am fi finalizat pana acum si raportul in urma audierii lui Liviu Man. Din pacate, abuzurile se tot aduna si nu se iau masuri.

Gazeta: Putem vorbi in Romania despre o Justitie independenta?

Ioan Aurel Rus: Nu, indiscutabil ca nu. Avem o justitie care raspunde la comenzi politice. Consider ca s-ar impune, in primul rand, tragerea la raspundere a judecatorilor care dau sentinte gresite. Cred ca daca s-ar schimba legea in acest sens, si asta e treaba leguitorului, nu am mai pierde atatea procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Gazeta: Cum va explicati faptul ca Liviu Man nu a fost audiat si in Comisia pentru abuzuri din Camera Deputatilor? Ar putea fi relevant faptul ca in aceasta comisie este membru un deputat care are si calitatea de martor al acuzarii in dosarul Gazeta?

Ioan Aurel Rus: Audierea trebuia sa aiba loc si in aceasta Comisie, indiscutabil. Cred ca a fost respinsa audierea pe considerente politice. In mod normal, audierea trebuia sa aiba loc, iar respectivul deputat sa se abtina.