Inghetul tarziu de la inceputul lunii mai ar putea sa ii lase pe ardeleni fara mere autohtone in aceasta toamna

Livezile si podgoriile din mai multe zone ale Transilvaniei au fost afectate grav de inghetul care a venit la inceputul lunii mai. Mii de hectare de pomi fructiferi din judetul Mures au avut de suferit de pe urma temperaturilor scazute care s-au abatut asupra acestei zone la sfarsitul saptamanii trecute.

"Avem date foarte triste din zona Reghin-Batos unde in mod cert peste 1.500 de hectare de livada sunt afectate in proportie de 40% pana la 80%", a declarat Jeno Naznan, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Mures.

El sustine ca si alte zone au fost afectate, dar ca cea mai mare paguba s-a inregistrat in Batos, zona in care se concentreaza 80% din productia de mere a judetului.

Fostul prefect al judetului, Ovidiu Natea, a spus ca au fost afectate si livezile din zona Culpiu exploatate de firma la care este si el actionar. "Pe una din parcele, care este de circa 42 de hectare, calamitatile au lovit 80% din plantatie", a spus Ovidiu Natea. Frigul care a

coborat pana la minus cinci grade Celsius a afectat si plantatiile de vita de vie.

seful Directiei pentru Agricultura Salaj, Ioan Bujita, a declarat ca au fost distruse aproape complet o serie de livezi de nuc. Pe langa nuc, au fost afectate, in proportie de 80-90 la suta, livezile de mar si culturile de vita-de-vie, la care se adauga pagube insemnate la prun si la cires.

In judetul Maramures, inghetul a afectat peste 1.700 de hectare de livezi, pe vaile Lapusului si Somesului.