Peste 500.000 de RON. Nu, nu e vorba de salariile a peste 100 de muncitori pe un an de zile, si nici de pensiile a peste 300 de batrani pe un an. E suma la care se cifreaza donatiile si cotizatiile XXL ale politicienilor maramureseni pe anul trecut. Bani care, evident, au intrat in pusculita partidelor.

Degeaba? Intamplator sau nu, cei mai generosi dintre donatorii politici maramureseni sunt ministri, europarlamentari, parlamentari, sefi de institutii sau consilieri locali ori judeteni.

Carnetul de membru si sustinerea unui partid politic costa. Teoretic e de ajuns sa-ti platesti cotizatia pentru a avea sanse sa fii sustinut in diferite functii publice. Dar bugetul partidelor politice se „rotunjeste” si din „sponsorizarile” unor persoane fizice sau juridice.

Are vreo legatura generozitatea aratata partidului cu succesul in cariera politica? Liderii partidelor politice spun ca nu.

Si, potrivit legii privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, „este interzisa acceptarea sub orice forma, directa sau indirecta, de catre partidele politice, a donatiilor de bunuri materiale ori sume de bani sau prestarea de servicii gratuite facute cu scopul evident de a obtine un avantaj economic ori politic”.

Dar, intamplator sau nu, cei mai generosi donatori politici ocupa fotolii inalte, cele mai multe dobandite „pe barba” partidului. GAZETA de Maramures va propune un episod din serialul „sponsorilor de partid”, varianta 2006. Desi anul trecut nu a fost unul electoral, partidele politice au strans din donatii circa 9 milioane RON.

Asta fara a mai pune la socoteala banii proveniti din cotizatii, dobanzi sau „alte surse”. Cum era de asteptat, cei mai multi bani s-au strans in vistieria partidelor aflate la momentul respectiv la guvernare. Donatiile intrate in contul PD depasesc 4 milioane de RON, iar cele ale PNL 2,3 milioane RON. La polul opus se situeaza PSD si PRM.

Pe lista donatorilor politici publicata in Monitorul Oficial apar si o serie de oameni de afaceri maramureseni. In total, acestia au donat sau „cotizat” la partidele din care fac parte peste 500.000 RON. Si, cele mai importante sume provin de la politicieni care ocupa fotolii de ministri, parlamentari, europarlamentari, senatori etc.

„Baro(sa)nii” PNL Liderii PNL de la centru s-au dovedit zgarciti cu partidul din care fac parte: ex-ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu si premierul Calin Popescu Tariceanu figureaza cu cate 5.000 de RON, iar Norica Nicolai, celebra dupa cazul „nepoata” a donat 4.932.

In schimb, Relu Fenechiu, omul despre care se spune ca ar sta in spatele guvernului Tariceanu II a „sarit la balon” cu peste 29.000 RON. La randul lor, liberalii maramureseni au donat partidului sume „grase”. Si, probabil pentru a nu exista discutii, au donat cam aceeasi suma: 60.000 RON.

Pe lista generosilor se afla deputatul PNL Ioan Hoban, consilierul judetean Liviu Titus Pasca, „proaspatul” ministru al agriculturii Decebal Traian Remes, consilierii locali Radu Stef si Pop Ovidiu..Mai mult, o parte dintre ei au donat aceeasi suma si prin intermediul rudelor sau a societatilor la care sunt asociati.

Pe lista donatorilor PNL, apare si sotia consilierul Pasca, Mariana Pasca, cu 60.000 RON si firma SC Predilect SRL tot cu 60.000 RON. Desi presa a scris despre firmele deputatului Hoban ca au livrat unor penitenciare tone de furaje in schimbul carora a incasat sume frumoase, liberalul spune ca: „donatiile sunt un act benevol si nu conditioneaza nimic.

Nu se pune problema de a influenta pozitia sau ascensiunea in partid. Am dat 60 mii RON pentru ca asa am vrut. Tot timpul au fost momente cand dadeai benevol. Cine vrea sa dea, da cat vrea sau cat poate, sigur, in limitele legale. Nu-i nicio competitie, nicio conditionare, absolut nimic.

Mai cu seama, in cazul meu chiar ca vreau sa va spun ca nu mai doresc sa candidez nici in Parlament, nici in Consiliul local sau judetean, sau chestii de genul acesta.” De aceeasi parere e si Liviu Titus Pasca care lasa sa se inteleaga ca si contributia membrilor de la centru ar putea fi mai mare decat suma oficiala: „nu mi s-a impus.

Eu nu am nicio functie in PNL, dar sigur ca PNL m-a dus pe functia cea mai inalta, cea de senator. Am facut acele donatii din proprie initiativa. Mariana Pasca, da, e sotia mea si sigur, si la ea apare 60 mii RON. Membrii din Biroul Permanent Judetean si consilierii judeteni dau o contributie care noi am fixat-o de 500 mii lei (50 RON) pe luna.

Iar ceilalti membri din birou dau sponsorizari, asa, adunate cum dam si noi, ca ne trebuie pentru sondaje sau pentru tot felul de chestii si apoi se aduna pana la urma. Si astia trebuie totalizati si pusi pentru ca asta e. Dar nu e nimic impus. Din pacate PNL, si cred ca nu numai noi, stam intotdeauna prost cu cotizatiile.

Bine, la Tariceanu apare 5 mii RON si la mine si sotia apar 120 mii RON... bine, atat a aparut oficial, o fi dat si el mai mult”. Pocol mai generos decat un ex-ministru! Nici democratii nu s-au lasat mai prejos decat fostii colegi de alianta, desi sumele donate de ei sunt mult mai mici decat a liberalilor.

„Cap de lista”, cum era de asteptat, e deputatul Mircea Man care a donat „in rate” 9.900, cu doar 100 RON mai putin decat fosta consiliera prezidentiala Elena Udrea. Presedintele PD Maramures spune ca a auzit de taxe pentru un fotoliu sus-pus, dar nu e cazul partidului din care face parte: „noi nu avem niciun fel de taxa. La noi e doar cotizatia obisnuita.

La PD in niciun caz nu influenteaza donatia pastrarea functiei sau ascensiunea in partid. Asemenea chestiuni nu le-am auzit. Am auzit de taxa de 500 de euro la parlamentarii PSD, din mass-media. Dar de cand sunt in PD niciodata nu s-a pus problema ca mie sa mi se ceara de la centru bani sau chestiuni de astea”.

Pe lista donatorilor „de frunce” ai PD apare si Radu Flaviu, care ocupa o functie importanta in cadrul Directiei Apelor Somes-Tisa. Da, ati ghicit, e vorba de institutia implicata in mega-scandalul lucrarilor hidrotehnice. Anul trecut, Radu a donat 3.500 de lei PD.

In schimb, consilierul local Vlad Onet a scos din buzunar aproape dublu: 6.800 RON, iar inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, Sandu Pocol a renuntat la 6150 RON pentru bunastarea partidului. Pentru comparatie va spunem ca ex-ministrul muncii Gheorghe Barbu a donat 4.000 RON.

Asta o fi insemnand ca un ales local sau un inspector scolar castiga mai mult decat un ministru? Au cotizat, dar au plecat Si peremistii au fost disciplinati si au platit la partid atat cotizatii, cat si donatii. Deputatul Angela Buciu figureaza atat pe lista membrilor care au platit in 2006 cotizatii a caror valoarea insumata depaseste 10 salarii minime brute pe tara, cu suma de exact...

4.453,54 RON (nu intelegem cum o fi ajuns la cifra asta), cat si pe lista donatorilor cu 3.436 RON. Ceea ce, recunoaste si Buciu ca a fost cam mult: „anul trecut am dat cam mult partidului. Nu stiu exact suma, ca nu le monitorizez. Nu-mi pare rau, ca trebuie sa-mi ajut organizatia. Eu nu am facut donatii pentru pozitie in partid sau functie.

Donatiile facute de mine au fost cu scopul de a sprijini organizatia, adica nu am in gand neaparat un scop in sine din punct de vedere politic. Eu am dat pentru organizatia din Maramures. Nu ni s-a impus nicio suma. De exemplu, acum la noi se zugraveste asa ca e normal sa pun si eu umarul.

Asa cum am investit si acum doi ani cand mi-am facut cabinetul parlamentar, cand am dat cel putin 40 de milioane pentru mobilier, mocheta, perdele. La fel am contribuit acum pentru intreg sediul PRM. Au fost banii mei, pentru ca nu mi-am putut permite sa primesc oameni in ceea ce era acolo”.

Cu sume importante au contribuit si vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Emil Marinescu, si senatorul Ioan Corodan: 4050 RON, respectiv 5.267,41 (o fi o traditie de partid cu zecimalele astea?). Numai ca, intre timp ambii au iesit de sub „umbrela” partidului.

Dar Emil Marinescu spune ca: „ nu-mi pare rau pentru cat am donat la partid anul trecut si nu mi s-a impus sa dau o anumita suma. Eu n-am fost atat de apropiat cu cei de la Bucuresti sa-si permita asa ceva. Probabil ca este o practica in Romania ca donatiile sa ajute politicianul sa se plaseze intr-un anumit loc in partid dar eu n-am fost contactat in sensul asta.

Am inteles ca sunt asemenea practici, dar din presa, nu din ce am vazut direct”. Si Corodan are o explicatie pentru donatia facuta: „eu am facut donatiile pentru actiuni de partid si pentru oamenii din partid.

De exemplu, am dat cand s-a facut deplasarea la Bucuresti pentru congresul partidului, cand au venit oamenii din zona si care trebuiau ajutati, sau cand au fost actiuni caritabile la azilul de batrani. Banii i-am dat esalonat si nici nu mai retin suma. Acele donatii n-au fost in scop personal”.

„Ludi” doneaza si pentru altii Aflat la putere si in Guvernul Tariceanu I cat si in Guvernul Tariceanu II, nici UDMR nu a stat prost la capitolul donatii in 2006.

Potrivit listelor publicate in Monitoul Oficial, Stefan Beres, viceprimarul din Sighetu Marmatiei, a donat 3750 RON, Farkas Zoltan 4200 RON, Fundatia Nemeth Laszlo 2406 RON, consilierul local Richard Kovacs 3000 RON, Takacs Attila - 2.300 RON si Vida Noemi - 3.300.

Evident, cea mai mare suma varsata in contul UDMR Maramures a venit de la viceprimarul Baii Mari, Istvan Luscher, presedintele filialei judetene a partidului: 5.000 RON. Insa Ludescher spune ca banii donati de el au venit si de la altii... „nu mai tin minte cat am donat anul trecut. Donatiile acestea nu influenteaza pastrarea unei functii sau ascensiunea in partid.

Cand fac donatii, transmit mai mult donatia altora care vor sa sprijine UDMR. Asta inseamna ca eu colectez si depun sub forma de donatie. De aceea, apare pe numele meu donatia de la mai multe persoane, care nu vor sa fie nominalizate. Da, eu ii adun de la membrii partidului. De regula sunt sume mici: unul, doua milioane, cu anumite ocazii.

In special atunci cand sunt evenimente gen campanie electorala. Si la noi e obiceiul sa dea mai mult cei din functii de conducere. La noi apare sub forma de cotizatii. Este 2% pe luna din salariul unei persoane care ocupa o functie de conducere. De fapt, este o suma simbolica, dar ajuta partidul”. In mod surprinzator, PC nu a strans multi bani din donatii.

De fapt, filiala judeteana a partidului lui Voiculescu a primit donatii doar de la trei persoane: Dorel Iacob -3.620, Ioan Muresan - 4.520 si ex-ministrul Ioan Codrut Seres -7.990. In schimb, pe lista donatorilor PSD, publicata ca o ironie in acelasi Monitor Oficial cu donatorii PNL si UDMR nu apare niciun om politic maramuresean.

In schimb, pe lista membrilor de partid care au platit in anul 2006 cotizatii a caror valoare insumata depaseste 10 salarii minime brute pe tara figureaza si europarlamentarul Dan Mihalache. Suma de 7440 RON e platita in transe lunare, ceea ce reprezinta un indiciu in plus ca, pentru anumite fotolii inalte exista „taxe” fixe.

De altfel, Mihalache recunoaste ca plateste o cotizatie de 500 de euro pe luna la fel ca si ceilalti europarlamentari.

„Taxa” de 500 de euro pe luna

Europarlamentarul Dan Mihalache spune ca: „si eu am recunoscut ca exista donatii fixe. Da, dau 500 de euro pe luna, cotizatie conform regulilor noastre interne. Habar n-aveam ca anul trecut am dat 7440 RON. Eu platesc o donatie la sediul central al partidului. Nu cred ca aceste donatii au influenta in ascensiunea politica.

Sunt oameni care-si indeplinesc obligatiile statutare mai riguros, si eu mi le-am indeplinit extrem de riguros, si oameni care mai uita chestiunea asta. Nu este neaparat un lucru care sa-ti influenteze cariera politica ci pur si simplu ca unii sunt mai seriosi, altii nu.

Eu am platit si platesc in continuare la organizatia judeteana o cotizatie de 3 milioane lei pe luna, la care se adauga chiria la sediul pe care-l am ca parlamentar in interiorul organizatiei judetene si la centru am platit cotizatia conform deciziei care se refera la cotizatia parlamentarilor si dupa aia a europarlamentarilor.

In momentul de fata, pentru europarlamentari decizia a fost de 500 euro pe luna. In ceea ce priveste grupul europarlamentar, decizia acestei taxe n-a fost a partidului ci a fost o decizie interna a noastra, considerand ca a imparti echivalentul a doua diurne pe zi de la Bruxelles nu e foarte mult”.

“Cum pacalesc politicienii oficialii de la Bruxelles?”

Daca pentru campanile electorale exista un cadru legal care sa reglementeze cine controleaza banii cheltuiti de partide, in cazul referendumului pentru demiterea Presedintelui Romaniei, situatia e in plop.

Potrivit unui comunicat intitulat sugestiv “Cum pacalesc politicienii romani oficialii de la Bruxelles?”, Institutul pentru Politici Publice este ingrijorat „de perspectiva in care Guvernul va elabora un act normativ care sa acopere vidul legislativ creat chiar de reprezentantii sai politici implicati in elaborarea proiectului actualei legi a finantarii partidelor si ulterior in

adoptarea ei. Atragem atentia ca o reglementare in acest moment reprezinta schimbarea regulilor jocului in timpul jocului, ceea ce este inacceptabil”.

Ce spune legea?

Potrivit Legii nr. 334 din 17 iulie 2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale: „Suma cotizatiilor platite intr-un an de un membru de partid nu poate depasi 48 de salarii minime brute pe tara.

Salariul de baza minim brut pe tara luat ca referinta este cel existent la data de 1 ianuarie a anului respectiv” iar „donatiile primite de la o persoana fizica intr-un an pot fi de pana la 200 de salarii de baza minime brute pe tara, la valoarea existenta la data de 1 ianuarie a anului respectiv.

Donatiile primite de la o persoana juridica intr-un an pot fi de pana la 500 de salarii de baza minime brute pe tara, la valoarea existenta la data de 1 ianuarie a anului respectiv”.