Partidul Democrat va stringe semnaturi pentru a schimba Constitutia, astfel incit Parlamentul sa fie dizolvat daca Traian Basescu va fi reconfirmat in functie la referendumul din 19 mai, a anuntat ieri liderul democrat Emil Boc. „Daca poporul da dreptate Parlamentului, presedintele pleaca acasa.

Daca poporul da dreptate presedintelui, Parlamentul sa plece acasa“, este ideea exprimata de Emil Boc. El a declarat ieri ca, pentru realizarea acesteia, democratii vor stringe cele 500.000 de semnaturi necesare pentru a incepe modificarea Constitutiei.

Democratii mai sustin ca, daca votul popular il va mentine pe Traian Basescu la cirma tarii, Parlamentul poate sa decida ori de cite ori doreste suspendarea sefului statului, ceea ce nu este corect. PSD catalogheaza, insa, demersul democrat drept o ineptie. „Este o gaselnita. Boc se face de ris cu colegii de la PD.

Este o ineptie, o alta propaganda a PD“, a afirmat ieri presedintele PSD, Mircea Geoana. Referitor la referendum, democratii au anuntat, ieri, ca vor face o numaratoare paralela a voturilor pentru a fi siguri de corectitudinea scrutinului. Mai mult, PD cere organizatiilor guvernamentale sa trimita observatori independenti, tot din acelasi motiv.

„Aceste masuri sint necesare in contextul in care intr-o sectie de votare raportul observatorilor desemnati de partide este de 5 la 1, adica cinci vin din partea celor care vor demiterea presedintelui, PSD, PNL, PC, PRM, UDMR, si doar unul este impotriva acesteia, adica de la PD“, a explicat ieri Emil Boc.

In consens cu colegii lor de la PD, liderii PLD au cerut ca in fiecare sectie de votare din tara sa existe cel putin doi observatori independenti.

Intre timp, continua mitingurile de sustinere pentru Traian Basescu: la Cluj, miine, presedintele suspendat se va afla in Piata Lucian Blaga, in vreme ce romanii din Montreal s-au organizat pentru duminica, 13 mai, la initiativa asociatiilor romanesti din Quebec.