Reprezentantii SoJust ii iau apararea procurorului clujean Doru Tulus, seful sectiei a II-a a DNA. Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a cerut demiterea magistratului care a instrumentat dosarele lui Marko Bela, George Copos, Dan Voiculescu si Dan Ilie Morega.

Tudor Chiuariu ii reproseaza procurorului Doru Tulus ca ar fi fost ineficient in rezolvarea marilor dosare de coruptie(atas). Numai ca raportul Comisiei Europene arata cu totul altceva (atas).

Initiativa ministrului l-a adus in conflict cu magistratii. Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a afirmat ca nu stia de gestul lui Tudor Chiuariu si a adaugat ca nu cunoaste motive pentru demiterea lui Doru Tulus.

Seful DNA, un alt procuror clujean, Daniel Morar, a mers mai departe. El a declarat ca ministrul Justitiei i-a cerut sa opreasca unele dosare sensibile.

Mai mult, 34 de procurori anticorutie au senat un apel prin care au anuntat ca se solidarizeaza cu Doru Tulus. O pozitie asemanatoare a fost adoptata si de SoJust, organizatia profesionala printre liderii careia se numara un alt clujean, judecatorul Cristi Danilet.

Tot astazi, si Asociatia Magistratilor din Romania ar putea sa se solidarizeze cu procurorul Doru Tulus. Reactia acestei organizatii a fost intarziata de faptul ca sotia lui Doru Tulus, Andrea Tulus, este presedintele filialei clujene a acestei asociatii, insa ea a evitat sa se exprime public, ca sa nu fie acuzata de conflict de interese.