Cum voteaza satele lui Boc si Rus

de Titus Craciun, Dan Tapalaga     Ziua de Cluj
Miercuri, 9 mai 2007, 0:00


Mama lui Emil Boc este cel mai informat satean din Rachitele despre referendumul din 19 mai. Acolo, DA devine NU. Fratele lui Ioan Rus din Urisor este unul dintre putinii sateni care stie ca trebuie sa voteze DA, ca sa fie NU Basescu. La talpa tarii, insa, domneste confuzia, iar pentru unii nu e clar ca pe 19 mai va fi referendum, si nu alegeri.

DA se face NU la Rachitele

In satul lui Emil Boc oamenii se scolesc pentru referendum


“Io cu DA am fost, cu DA raman, io il vreau pe Basescu inapoi”, spune Ioan Neag. Celebrul “fagadau”, carciuma principala din Rachitele, locul de bastina al lui Emil Boc, este pe jumatate gol, ori pe jumatate plin, avand in vedere ca nici nu era bine ora amiezii.

Pe Neag, sustinatorul lui Basescu, il lamureste, cu greu, unul dintre observatorii politici ai satului, batranul forestier Viorel Suciu, ca DA-ul e NU si NU-ul e DA.

“Lumea care nu se uita la televizor banuie ca DA, si mere cu DA. Adica, si de mere cu Basescu, merge cu DA, ca asa-i facuta intrebarea. Treaba ca, pe buletinul de vot, o aratat azi-dimineata la televizor, am vazut ca daca nu vrei sa-l dai afara pe Basescu, zici NU”. Reactioneaza, gandit, badea Ioan: “Deci ca sa nu-l dam afara, meregem pe NU?”.

Badea Viorel e satisfacut de lectia predata: “Merge si el cu NU, numa’ ca acuma o priceput cum ii cu intrebarea asta”.


Iancule, mare!

Si pentru ca toate trebuie sa aiba o vina, o “prinicina”, se gaseste. Numai ca vina e “acolo”. “Apoi Bucurestiul asta-i plin de pleava. Ar trebui bagata acolo o vanturasca, sa aleaga pleava aia de acolo. Bobul care-i bun ramane, pleava-i vanturata”, spuneViorel Suciu. Lamuraste repede unde-i pleava.

“Acolo-i, in Parlament, si trebuie sa dispara de acolo”. “Cei 322?” “Pai da, ca noi l-am ales. Pe noi ne-o intrebat vreunul dintre cei 322 de parlamentari daca vrem sa-l dam jos? Noi l-am ales cu majoritate de voturi, sa ne intrebe pe noi ”, zice Viorel Suciu.

Solutia e la indemana: “Ca n-am un numar de telefon sa-i sun, acolo, in Parlament, sa le spun ca merem dupa Iancu in mormant, si apoi sa coboare motii sa faca curatenie”. “Da, sa nu se mai duca minerii”, completeaza Neag.

“Sa mearga motii. Ca noi nu putem face mitinguri asa, ca la Bucuresti”. Babea Viorel poveste despre un cunoscut de al lui, care are cabana in zona. “ii un domn de la Cluj, care imi pare ca o fost coleg cu Basecu. La alegerile trecute, nu il avea la inima. Da’ mai acuma o saptamana, a trecut pe aici, ne-am intalnit, si mi-o spus ca Basescu-i omul adevarat”. Este, totusi, impaciuitor.

“Dupa cate am vazut pe la noi prin sat, majoritatea il vrea pe Basescu. ii poti arata cu degetul pe aceia ce nu-l vor. Da eu nu-i arat, ca fiecare ii cu parerea lui. Ca suntem preteni. Asa-i si frumos, nu conteaza de la ce partid esti”. Neag, insa, arunca argumentul “loco”: “e de-al nostru”.

“Apoi noi avem un primar in Cluj din Rachitele si sa nu mergem cu el?”. Anticipate? “Pana la urma ele s-or face, ca romanul, cat o fost de prost, pana la urma s-o desteptat”.


Talcul

Fratele lui Emil Boc, Ioan (Nelu), lucreaza, impreuna cu muncitorii, la pensiunea ce si-a construit-o langa casa parinteasca. E liderul PSD din comuna. Nu-i place cum e “incalcita” intrebarea din referendum. “Astea doua fraze nu se inteleg bine.

Ca sunteti de acord ca Basescu sa ramana presedinte sau intrebarea ii daca lumea e de acord sa fie demis? Ca lumea o sa inteleaga ca trebuie zis DA, acolo, ca o sa inteleaga ca vor sa ramana presedinte, cam cum o intelege romanul. ii cam incalcita frazulica asta”.

Il completeaza sotia: “Ca daca vor sa ajunga Basescu, trebuie sa voteze NU. Dar multi n-o sa inteleaga, mai ales la tara, si o sa zica DA, ca sunt de acord cu Basescu. Si cei care sunt batrani, ori nu stiu sa citeasca, ori nu inteleg, o sa spuna DA. A fost facuta (intrebarea - n. red.) cu talc”.

Nelu zice ca satul trebuie lamurit cum sa voteze. “De aceea trebuie sa facem adunari populare sa explicam ce scrie pe buletinul de vot. Cei care sunt de acord cu demiterea lui Basescu, sa puna un DA la randul primul. Cei care sunteti cu Basescu, la rindul doi. Ca totusi, e foarte ambigua treaba”. Se simte implicat: “Avem sedinta la Primarie pe 10 (mai - n.

red.) si trebuie sa stabilim sa mergem pe sate. La noi, cu orice ocazie de vot, au fost cam 70% prezenti. Cred ca si acuma o sa mearga tot atat”.


Nelu, PSD-istul portocaliu

Este seful PSD pe comuna si consilier local la Margau. “Cu asta am inceput, asa ca nu am umblat tat dintr-un partid in altul, ca unul care-i rauvoitor sa spuna ca umblu dupa ciolan. Mie nu-mi trebuie nimic. Ce-mi trebuie am si imi fac cu miinile mele. Dar eu sunt pentru Basescu.

O facut el cateva gafe, dar alea se trec cu vederea, ca mai multe o facut bune decat rele” “Si daca partidul zice ca trebuie sa votati pentru demitere?”, vine intrebarea.

“Apoi ii parerea mea personala, eu propaganda nu o sa fac nici pro, nici contra. Eu nu zic ca o sa trag inapoi. Dar la viitoarele alegeri, o sadepun lista cu candidati, ca asta-i obligatia organizatiei PSD Margau, predau sarcina, si eu ma retrag si din functia de consilier local si de presedinte la PSD Margau. Am stat destul, ies de pe orice arena si raman cu treburile mele. Nu ma mai implic politic”. Zice ca a mintit prea mult.

“Am fost timp de 25 de ani presedinte de cooperatie, pe vremea lui Ceausescu. Si, la partid, trebuia sa raportezi decadal realizarile si trebuia sa minti foarte mult. Cine putea tine atitea evidente cu cate pasari, cu cite oua, pe toata comuna, pe fiecare 10, 20 si 30 ale lunii. Si cand aud acuma o minciuna, imi vine acru, asa”.


Mama Ana

Mama fratilor Boc (foto) spala in curtea casei, iar tatal isi vedea de stupii de albine. Baiatul are grija de imaginea sefei familiei. “No, vezi mama, aranjeaza-te, ca te pozeaza”. “No lasa, dragu, mamii, ca nu-s fata fecioara”. Se vorbeste politica. “Si dvs sunteti cu Basescu?”.

“Cu Basescu, daca si ficiorul ii acolo”. “Si daca n-ar fi?”, o intreaba fratele “ficiorului”. “Apoi daca n-ar fi, suntem si noi cu lumea”, ii raspunde razand sanatos. E pusa in tema despre cum trebuie sa voteze la referendumul din 19 mai. “Ne-au spus sa votam NU, sa nu se demita. O si aratat la televizor”. Intervine, pentru lamuriri, fiul:

“Deci intrebarea suna daca sunteti de acord cu demiterea lui Basescu. Si oamenii o sa zica DA, ca sa nu inteleaga ca sa ramana presedinte Basescu. Da. Deci de aia te duci, deci nu. Cine-i pentru Basescu trebuie sa zica nu. Ar trebui sa iasa si la televizor unul din asta. Ca cine-i pentru Basesca sa zica NU pe buletinele de vot, care-s impotriva, DA”.


“Bat-o Dumnezo politica!”

Emil, primar de Cluj, a ajuns acasa de Pasti. “Dupa aia o fost bolnav, ca s-o operat. Dar acuma-i bine, l-am vazut la televizor, cu sfazile lor”, spune mama. “Asa-i politica”, vine raspunsul. “Bat-o Dumnezeu politica, ca asa se napustesc unii pe altii. Sa sfadesc, de nu mai lasa loc de <>”.“Olegarhii” si Basescu au ajuns in satul lui Ioan Rus


La Urisor, satul liderului PSD Ioan Rus, au ajuns toate vorbele zilei: “olegarhii”, Basescu, supendarea, referendumul. Multi le aud, putini le pricep. Taranii, cei care se declara trup si suflet Basescu, gresesc cu voiosie: “Noi votam DA”. Si Gavrila Rus, fratele mai mare al liderului PSD Cluj, voteaza tot DA. Doar ca el stie ce face.

“Tara trebuie condusa”, explica fratele din Urisor. Din opozitie, conduce si el ceva la Dej: Distrigaz Nord.


Urisorul lui Rus arata, ieri pe la pranz, cam asa: o stana de piatra pe o banca, doi mosnegi cu sapa in sant si trei holtei la umbra cu paharul in fata. Catre stana de piatra: “cum votati la referendum, pe 19 mai?”. “Cu oricine, nu conteaza”. “Dar stiti ce se voteaza?” “Nu stiu. Nu prea aud.

Cred ca daca nu merg io, merge copchilu’ si nora-mea, ca-s mai tineri” (Gavril Sasmar, 71 de ani). il lasam pe banca, langa gard.“Basescu o vandut nave cu Petre Roman”

Spre capul satului, doi mosnegi muncesc de zor cu sapa in santul din fata casei. “Sunteti pentru sau impotriva lui Basescu?” “Pentru, pentru. Noi votam DA. ”Pai atunci nu e bine”. Batrana se dumireste si o intoarce: “Nu, votam nu.” Intra in vorba mosneagul (Sabin Coroian, 70 de ani), despre care batrana lui spune ca e tot cu Basescu.

“Am vazut ca e vina lui. Ca nu o trabuit sa se bage unde s-o bagat”. Batrana ii face semne disperate ca vorbeste aiurea. Nu mai prea intelegem ce vrea sa spuna: “Basescu e vinovat?” “E vinovat. Pentru ca o incalcat Constitutia. Si ii vinovat pentru ca o vandut nave cu Petre Roman si atunci o facut o gramada de afaceri”.

Batrana il lasa in pace si ne face semn: “E cu Basescu. Nu-l mai intrebati, ca altfel...”. Se apropie un vecin, incurajat ca la fotbal: “hai politica, hai politica!”.


“Olegarhi” cu priza la sat

“Politica”, un fost activist liberal, se califica cu brio la “analistul satului”. Le zice ca la televizor si are ceva habar de politica.

A stat de veghe la toate alegerile din partea PNL, dar zice ca i-a lasat acum din cauza aliantei dintre PNL, PSD si PRM: “Pai se pupa Dracu cu Sfantu Petru sau cum? Adica ei s-o contrat, adica numai pe scena pentru ca separat cred ca se cinsteau impreuna. Si fac acum 322 impotriva presedintelui.” (Ioan Simon, 57 de ani, pensionar).

Cum face, si tot la bani ajunge: se mareste contributia, “nu subjuga cu toate scumpirile”. Baga si una din categoria grea: “Facturile ne mananca pensia”. “Bun, si ce legatura au toate astea cu referendumul?”.

“Politica” adapteaza cea mai in voga teorie la problema pensiilor mici: “Pai are legatura ca o incercat sa elimine coruptia in astia doi ani si, in prietenia cea buna cu Tariceanu, ca o ridicat cu el pe scena, o intrat olegarhii si Dinu Patriciu si toti olegarhii astia de interes personal si national”.


“Fosaie si dorm in Parlament”

Analistul satului a gasit bubele referendumului si explica de ce taranii din Urisor par picati din luna: “Odata s-o gresit cu ziua votului, sambata. Si a doua oara o pus intrebarea cu o fraza cu mai multe intelesuri.” ”Vecinii au inteles?” “E si pro, si contra.

Care au furat pana acuma bine si au trait 17 ani bine is cu Iliescu, cu Geoana cu Adrian Nastase si cu restul oligarhilor”. Ioan Simon se tureaza treptat pe toata lumea: pe senatorul de la Dej pe care nu-l gaseste niciodata la biroul parlamentar, “pe berbecii care fosaie si dorm in Parlament” si pe primarul din Urisor care “nu a facut trotuarele”.


“Ei cred ca trebuie sa voteze pe cineva”

Urisor este unul din cele zece sate ale comunei Caseiu, care aduna aproape 5000 de suflete. in comuna natala a liderului PSD Cluj, primarul nu putea fi de la alt partid. Silviu Boldor (PSD, ex-PUNR) a intrat in focurile de campanie. A trimis lista cu propuneri pentru cele zece sectii de votare, cate vor fi in comuna.

Si primarul crede ca ziua referendumului a fost cam prost aleasa: “Sambata, oamenii sunt la lucru, pe camp. La tara, lumea nu lasa lucrul pentru un vot.”

Spune ca a vorbit cu preotii din sate sa le explice oamenilor ce se intimpla pe 19 mai. Campanii de informare, inca n-a vazut decat la televizor: “La Caseiu n-a fost nici un partid. Unii stiu ca trebuie sa voteze, nu au realizat ca e referendum. Ei cred ca trebuie sa voteze pe cineva”.

Pana si tinerilor din sat, adunati in miezul zilei la un pahar la o terasa in sat, nu le este foarte clar ce au de facut: “Punem stampila pe Da, ca doar il votam pe Basescu. Doar nu punem pe Nu, nu? Pai de ce nu-i bine? Pai daca n-am urmarit stirile....hai sa vad ce poza mi-ai facut”.


Gavrila Rus: “Basescu nu poate fi un om de conducere”


Taranii din Urisor stiu ca liderul PSD Cluj, Ioan Rus, ar mai fi pe la Bucuresti. in sat a ramas fratele sau, Gavril Rusu, iar satenii il stiu de “director la Romgaz”. il gasim pe picior de fuga “la o pensionare”, venit cu masina “E.On Gaz”. intre garaj si masina accepta sa raspunda la cateva intrebari.


Cum veti vota?

Ma mai gandesc.


Nu v-ati hotarat inca: pentru sau impotriva suspendarii?

Pentru suspendare.


La Cluj, domnul Dincu incerca sa-si convinga colegii de partid ca partidul nu are de castigat nimic din asta.

Nu-i vorba de partid. E vorba de tara. Tara trebuie condusa. E nevoie de doi parteneri: prim ministru si presedinte. N-au fost si nu vor fi. Asa ca nu vad cum ar fi o solutie potrivita in continuare mentierea unui cuplu care s-o certat doi ani.


Dar credeti ca a incalcat Constitutia Traian Basescu?

Este vinovat ca nu este un partener de... nu este un cuplu eficient, nu este un cuplu potrivit. Nu este vorba de unul. Cei doi... Asta e ratiunea pentru care voi vota pentru suspendare.


Dar aveti ceva sa-i reprosati ca presedinte?

Da. Faptul ca nu reuseste sa fie un cuplu, nu poate sa fie un om de conducere.


Ceea ce-i reproseaza partidul din care faceti parte este ca a incalcat Constitutia. Credeti ca a incalcat-o?

Pe mine nu ma intereseaza problema de partid acuma. Este o problema pentru tara. Asta trebuie rezolvata. Problema tarii. Conducerea eficienta a Romaniei. Nu o problema de partid.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

192 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRIHotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by