Primarul PD din Baciu, Ioan Pop, sustine ca va merge la toti parlamentarii clujeni pentru a le cere sprijin in promovarea unei hotarari de Guvern pentru trecerea zonei industriale in administrarea Consiliului Local.

Miza o reprezinta taxele anuale, de aproximativ 4 milioane de lei (40 de miliarde de lei vechi), pe care Primaria Cluj-Napoca le incaseaza anual de la cele 28 de societati de pe platforma industriala Baciu, in detrimentul comunei.

“Cele 42 de hectare de pe teritoriul comunei noastre, asa-numita platforma industriala Baciu, au fost trecute la municipiu printr-un decret al statului din 1968. Atunci a fost vorba despre o rechizitie, deci o cedare temporara a terenului”, a explicat primarul Ioan Pop.

El a adaugat ca, din 1997 incoace, bate la toate usile pentru ca platforma industriala sa treaca in patrimoniul Consiliului Local.

“Cele 28 de societati comerciale care isi desfasoara activitatea in comuna, potrivit Cartii Funciare, apartin de noi. Cu toate acestea, respectivele firme, unele foarte importante, cum este Piscicola, Prodvinalco, Napolact, Vel Pitar, platesc taxele si impozitele Primariei Cluj Napoca”, a precizat Pop.

Baciu, devansata de Apahida sau Floresti

Edilul din Baciu sustine ca, in momentul in care a declansat lupta pentru preluarea in administrare a zonei, a facut un calcul. “Acum noua ani, municipalitatea incasa 1,6 milioane de lei. Acum aceste impozite s-au dublat, poate chiar s-au triplat. Vorbim de 4 milioane de lei, fata de bugetul nostru, care atinge 600 de mii de lei.

Daca ar fi sa luam bugetele comunelor Floresti sau Apahida, acestea sunt de cateva milioane de lei. De ce ei pot castiga de pe urma investitorilor care isi desfasoara activitatea in localitatile respective, si noi nu?”, a subliniat Pop.

Mai mult, cetatenii din Baciu au depus foarte multe memorii la Primaria Baciu prin care s-au plans de faptul ca trebuie sa plateasca taxele si impozitele la municipiu.

“Multi dintre noi avem buletin de Baciu, dar platim impozit pe cladiri la municipiu. Acestea sunt foarte mari si nici noua nu ne convine. Nu vrem sa fim oraseni, ca si asa birurile-s mari, mai bine sateni”, a afirmat Nicolae Stan, locuitor in Baciu.

Surse din Primaria Baciu ne-au confirmat ca, desi primarul face parte din Partidul Democrat, condus de catre liderul administratiei municipale, Emil Boc, intre cei doi exista divergente cand vine vorba de zona industriala. “Se cearta la cutite, pentru ca Boc nu vrea sa lase banii din taxe pe mana lui”, au atras atentia aceleasi surse.

Chiar Pop a declarat ca, de fiecare data cand il vede pe primar, ii aduce aminte de taxele pe platforma industriala. “Nu mi-a folosit la nimic ca sunt in PD, sau ca am fost la putere, ca tot n-au vrut sa ne dea inapoi ceea ce este al nostru. Emil Boc se codeste de fiecare data si imi spune ca este o procedura complexa, ori ca trebuie sa mai astept. insa stiu ca ma minte de fiecare data”, a precizat primarul.

El a adaugat ca s-a interesat in toti acesti ani si a aflat ca fostul secretar din Ministerul Administratiei si Internelor, Mircea Toader, pe vremea cand era senator de Galati, a reusi sa descurce itele intr-un caz similar.

“A fost nevoie de o simpla hotarare de Guvern si s-a reusit. Asa o sa fac si eu si o sa merg la parlamentarii de Cluj si o sa cer sprijin. O sa merg cu orice parlamentar, chiar din alt judet, numai sa obtin terenul”, a conchis Pop.

Primaria nu stie de taxe

Purtatorul de cuvant al Primariei, Raimonda Boian, a negat ca ar exista un conflict intre Emil Boc si primarul din Baciu. Mai mult, ea sustine ca este prima data cand este intrebata de platforma industriala.

“Aud pentru prima data ca noi incasam taxe de pe terenurile din comuna Baciu. Nu stiu ce sa zic. Trebuie sa ma mai interesez la colegii mei pentru un raspuns final”, a declarat Boian. Cu toate acestea, primarul spune ca si municipalitatea este intr-o situatie dificila deoarece nu poate elibera autorizatii de construire intrucat extrasele de carte funciara figureaza pe comuna.

“Noi pierdem cel mai mult deoarece nu ne putem dezvolta si nu putem atrage investitori”, mai adauga Pop.

Felecanii nu vor sa plateasca taxele municipiului

Intr-o situatie similara sunt revendicatorii terenurilor de pe dealul Feleac, din care peste 500 de hectare care au apartinut comunei Feleacu sunt acum administrate de municipalitate. Proprietarii si primarul Ioan Tantau au pus si ei tara la cale.

“Vrem sa platim la comuna si trebuie sa faceti ceva. De ce sa nu ne facem noi pensiuni sau sa aducem investitori. Mai bine sa castige comuna, si nu Boc, ca sunt terenurile felecanilor, din tata in fiu”, a precizat Viorica Nicoara, unul dintre revendicatori. in replica, Tantau le-a promis oamenilor ca va merge in contencios si ca va milita pentru stramutarea hotarului municipiului.

“Nu vreau sa discut cu Boc deoarece asa nu rezolvam nimic. Voi merge in contencios deoarece acolo nu platim taxe. Un proces mai costisitor comuna nu isi permite, deoarece nu are bani. insa o sa ma consult cu avocatii si o sa vedem cum o sa ne luam inapoi livada. O sa cer consultanta juridica sa vad daca se poate prin hotarare de Guvern”, a spus Tantau.