Regia Aquatim a demarat lucrarile de reabilitare a canalizarii din Timisoara, proiect finantat de Uniunea Europeana

Regia Autonoma Aquatim din Timisoara a inceput lucrarile de reabilitare si extindere a retelei de canalizare din municipiu, in cadrul unui program finantat integral de Uniunea Europeana. Contractul de executie a fost incheiat cu compania germana Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH, care a fost declarata castigatoare in urma unei licitatii internationale.

Investitia se ridica la aproape 10 milioane de euro, insa aceasta lucrare face parte dintr-un program ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare) care mai vizeaza reabilitarea statiei de epurare si acordarea asistentei tehnice pentru implementarea si supervizarea proiectului.

Valoarea totala a acestui proiect investitional este de aproape 50 de milioane de euro, din care 32 de milioane reprezinta fonduri nerambursabile din partea UE, diferenta fiind suportata de Aquatim si de Consiliul Local al municipiului Timisoara.

"Reabilitarea tehnologiei de epurare a apei reziduale si a sistemului de canalizare din

Timisoara, printr-un proiect ISPA in valoare de aproape 50 milioane de euro, a fost posibila datorita experientei noastre in atragerea de surse de finantare externe si implementarea de programe", spune directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu.

Consiliul Local Timisoara a aprobat transformarea Regiei Autonome Aquatim in societate pe actiuni in vederea infiintarii operatorului regional pentru serviciile publice de alimentare cu apa si de canalizare.

In acest scop, Consiliul Local Timisoara si Consiliul Judetean Timis se vor asocia cu orasele Deta si Jimbolia, cu care vor fi incheiate contracte de concesiune a serviciilor, la care se vor asocia ulterior si celelalte orase din judet.

Consum de apa european

Aquatim furnizeaza celor peste 300.000 de abonati din municipiul Timisoara apa potabila provenita din doua surse, respectiv apa de suprafata si apa din subteran. Debitul captat din ambele surse insumeaza peste 5.000.000 de litri pe ora. Consumul casnic de apa a ajuns la 125 litri/om/zi, fata de 292 litri/om/zi, cat era la inceputul anului 2000.

Acest consum situeaza orasul Timisoara la nivelul celor din tarile UE, in comparatie cu media consumului din Romania, care depaseste 200 litri/om/zi. In tarile Uniunii Europene, cheltuielile cu serviciile de apa si canal se situeaza la 4% din bugetul mediu al unei familii.

In Timisoara, suportabilitatea a fost calculata de catre consultantii Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare la 2,7%, fiind printre valorile cele mai mici din tara.