Ramasite din Maramuresul autentic au fost impreunate, ca intr-un puzzle, duminica la Hoteni, unde sub umbra tanjelei instrutate cu crengi de mesteacan si stergare brodate s-au adunat si tarani, si domni, si politicieni, dar si turisti veniti sa il serbeze pe cel mai harnic gospodar din sat.

Anul acesta a fost ales un tanar de numai 24 de ani, care si-a dobandit popularitatea printre oamenii de pe Valea Marei si Cosaului nu neaparat pentru ca ar fi iesit primul la arat, cum cere obiceiul stramosesc, ci pentru ca intruneste calitatile fermierului european, pe care autoritatile de la Bucuresti vor sa le impuna tuturor taranilor romani.

In jur de 10.000 de oameni, potrivit estimarilor jandarmeriei, au fost prezente la Tanjaua de la Hoteni, desfasurata duminica in localitatea apartinatoare de comuna Ocna Sugatag.

Pentru cei mai batrani obiceiul agrar a starnit nostalgii, pentru turisti si tineri a fost un spectacol trait pe viu, iar pentru politicieni un bun motiv de campanie electorala.

Sarbatorirea primului gospodar nu e nicaieri in Maramures atat de impresionanta ca la Hoteni, unde de 39 de ani incoace se face in mod organizat.

An de an, la fiecare editie se aduna lumea si tara, dar parca in 2007 a fost mai multa ca oricand, poate si datorita mediatizarii de care a avut parte.

De altfel, printre invitati au fost o multime de straini, unul venit chiar din indeparata Japonie, care au tinut sa imortalizeze momentul.

Stiri non-stop din Maramures - Articol integral in eMaramures.ro