Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a declarat ca va modifica Legea 95/2006, in sensul ca, pentru a beneficia de servicii medicale, o persoana va trebui sa faca dovada ca a contribuit 6 luni la fondul asigurarilor de sanatate, in loc de 5 ani cum era pina acum.

6 luni in loc de 5 ani

Ministrul Sanatatii a declarat la Cluj ca pacientii vor beneficia de asistenta medicala dupa 6 luni de plata a asigurarilor Modificarea legii a fost ceruta, printre altii, si de reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj.

Directorul institutiei, dr. Mircea Morosan, spune ca a avut numeroase solicitari din partea clujenilor care doreau sa se asigure, insa plata pe o perioada de 5 ani, la care se adauga penalizarile, cum prevede acum legea, insemna un efort financiar prea mare pentru ei.

Asigurarea de sanatate pe o perioada de 5 ani, cu penalitati incluse, insumeaza 25 de milioane de lei vechi. Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a declarat vineri la Cluj ca normele de modificare a legii exista, insa acestea au fost retrimise la minister dupa ce au ajuns la Curtea Constitutionala.

Motivul, potrivit directorului CAS Cluj, este acela ca nu au fost indepliniti toti pasii necesari pentru modificarea legii. „Persoanele neasigurate nu vor mai fi obligate sa plateasca asigurarile pe 5 ani in urma.

Cind legea va fi adoptata, toate persoanele vor fi asigurate daca au platit contributia la fondul asigurarilor sociale de sanatate pe o perioada de 6 luni“, a declarat Eugen Nicolaescu.

Legea 95/2006 a lasat mii de clujeni fara medic de familie si fara asistenta medicala, pentru ca acestia nu au putut face dovada ca au contribuit 5 ani, fara intrerupere, la fondul asigurarilor sociale de sanatate.

Astfel, in anul 2006, citeva mii de clujeni au fost nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru a beneficia de asistenta medicala, avind in vedere ca nu indeplineau calitatea de asigurat.

10.000 de miliarde din taxa pe viciu

Ministrul Sanatatii a anuntat la Cluj ca in 1 iunie va demara procesul de organizare a programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei. Programul va fi finantat din sumele obtinute dupa introducerea taxei pe viciu. Eugen Nicolaescu a declarat ca, de la 1 iunie pina la 31 decembrie 2006, s-au incasat 180 de milioane de euro din taxa pe viciu.

"Pe anul 2007, din estimarile facute, vom incasa 350 de milioane de euro. La ora actuala, avem disponibili 10.000 de miliarde de lei vechi, din care 6.000 de miliarde de lei vor fi alocati pentru achizitionarea a 1.500 de ambulante, iar 4.000 de miliarde de lei vor fi alocati pentru programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei“, a precizat Eugen Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii Publice a mai promis alte 8.000 de miliarde de lei vechi, care urmeaza sa fie incasati in acest an si vor fi alocati tot pentru achizitionarea de ambulante, in timp ce banii ramasi vor fi folositi pentru investitii in infrastructura, respectiv construirea unor spitale de urgenta.