In ultimii 150 de ani temperatura medie globala a crescut cu aproape 0,8 grade Celsius, iar in Europa cu aproximativ 1 grad Celsius. Se estimeaza ca temperaturile globale vor creste in continuare cu 1,8 grade Celsius pana la 4 grade Celsius in perspectiva anului 2100, au precizat specialistii in mediu din Maramures.

Acest senariu va deveni real in cazul in care nu se vor derula actiuni de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si alte masuri de protejare a climei. Perspectivele sunt sumbre, pentru ca in cativa ani planeta risca sa se aprinda din cauza indiferentei fata de mediul inconjurator.

Prognozele meteorologilor nu sunt deloc optimiste pentru urmatoarea perioada, chiar ministrul mediului, Attila Korodi, declarand ca 2007 va fi un canicular care va aduce o sceta prelungita cu efecte dramatice in toata tara.

De altfel, in partea de sud a Romaniei, dar si in Moldova situatia este deja grava, pentru ca debitele Dunarii si raurilor mari au scazut considerabil. Si in bazine hidrografice au inceput sa apara scaderi, insa deocamdata situatia nu este ingrijoratoare.

Prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) pentru lunile aprilie-septembrie 2007 indica ploi in cantitati care pot depasi, izolat, 80 l/mp in zona de nord si seceta in Dobrogea, dar si in restul campiei romane.

Directorul general al ANM, Ion Sandu, a precizat ca riscul producerii de inundati in urma precipitatiilor abundente anuntate pentru partea de nord a tarii va fi mic, pentru ca solul va fi uscat si va absorbi rapid apa.

Temperaturile vor fi mai mari cu 1-2 grade Celsius in comparatie cu anii trecuti, iar lipsa apei va fi o problema importanta, pentru ca deja a fost inregistrat un deficit de apa de la 200-300 de litri/metru patrat, cat ar fi normal, la 80 de litri/metru patrat.

Meteorologii au avertizat autoritatile ca se vor semnala fenomene extreme, adica vor fi perioade indelungate de seceta, dar si ruperi de nori care vor produce inundatii.

Stiri non-stop din Maramures -Articol integral in eMaramures.ro