Suma pe care o achita Universitatea Tehnica pentru cladirea fostei banci Dacia Felix din buricul targului ajunge la 3,3 milioane de euro. Desi suma este mare iar banii sunt publici, rectorul Radu Munteanu se arata incantat de achizitie, mai ales ca evaluarile de pe piata acreditau un pret de 5 milioane de euro.

“Pretul cu care am luat-o e mult sub evaluare, pentru ca am avut intelegere la parteneri.“

Cladirea va gazdui rectoratul universitatii, in vreme ce in actualul sediul al conducerii UTCN vor fi amenajate spatii pentru studii. Fostul sediu al Dacia Felix a fost vandut de Bank Leumi la un pret mult inferior celor oferite de concurentii universitatii.

Directorul sucursalei clujene a bancii, Mariana Dobrota, nu a putut fi contactata pentru explicatii timp de mai multe zile, in ciuda insistentelor. Potrivit lui Munteanu, principala activitate pe care va merge universitatea in cladirea vechiului rectorat va fi pregatirea absolventilor care ajung la gigantii Emerson, Nokia sau Trelleborg.

Toti trei, laolalta cu Siemens sau alte companii mari, au nevoie stringenta de ingineri. Munteanu vrea sa mareasca numarul de licentiati ai universitatii, dupa ce cererea de ingineri de pe piata a depasit cu mult oferta din judet. “Demult am insistat sa scolarizam mai multi ingineri, dar suntem legati de aspectul locurilor primite de la minister”, spune Munteanu.

UTCN a deschis un centru de cercetare in colaborare cu Emerson, gigantul american care deschide o fabrica in parcul industrial Tetarom 2, si negociaza posibilitatea sa faca acelasi lucru si cu Nokia.

Criza de ingineri

Institutul Regional pentru Educatie, Cercetare si Transfer Tehnologic (IRECTT) caracterizeaza in termeni duri piata fortei de munca din Ardeal. Institutul este infiintat de directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord - Vest (ADR-NV), Claudiu Cosier.

Analiza prezentata tuturor presedintilor de Consilii Judetene din Ardealul de Nord a atras deja contestatari, atat din partea mediului de afaceri cat si din partea institutiilor academice, ambele acuzate de ineficienta. Criza de ingineri e recunoscuta si de producatorul de componente auto Trelleborg, care s-a instalat in parcul industrial “Arc” din Dej.

“Nu exista traditie si nici pregatire in domeniu pentru industria auto, unde lucram noi”, reclama directorul Trelleborg Romania, Marius Draghia.

Cum sunt scoliti angajatii? Muncitorii angajati de Trelleborg ajung la alte fabrici ale grupului suedez pentru stagii de doua-trei luni, in vreme ce inginerii si cadrele medii sunt delegati pentru perioade mai lungi la centrele de proiectare din alte tari.

Nokia, cerere mica

Vechile generatii de ingineri au iesit treptat de pe piata si s-au indreptat spre alte domenii, in vreme ce tinerii specialisti nu au inca experienta necesara. “Am vazut absolventi care nu au vazut in viata lor o fabrica desi lucrau in domeniu”, spune responsabilul de resurse umane al unei multinationale care are o fabrica in Cluj.

Desi nu a inceput inca oficial recrutarea pentru middlemanagement si pentru persoanele cu calificare inalta, Nokia risca de asemenea sa nu gaseasca suficienti angajati.

Pentru divizia de cercetare-dezvoltare, condusa la Cluj de Valentin Deac, Nokia a scos deja la concurs cel putin 10 posturi de ingineri de software acum doua saptamani, dar desi compania a cumparat spatiu publicitar de o pagina in “Piata de la A la Z”, rezultatele sunt modeste. “Mai asteptam”, spune Deac.

Piata fortei de munca in programare se confrunta in continuare cu o lipsa acuta de personal. In afara Nokia, pe piata exista mai multe zeci de societati de profil care cauta programatori si ingineri software.

Din alte judete

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj organizeaza in iunie o bursa a locurilor de munca special pentru producatorul finlandez de telefoane mobile. Directorul AJOFM, Daniel Don, se asteapta ca Nokia sa fie nevoita sa angajeze forta de munca din judetele limitrofe, in lipsa personalului calificat clujean. “Piata cere mai mult decat putem noi sa scolarizam.

E cert ca trebuie sa scolarizam mult mai multi ingineri decat putem oferi acum”, spune rectorul Universitatii Tehnice. Emerson va angaja si el, in Cluj, cateva sute de ingineri. Responsabilul de resurse umane al companiei, Simona Marta, a inceput deja angajarile.

Oricum, potrivit raportului IRECTT, cercetarea si dezvoltarea se concentreaza in special in mediul universitar, “distantata de agentii economici”. In replica, angajatii UTCN sustin ca au mai multe contracte de cercetare-dezvoltare cu diversi agenti economici si chiar cu investitori straini.

Intre ei, Emerson, care are sediul chiar intr-o cladire a universitatii, si Nokia, unde directorul pentru divizia “Enterprise Solutions” este Valentin Deac, absolvent al UTCN. “Am inceput primele negocieri”, a conchis Deac.