In Republica Moldova, ingradirea sau chiar interzicerea libertatii de exprimare si a dreptului la intrunire a devenit traditie. De aceasta data, „scuza” invocata pentru autorizarea a doua mitinguri ale Asociatiei Hyde Park sunt... alegerile locale. Oricum, hydeparkistii se gandesc serios sa iasa in strada. Urmeaza noi arestari?

E ziua Unirii Basarabiei cu Romania. 8 membri ai Asociatiei Hyde Park au fost arestati la Chisinau! „Infractiunea”? Protestau legal impotriva discriminarii cetatenilor din Republica Moldova si a indiferentei cu care sunt tratati de autoritatile romane si responsabilii europeni. Acum, scenariul se poate repeta.

In 11 mai, Asociatia Hyde Park din Republica Moldova sarbatoreste patru ani de activitate. Patru ani de promovare a libertatii de exprimare si a dreptului la informare echidistanta, de procese, „blocade” si chiar arestari. Hydeparkistii au hotarat sa „sarbatoreasca” cum stiu mai bine.

Adica reclamand atitudinea autoritatilor si atentionand opinia publica asupra faptului ca interzicerea actiunilor publice a devenit o traditie, incalcandu-se in mod flagrant drepturile fundamentale la libera exprimare si intrunire.

Asociatia condusa de Ghenadie Brega a decis sa organizeze la finele saptamanii trecute alte doua mitinguri pentru apararea dreptului la libera exprimare, in fata sediului Primariei Chisinau si a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Dar si autorizarea acestora a fost refuzata de autoritati.

Potrivit unui comunicat al asociatiei, pretextul este faptul ca „La ultima actiune publica (din 27 martie) - nu am fost cuminti, desi dosarele noastre de huligani au fost clasate (doar unul mai e inca pe rol, fiind intors in prima instanta, deoarece era incomplet de la politie), in schimb exista o serie de decizii ale instantelor (Curtea de Apel si Curtea Suprema de Justitie), prin care actiunile HP au fost recunoscute ca fiind legale.

Se mai invoca in decizia primariei o anume indicatie de la Guvern de a nu se autoriza mitinguri pe durata campaniei electorale, dar acest document, daca exista, este ilegal si nu poate anula Legea 560 despre intruniri, Constitutia Republicii Moldova si, mai ales, articolele 10 si 11 din Conventia Europeana a Drepturilor omului, care proclama ca drept fundamental si inalienabil mitingul si libera

exprimare”. Acuzele Decizia Primariei a fost atacata in instanta de reprezentantii Hyde Park. Pana la inchiderea editiei, instanta nu s-a pronuntat in acest caz.

Oricum, pe site-ul Asociatiei condusa de Ghenadie Brega a fost postat un anuntat potrivit caruia hydeparkistii sunt hotarati sa picheteze oricum cele doua institutii: „La a patra aniversare de la fondarea asociatiei civice Hyde Park, vrem sa-i huiduim pe (i)responsabilii de la Primaria Chisinau si Ministerul Afacerilor Interne pentru neglijenta in serviciu si incalcare flagranta, in mod repetat, a drepturilor fundamentale ale cetatenilor.

In acelasi timp, vrem sa lansam un avertisment pentru cei care ravnesc la fotolii si responsabilitati in cadrul Primariei Chisinau: indiferent de culoarea lor politica, vor trebui sa respecte drepturile cetatenilor, asa cum prevede legislatia nationala si cea internationala, altfel ii vom trata cu petitii si proteste stradale sau chiar ii vom actiona in judecata”.

Mai mult, a fost anuntata o conferinta de presa la care se asteapta participarea mai multor ONG-uri din domeniul drepturilor omului.