nivelul Ploiestiului, din cei peste 10.000 de contribuabili care aveau obligatia depunerii declaratiei de venit, doar trei mii se achitasera de indatorire, in schimb, din cei aproape 24.000 de contribuabili la nivelul judetului, avand aceeasi obligatie, mai bine de 12.000 inca nu trimisesera pana ieri fisele fiscale privind veniturile din 2006.

Cine risca amenzi

Conform legislatiei in vigoare, ieri, 15 mai, a fost ultima zi in care s-a putut depune “Decalaratia speciala privind veniturile realizate” (Declaratia 200) in anul 2006. Formularele au fost trimise prin posta, ele se completeaza si se expediaza tot prin posta, la unitatea fiscala teritoriala de care apartine cu domiciliul contribuabilul persoana fizica.

Daca formularele nu s-au primit prin posta, cel in cauza se adreseaza unitatii fiscale de care apartine cu domiciliul, pentru solicitarea si completarea acestui formular, sau poate lista documentul respectiv, accesand adresa de internet, domeniul Asistenta contribuabili, subdomeniul Formulare.

Au obligatia depunerii Declaratiei 200 contribuabilii persoane fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, care au obtinut, in anul 2006, venituri din profesii libere, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole si castiguri din transferul titlurilor de valoare.

Nu depun Declaratia 200 contribuabilii persoane fizice care, in anul precedent, au obtinut venituri din salarii (sau asimilate acestora), venituri din pensii, venituri nete determinate pe baza de norme de venit, din dividende, venituri din dobanzi, din premii si din jocuri de noroc, venituri din alte surse a caror impunere este finala.

Pentru nerespectarea termenului, respectiv 15 mai a.c., de depunere a declaratiei de venit se aplica amenzi intre 10 si 100 RON, in functie de intarziere.

Inca un ragaz

Potrivit DGFP Prahova, din data de 16 mai si pana in 25 mai, urmeaza o perioada de asteptare pentru primirea plicurilor, cu Declaratia 200, expediate prin posta, de catre contribuabili din judet, dar cu precadere din alte judete unde se afla contribuabili care lucreaza si care au domiciliul de baza in localitati din Prahova si trebuie sa depuna Declaratia 200 la unitatea fiscala de care apartine

cu domiciliul. Daca data postei, la expedierea plicului, este 15 mai, iar plicul soseste mai tarziu, se considera declaratia depusa in termen.

Atentie, vin notificartile

Dupa data de 25 mai, se vor emite si expedia prin posta notificari catre contribuabilii persoane fizice care, in evidentele DGFP Prahova, ar fi trebuit sa depuna Declaratia 200 in termenul stabilit. In 15 zile de la primirea notificarii, cei instiintati se vor prezenta la unitatea fiscala teritoriala de care apartin cu domiciliul pentru a solicita si completa formularul D 200.

Pentru aceasta categorie de contribuabili, in situatia ca exista motive obiective pentru care au intarziat, nu se aplica amenda maxima.

In cazul ca nici dupa cele 15 zile, conform notificarii, nu se prezinta cel instiintat, atunci se trece la emiterea din oficiu a deciziei de impunere, confom informatiilor detinute in baza de date a DGFP Prahova, iar contribuabilul respectiv urmeaza sa se incadreze in cerintele Fiscului.

In astfel de situatii, pentru cei cu rea-vointa, care incearca sa eludeze legea, ascunzand veniturile obitinute, se aplica amenda maxima, cat si alte penalitati.