Singura fabrica de produse din canepa, cautate in Occident datorita proprietatilor nutritive, s-a deschis in Bihor

Prima fabrica de ulei de canepa din Romania a fost inaugurata ieri la Salonta, in judetul Bihor. Cu aceasta ocazie, au fost lansate pe piata si primele produse pe baza de ulei din seminte de canepa. Uleiul de canepa obtinut in fabrica de la Salonta este recunoscut pentru proprietatile sale nutritive, fiind singurul ulei comestibil cu un procent ideal de acizi grasi.

Fabrica din Salonta apartine unui grup de investitori privati, CANAH International, si a fost construita printr-un program SAPARD.

Fabrica va prelucra semintele de canepa pentru obtinerea uleiului si a suplimentelor nutritive, a fainei proteice si a semintelor decojite, folosite in scop alimentar. De asemenea, reziduurile, care sunt foarte bogate in vitamine, vor ajunge in hrana animalelor.

Capacitatea de prelucrare a fabricii este de 1.000 de tone de seminte pe an, echivalentul a 250.000 de litri de ulei de canepa anual. Investitia in fabrica de la Salonta a fost de peste 1,7 milioane de euro, iar jumatate din aceasta suma va fi rambursata beneficiarului prin programul SAPARD. "Pana la finele anului 2007 ne asteptam la o cifra de afaceri de peste 500.000 de euro. De altfel, concomitent, intentionam ca pana la sfarsitul anului viitor sa marim investitia prin largirea gamei de produse.

In acest moment suntem in curs de a obtine licenta de patent si folosire pentru producerea altor produse pe baza de canepa in premiera pentru Romania", a precizat Dan Lazarescu, administratorul CANAH International.

Pe langa piata interna, uleiul de Salonta va ajunge in tari ca Italia, Anglia sau Germania, unde este folosit in fabricarea cosmeticelor. z

Reprezentantii firmei au ales Salonta ca urmare a traditiei indelungate in cresterea canepei. Fabrica de la Salonta va lucra cu materie prima de la cultivatorii din zona, persoane fizice si juridice. "Pentru anul acesta, am contractat productia de pe 300 de hectare.

Pentru cei care au vrut sa lucreze cu noi, am oferit tehnologia de infiintare a culturilor, samanta certificata, iar recoltatul il asiguram tot noi, cu niste combine speciale", a declarat Dan Lazarescu, administratorul CANAH International. Reprezentantii fabricii sustin ca pot sa proceseze productia de canepa de pe o suprafata de 2.000 de hectare.