Complexul Medicala III si Chirurgie III, din cadrul Spitalului Clinic de Adulti din Cluj-Napoca, are 385 de paturi si este revendicat de catre Fundatia Caritatea, potrivit directorului administrativ al spitalului, Florin Crisan.

“In aceste sectii s-au facut investitii de peste 50% din valoarea cladirii. Si, din acest motiv, proprietarul, Consiliul Judetean (CJ), va propune varianta de despagubire in bani, nu in natura. Si, daca proprietarii sunt nemultumiti, se va ajunge din nou in instanta. Procesul este pe rol la Bucuresti”, a spus Crisan.

Medicala III si Chirurgie III: 20 de milioane de euro

Complexul are o suprafata de 9117 mp si valoreaza, conform coordonatorului echipei vanzari de la agentia imobiliara Edil, Catalin Chelaru, 14,7 milioane de euro.

Suprafata terenului este de 4482 mp si ar costa, pe piata libera, potrivit sursei citate, 6 milioane de euro. Valoarea totala a complexului este de aproximativ 20 de milioane de euro.

Pediatrie IV: 1,5 milioane de euro

Sectia Pediatrie IV (recuperare nutritionala si metabolica a sugarului si copilului mic) din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii din Cluj-Napoca este, de asemenea, revendicata.

“Suntem in proces cu fostii proprietari, care locuiesc in Bucuresti. Unul dintre ei vine dintr-o familie de pasoptisti, luptatori pentru Romania, care initial a vrut sa doneze partea lui spitalului, dar intre timp a decedat”, a explicat directorul spitalului, Ioan Figan.

“Ceilalti proprietari”, spune directorul, “isi cer drepturile si dupa lege va trebui sa le dam sectia”. “Avem 35 de locuri in sectie si in permanenta sunt copii cu probleme de nutritie”, a aratat Figan.

“O sa incercam sa ne mutam in cladirea de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie. Avem si cinci cazuri de copii cu TBC”, a precizat Figan, adaugand ca in aceasta sectie s-au investit in jur de 3 miliarde de lei.

Reprezentantul agentiei Edil spune ca Sectia IV, de fapt o casa cu doua etaje, plus terenul din jur, ar valora aproximativ 1,5 milioane de euro.

Policlinica Studenteasca: 2,5 milioane de euro

Ambulatoriul de specialitate pentru Studenti sau Policlinica Studenteasca, dupa cum este cunoscuta in oras, apartine tot Spitalului de Copii si este, la randul ei, revendicata de fostii proprietari, iar procesul este pe rol, potrivit directorului Figan.

El sustine ca in caz de retrocedare va fi o mare problema pentru ca nu stie unde va reloca ambulatoriul studentesc. in policlinica a fost schimbata instalatia de apa, faianta si s-au investit sute de milioane, sustine Figan.

El spera ca, in colaborare cu CJ, sa gaseasca o solutie. Policlinica Studenteasca valoreaza, in momentul de fata, aproximativ 2,5 milioane de euro, conform estimarilor agentiei Edil.

Spitalul de Boli Psihice din Borsa: 1,5 milioane de euro

Directorul Spitalului de Boli Psihice Cronice din comuna Borsa, Radu Ilea, a declarat ca pavilionul central al spitalului, fostul Castel Banffy, este revendicat si procesul este pe rol. Daca va castiga descendentul, spune Ilea, el va avea pretentii de despagubire.

“O femeie cu domiciliul in Budapesta a deschis proces de revendicare. in Castel functioneaza 10 saloane cu aproximativ 200 de pacienti si grupuri sociale”, sustine directorul. El a explicat ca in castel s-au facut doar reparatii interioare, zugraveli in saloane.

“Nu am putut obtine autorizatii pentru reparatii capitale. Cel mai mult ma afecteaza faptul ca toata lumea care vine in vizita vede castelul degradandu-se. Acesta ne afecteaza imaginea ca si institut. Nu voi putea oferi niciodata standardele Uniunii Europene in castel”, considera Ilea.

El a mai spus ca in momentul de fata se fac investitii in celelalte cladiri. Valoarea medie a castelului este de 1,5 milioane de euro, sustine reprezentantul agentiei Edil.

Terenul revendicat de la Recuperare: 600.000 de euro

Terenul din curtea Spitalului de Recuperare din Cluj este revendicat de catre proprietarul expropriat. Numai ca pe o treime din teren se intinde deja o constructie in care se desfasoara activitatile conexe (spalatorie, arhiva etc.) unitatii sanitare, spune directoarea spitalului, Sanda Patrichi.

“S-a construit cu aprobarea autoritatilor. Situatia este mult mai incurcata, din moment ce s-a eliberat o autorizatie de construire. Revendicarea ne afecteaza in masura in care autoritatile vor actiona in mod nefavorabil activitatii spitalului.

Cred ca solutia ar fi sa dea proprietarului teren in alta parte”, a declarat Patrichi. Terenul valoreaza 600.000 de euro, potrivit agentiei Edil.

Terenul de la Boli Infectioase, invaluit in mister

De asemenea, si terenul de pe strada Pasteur, care apartine Spitalului de Boli Infectioase din Cluj, se gaseste pe lista revendicarilor. Purtatorul de cuvant al acestui spital, Dumitru Carstina, a spus ca nu poate sa ofere relatii despre teren deoarece este o situatie delicata si nu este de interes public.

Pe piata libera, acest teren s-ar vinde cu 1200 de euro/mp, potrivit specialistilor. Un alt imobil revendicat este dispensarul TBC din Turda. Procesul este pe rol la inalta Curte de Casatie si Justitie, conform juristei Spitalului Municipal Turda, Maria Rusu.

Tot revendicat este si Dispensarul Policlinic cu Plata din Cluj, unde metrul patrat construit valoreaza 1500 de euro, si Dispensarul Medical din Bobalna, in care functioneaza un cabinet medical de medicina de familie.